Continental
Tribuna
Tură de iarnă peste Cindrel
Tură de iarnă peste Cindrel

Se vede şi de aici de jos că în munţi, mai ales de la 1500 m în sus, iarna este încă acolo. Numai că zăpada mare-mare şi vântul în rafale le vezi şi le simţi numai pe crestele poleite de soare şi îngheţ, în văile cu troiene vălurite şi brazii cu cetini încremenite . Dovada             ne-a adus-o Ilie Dobre – cunoscut de pe când preda educaţia fizică şi sportul la Şcoala din Şelimbăr şi ca salvamontist. Stabilit în Germania, în Marburg – oraş înfrăţit cu Sibiul - profesorul Dobre, care este şi campion al Europei la 2.000 m, 3.000 m şi 10.000 m cros - la categoria de vârstă 70 ani, a venit la Sibiu însoţit de 11 studenţi şi doi instructori de la Universitatea din Marburg.

- Am înţeles, domnule profesor, că staţi de o săptămână aici. Cu ce scop şi ce au văzut tinerii ?
 - De fapt nu am stat. Am pregătit încă de anul trecut această experienţă pentru studenţi, convingându-i pe ei şi profesorii lor, că o tură de iarnă peste Cindrel va fi cel puţin egală cu oricare examen practic pe care îl susţin la Facultate. Le-am prezentat traseul, le-am etapizat punctul şi împreună am ales echipamentul individual şi cel colectiv necesar. Astfel puteau face faţă oricărei situaţii, chiar neprevăzute.

- Şi cum v-a ieşit acţiunea?
- Aşa cum ne-am aşteptat. Startul a fost din Păltiniş de unde grupul a coborât Valea Dănesei până la podul de pe Râu Mare. De aici au urcat pe Valea Niculeşti înnoptând la Cabana Crăciuneasa. A doua zi au urcat la Surpatele, la Refugiul de sub Iezere, apoi pe Vf. Cindrel. Pe creasta principală au parcurs Platoul Diavolului până în Vf. Frumoasa de unde au coborât peste Şerbota Mare până la Cabana Oaşa, de pe malul lacului omonim. A doua zi, pe ceaţă densă şi vânt în rafale, au reluat traseul invers. Vântul tot mai puternic, pe măsura creşterii altitudinii, i-a obligat să înnopteze la Stâna Domnilor. S-au odihnit fără probleme acolo numai că vântul a mai adus ceva zăpadă peste noapte şi nu a încetat nici pe ziuă. Au urcat totuşi la 2008 m în Şerbota, apoi în Frumoasa şi din Cindrel - 2.245 m au coborât la Refugiul Cânaia.

- Acolo nimeni, era închis.
- Nu. Luasem în calcul o astfel de situaţie aşa că la refugiu erau pregătite camere încălzite, mâncare caldă şi prietenul Tara din Răşinari le-a asigurat condiţii excelente de cazare - după aprecierea întregului grup.

- Nu aţi avut temeri că nu vor reuşi?
- Puţine şi doar pentru tra­versarea din Vf. Cindrel în Fru­moasa, cunoscută ca zonă foarte dificilă (Platoul Diavolului) unde se rătăcesc mai toţi turiştii. Dar nu au avut probleme şi pentru ca i-am avizat şi instruit special pentru acest loc pe care l-am parcurs mult în anii '75-80.

- În ziua următoare, bănuiesc,
i-aţi aşteptat în Păltiniş.
- Exact. Toţi au apreciat că a fost o tură excelentă, de maximă utilitate practică pentru formarea lor pro­fesională. Pe parcurs au văzut în premieră zone atemporale de mare frumuseţe, cu un peisaj fabulos, nealterat antropic şi de mare valoare turistică. Ei s-au orientat perfect numai cu harta şi busola    într-o zonă pe care nu o mai văzu­seră. De aceea eu, care cunoşteam perfect zona, nu i-am însoţit – era o condiţie dinainte stabilită.

- Ce urmează ?
- Rectoratul Facultăţii din Marburg va analiza acest demers şi funcţie de aprecieri sper să revenim cu asemenea activităţi, poate chiar şi în sezonul estival.
- Dorindu-vă succes în tot ce întreprindeţi pentru promovarea spaţiului montan sibian vă mulţumesc mult.
Al. Constantcomentarii
1 comentarii

Excelent,vreau să-l felicit pe Ilie Dobre pentru o asemenea acţiune.
Constanta
13.04.2013 20:06
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia