În 2021, Parlamentul României a adoptat în unanimitate legea prin care se instituie Ziua Națională a Lecturii, în 15 februarie, această zi reprezentând ziua de naștere a două mari personalități ale României: acad Titu Maiorescu (1840-1917) - autorul teoriei sociologice a formelor fără fond (baza junimismului politic) și pedagogul matematician, acad. Spiru Haret (1851-1912), organizatorul învățământului modern românesc.
În expunerea de motive legislativă se constata faptul că nivelul consumului de carte este foarte scăzut, copiii și tinerii citind foarte puțin: «68,5% dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an; 20% dintre români citesc o dată pe lună și 8% citesc zilnic; 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înțeleg ceea ce citesc, 40% este rata analfabetismului funcțional în România și aproape 50% dintre absolvenții de studii liceale nu promovează examenul de Bacalaureat și au dificultăți la Evaluările naționale». Pe 15 februarie, de Ziua Națională a Lecturii, Biblioteca Județeană ASTRA a demarat o amplă acțiune de susținere și promovare a cărții, a lecturii și a obișnuinței de a citi, în rândul membrilor comunității sibiene și, în special, al tinerei generații, organizând și implicând în sesiuni de lectură, alături de bibliotecarii astriști, o serie de personalități din sfera socio-culturală, artistică și diverși reprezentanți ai spațiului profesional sibian, ai autorităților și ai societății civile.
Grație parteneriatelor pe care Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu le desfășoară cu numeroase școli din județ, maratonul de citit a ajuns și în școlile din localitățile Axente Sever și Agârbiciu, acolo unde, prin lumea poveștilor, copiii au călătorit alături de echipa formată din bibliotecarii astriști Ana Coca, Alexandrina Aldea și Mihaela Dobrescu. Au fost prezenți zeci de copii minunați, din toate clasele primare ai Școlii Gimnaziale Axente Sever, care au sorbit cu nesaț poveștile citite de invitați. Copiii își doresc mai mult și merită să primească mai mult!
Într-o societate în care vorbim zilnic de analfabetismul funcțional, întâlnim și cadre didactice care dau totul pentru educația copiilor. În comuna Axente Sever se demonstrează că lucrurile se mișcă, că se poate mai bine, și asta grație unor oameni implicați și dedicați comunității, asemeni d-lui director al Școlii Gimnaziale Axente Sever, prof. de istorie Constantin Dumitru, și cadrelor didactice care dau totul pentru educația copiilor, menționând aici, conjunctural, pe doamnele Camelia Dumitru, prof. înv. primar și consilier educativ al școlii, prof. Dora Micu și Cornelia Tudor- ambele profesor de limba și literatura română, respectiv, Rodica Duca, Irina Gîdea și Cristina Pop - învățătoare. Tot cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, echipa de la Biblioteca Astra Sibiu, în cadrul programului pilot ”Școala de bani din Bibliotecă”, implementat împreună cu Fundația Progress și BCR, a premiat cu diplome, pe toți elevii implicați în acest program (desfășurat în decembrie 2023). Cei care au obținut punctajul maxim (la acest proiect), au primit și sume de bani, cu care să-și cumpere cărțile pe care și le doresc. Amintim aici pe frații Tăpălagă Alexandru și George, Sas Emanuela, Surd Alexa și Hornar Adina.
A fost o acțiune de suflet, pentru suflet! Imaginile vorbesc de la sine.
Dumitru CONSTANTIN
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |