Tribuna
PNL
Brigitte Macron - după un an la Élysée
N. I. DOBRA
1428 vizualizari
Brigitte Macron - după un an la Élysée

Reporterii de la revista Paris Match i-au făcut o vizită soţiei preşedintelui Emmanuel Macron, ca să vadă cum se simte fosta profesoară de franceză în "pielea" de Primă Doamnă, după un an de la instalarea la Palatul Élysée, de pe 55 Rue du Faubourg Saint-Honoré, 75008, Paris, croit de arhitectul Armand-Claude Mollet, început în 1718, terminat în 1722. Aici şi-au avut reşedinţa, de-a lungul timpului: Napoleon, nepotul acestuia, Napoleon al III-lea, Charles de Gaulle şi toţi preşedinţii Franţei care i-au urmat. Cel mai mult a "locuit" aici Francois Mitterand,14 ani, pe vremea când un mandat era de 7 ani, el având două consecutiv. (În urma referendumului din anul 2000, durata mandatului prezidenţial a fost redusă la 5 ani). Deci, revenind la "Premiere Dame", aceasta s-a acomodat rapid în noua postură, având şi o vârstă (65 de ani) şi o experienţă de viaţă respectabile. De fapt, a vorbit cu jurnaliştii cu detaşare: "Dacă stau alături de soţul meu nu este din vanitate, ci, pentru că, în societatea actuală, femeile au locul lor lângă bărbaţi. Dar când îl însoţesc în străinătate, mă adaptez la protocol şi la obiceiurile ţării respective. M-am obişnuit cu situaţia încât nici nu mai bag de seamă că sunt în permanenţă însoţită de agenţii de securitate."

Ca şi celelalte soţii de preşedinţi, are biroul ei, unde rezolvă problemele curente, fiindcă primeşte zilnic peste 150 de scrisori, se implică în tot felul de societăţi de binefacere, cum ar fi cea care luptă cu violenţa în familie, sprijinirea copiilor cu handicap, drepturile femeilor. În acest prim an, la Palatul Élysée, Emmanuel Macron a efectuat 37 de deplasări în străinătate, între care n-au lipsit cele în China, Statele Unite, Rusia, India, Senegal, în ţările foste colonii, peste tot fiind însoţit de Brigitte. (Din acest punct de vedere burlacul Hollande a fost mai liniştit, neavând şi grija nevestei pe unde a umblat, cu care, vorba ceea: cheltuială dublă, distracţie pe jumătate!)

Zilnic, pentru a se menţine în formă fizică, Brigitte face gimnastică şi aleargă, aşa că arată bine îmbrăcată în haine făcute de alde Vuitton, Givenchy, Balmain, Vauthier şi alţi renumiţi creatori de modă, umblând cu dezinvoltură în pantofi cu toc de 8 centimetri. Francezilor le place de ea, este foarte populară şi, în sondaje a ieşit că 67 la sută o apreciază, pentru cultura ei, 44 la sută pentru eleganţă, 43 la sută, pentru modestie, 19 la sută pentru modernitate, 17 la sută pentru independenţă, 16 la sută... Când nu au obligaţii protocolare la Palat sau în altă parte, Brigitte şi Emmanuel mănâncă în apartamentul lor privat, după care fiecare se întoarce la treburile cotidiene. Ea este mulţumită că relaţiile lor nu s-au schimbat de când Emmanuel a ajuns preşedinte. (N-au întrebat-o jurnaliştii dacă dorm împreună ori separat, bănuind, probabil, răspunsul, nu ca ai noştri,care îl întreabă pe un criminal dacă îi pare rău de ce a făcut sau pe un muribund, lovit de o maşină, cum se simte!) O altă ocupaţie importantă a doamnei este de a schimba ambianţa (boală general valabilă pentru toate femeile!), covoare, tapiţerii, tablouri, mobilier, toate după gusturile ei. Celor doi soţi le plac lucrările artiştilor contemporani, aşa că au înlocuit multe obiecte "prăfuite", considerând că Palatul trebuie adus la nivelul societăţii actuale. Întrebată dacă nu se teme de critici şi de bârfe, Brigitte le-a răspuns zâmbind: "Ca profesoară, l-am citit şi l-am predat mulţi ani pe fabulistul La Fontaine, sunt obişnuită cu personajele sale: maimuţe, şobolani, vulpi şi cu deprinderile acestora, aşa că ştiu psihologia oamenilor." Se adevereşte vorba românească din popor: cine n-are bătrâni, să cumpere. Emmanuel Macron s-a orientat bine...

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat lansare „Inovare prin informatizare la nivelul Consiliului Judetean Sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia