Tribuna
"Voluptate homine ut hamo pisces"
N. I. DOBRA
1240 vizualizari

Într-unul dintre numerele trecu­te ale revistei Dilematica am găsit o anchetă, nişte scriitori mai mult sau mai puţin cunoscuţi fiind pro­vocaţi să răspundă la întrebarea: "Ce plăceri, aşa-zis vinovate aveţi? Latinii, care n-au fost proşti şi de la care ne-au rămas tot feIul de vorbe înţelepte, ne-au lăsat şi despre plăcere ori păcate destule zicale. Iată câteva: Fiecare om are plăcerea sa; Cele mai mari plăceri pot să sfârşească în dezgust; Este plăcut uneori să nu ţii seamă nici de timp nici de loc; Există o plăcere chiar şi în plâns. Mie mi-a plăcut spusa lui Cicero din titlu "Oamenii sunt ispitiţi de plăceri ca şi peştii de momeala din undiţă." Numai că nu prea ne place să ne destăinuim, să ne arătăm celorlalţi tainiţele sufletului. Trăieşti cu un partener 50-60 de ani şi, după ce-a dat ortu popii, umblându-i prin hârtii, scrisori, jurnale, chi­tanţe, afli lucruri care te îngro­zesc, pe care nu ţi le-ai fi imaginat. Dar, revenind la ancheta de care pomeneam, bineînţeles că nu aflăm fapte senzaţionale.
Liviu Antonesei, poet şi eseist moldovean, n. 1953, socoate că "nimic din ceea ce-mi place mie nu e vinovat"şi că "nu, nu am niciun fel de plăceri vinovate".
Un cristian (care şi-a bătut joc de părinţi luându-şi asemenea "poreclă") zice că "cel mai bine m-am simţit când am furat cărţi din anticariate, librării."
Nora Iuga, n. 1931, poetă din familie de artişti, nonconformistă de tânără, zice: "M-a lecuit mama de plăcerea de-a mă juca de-a Dumnezeu şi, totuşi, uneori, mă gândesc, nu cumva plăcerea, mai ales cea vinovată, e ea însăşi o formă de Dumnezeu".
Antoaneta Ralian, n. 1924, traducătoare renumită, despică firu-n şapte: "O contradicţie în termeni, aproape oximoron. Pentru că, din moment ce plăcerea e poluată de insidiosul sentiment de culpabilitate, încetează să mai fie plăcere." Dar scapă o vorbă cam impersonală: "Un loc ambiguu în galeria plăcerilor vinovate îl deţine adulterul." La 88 de ani poţi recunoaşte cu deta­şare că ţi-ai "tradus" partenerul.
N-o ştiu pe Mihaela Ursa, dar aud că are 41 de ani şi-i critic literar, originară din Sângeorz-Băi. Nici ea nu-i cinstită când spune între plăceri vinovate că-i place să mute mobila  prin casă, să facă prăjituri şi să se uite la serialele Seinfeld. Să fim serioşi!
Pe mine nu m-a întrebat nimeni, dar vă spun doar câteva dintre ele (pentru care, din când în când, mă simt vinovat): mă uit după femei şi comentez, fac băşcălie de prietenii de faţă (nu în lipsă), ascult cu plăcere bârfele şi pun paie pe foc, sunt mulţumit când aud că un ins care m-a asuprit pe nedrept este  lăudat de popa-n curte.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA