Soia, un tip de aliment folosit iniţial în Asia, se găseşte sub formă de lapte, pastă de soia şi tofu. Acest aliment este preferat de vegetarieni fiind folosit ca substitut al cărnii. Soia se poate prepara sub formă de hamburger, chifteluţe, şniţel, pate sau salam. Aceste alimente sunt o sursă importantă de proteine pentru vegetarieni. Soia reduce colesterolul şi scade riscul bolilor cardiace. S-a constată că soia este foarte indicată şi împotriva cancerului. 25-50 gr. soia pe zi ajută la reducerea colesterolului. Trebuie să se ţină cont de faptul că produsele de soia şi în special laptele de soia nu este o sursă de calciu precum laptele de vacă, fapt care duce la adăugarea calciului pentru a încerca să se atingă valoarea nutritivă a laptelui de vacă. Totuşi şi produsele de soia conţin grăsimi, de ex. o porţie de tofu conţine 6,5 grame de grăsime. Soia ajută în hipertensiune, este antioxidant, ajută rinichiul, prevenind afecţiunile renale. 100 gr de tofu conţin 40% din necesarul zilnic de triptofan, conţin acizi graşi Omega 3, seleniu, cupru, fosfor, calciu, magneziu. Consumul de tofu scade nivelul trigliceridelor. Tofu se indică în special femeilor în perioada de menopauză deoarece conţine fitoestrogeni care asigură nivelul de estrogeni în organism. Un studiu efectuat în Asia şi în Statele Unite a ajuns la concluzia că persoanele în vârstă care consumă tofu nu fac Alzheimer. Contraindicaţii - produsele de soia produc alergii la anumite persoane, care de fapt fac alergii şi la lapte, brânză, alune, ouă.