Tribuna
Unic în România
„Crucea de la Copşa Mică”

Idee extrem de interesantă, reluată în acest an la Copşa Mică. Acum şase ani, în oraş a apărut ideea montării unei cruci unice în România, prin modul în care va fi construită, prin ceea ce va însemna pentru localnici şi prin fapul că va deveni un obiectiv turistic. „Acum şase ani, în momentul în care am ajuns la conducerea primăriei am constatat că aveam o comunitate extrem de divizată. Erau împărţiţi oamenii în tot felul de grupuri de prietenii, interese şi aşa mai departe. Am stat atunci şi am gândit cum ar fi cel mai bine să unim oamenii. Să-i aducem la petreceri şi alte întâlniri de genul acesta nu mi s-a părut o idee prea grozavă pentru că la bine toată lumea se simte în ordine, iar atunci când e vorba de făcut treabă, fiecare încearcă să se eschiveze. Am considerat că trebuie să-i angrenăm pe toţi într-un proiect la care fiecare să aibă o contribuţie. Ideea de bază de la care s-a pornit în demararea proiectului a fost că fiecare om are o „cruce a sa”. Practic, fiecare are o responsabilitate în viaţă, atît în plan sufletesc, cât şi în viaţa de zi cu zi. Tocmai de aceea, sub titlul generic „Toţi purtăm o cruce”, s-a dorit ca oamenii să fie uniţi prin crezurile şi dificultăţile pe care le au. Mai mult, fiecare trebuie să aibă o parte de contribuţie la “Crucea tuturor”, a comunităţii, cu binele şi răul de care se loveşte. “Ne-am dorit să fie ceva plin de simbol. Fiecare trebuie să ne ducem crucea noastră, adică viaţa de zi cu zi.cu bune, cu rele. Dat fiind faptul că trăim într-o comunitate, în care trebuie să ne descurcăm, m-am gândit ca toţi să ne unim aceste mici cruci, într-una mare, a tuturor, pentru că atunci vom fi mai puternici”, spune Daniel Tudor Mihalache, primarul din Copşa Mică.
Pe lângă simbolistică, planul construcţiei crucii este şi el cât se poate de îndrăzneţ şi interesant. Practic, crucea mare trebuie realizată dintr- o sumedenie de bucăţele mai mici, din lemn sau metal, care apoi trebuiesc asamblate direct pe locul unde urmează să fie amplasată. Mai mult, fiecare membru al comunităţii trebuie să-şi ducă propria parte din cruce, în cadrul unui lung şir care să cuprindă toţi membrii, de la cei mai mici, până la cei mai vârstnici. Practic,asemănător momentului în care Iisus a fost răstignit pe cruce, drumul fiecăruia este, pe de o parteatât o datorie, cât şi o jertfă. Proiectul Crucea de la Copşa Mică se doreşte a fi şi un obiectivturistic. Tocmai de aceea se doreşte amplasarea sa într-un loccu vizibilitate maximă. „Această cruce poate fi un obiectiv turistic. Poate atrage oameni în zonă, care atunci când sunt în trecere prinoraş să zăbovească cîteva clipe măcar la crucea noastră. Ne-am dorit să o amplasăm pe cel mai înalt deal din zonă, dar a trebuitsă renunţăm datorită faptului că studiul geo ne-a demonstrat faptul că nu rezistă greutăţii”, a mai explicat Daniel Tudor Mihalache.



comentarii
2 comentarii

idea nu-i noua,exista nenumarate cruci montate la vedere atit in tara cit si in strainatate,apelarea la asa un simbol arata doar recunoasterea starii falimentare a societatii fara cruce,dar,cu divinitatea nu se pot face afaceri sau tirguieli,deci este pierdere de timp si energie,ce ar putea fi folosite mai bine in alte proiecte.
bibicu
13.04.2010 15:37
ORI CUM COPSEI IA-TI PUS CRUCEA AMIM
ROSPOP
13.04.2010 15:57
Din aceeasi categorie
Intre sine si bani

Marquardt Schaltsysteme

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Tribuna
Licitatie publica