Tribuna
PNL
Amintiri, amintiri
Profesorii mei de altădată
N. I. DOBRA
2521 vizualizari

Maria Fanache şi Ioan Arsin - doi fraţi, doi dascăli de vocaţie, mărgineni de obârşie. Dumneaei, profesoară de limba şi literatura română, exigentă, aspră, de multe ori chiar milităroasă, fapt pentru care a fost pusă directoare de liceu şi, mai apoi, preşedinte al Comitetului pentru cultură, cu Mercedes negru la scară. Şi datorită domniei sale, la terminarea şcolii sibiene m-am îndreptat către Facultatea de Filologie de la Cluj, deşi, la un moment dat, mă vedea mai degrabă înregimentat la o şcoală militară, care "să facă om din tine", cum mi-a zis, între patru ochi, în cancelarie, după nu mai ştiu care boacănă. Mică de statură, vioaie, ageră - cum sunt oamenii de la munte - doamna Fanache era spaima celor care nu-şi făceau datoria cu temeinicie, dar n-a putut-o nimeni acuza de injustiţie.
Ioan Arsin mi-a fost profesor de muzică, "materie" - ca şi desenul - care-mi provoca mâncărime de piele şi colici intestinali, eu fiind absolut afon. Dascălul, pretenţios şi perseverent, încerca să facă din mine măcar un modest corist, iar eu nu răspundeam defel aşteptărilor sale. La un moment dat m-a bănuit chiar că mă prefac, lansând falseturi ca să mă sustrag de la orele de cor. Ca prezenţă fizică îmi plăcea: era distins, totdeauna corect îmbrăcat, iar ochelarii cu rame aurite accentuau postura de intelectual "subţire", dar orele de muzică erau un devărat calvar săptămânal. Pe vremea aceea era în puterea vârstei (se născuse la 16 noiembrie 1926) şi era o prezenţă notabilă în peisajul muzical sibian, pentru că, în afara prestaţiei didactice, a fost dirijor şi compozitor, animator al vieţii muzicale. Abia după 1989 am aflat că, de fapt, Ioan Arsin absolvise, în paralel cu Conservatorul din Cluj, Facultatea de Teologie din acelaşi oraş. El s-a implicat în reînfiinţarea Reuniunii de Muzică "Gheorghe Dima" şi s-a ataşat de Corul Catedralei Mitropolitane, pe care l-a dirijat ani buni după pensionare.
Ioan Arsin s-a prăpădit la 28 noiembrie 2002. S-au scurs şapte ani, dar amintirea lui rămâne în gândul şi sufletul generaţiilor de elevi, mulţi dintre ei fiindu-i demni continuatori.

comentarii
6 comentarii

D-na Maria Fanache ,toata admiratia.!!!! Excelent om si profesor !!!
mihaela
10.12.2009 08:40
va multumesc pentru acest emotionant remember!
george marina
10.12.2009 08:43
Nu ştiu cum o mai fi acum pe la "Lazăr" dar pe vremea mea era liceul cel mai apreciat din Sibiu şi renumit
N. Lăzăristu
10.12.2009 08:58
Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul alaturi de ingeri domnului profesor!
nico
10.12.2009 10:18
M-am bucurat cand,pe la mijlocul lunii noiembrie, in sala de conferinte a Bibliotecii Astra,cu ocazia lansarii cartii dlui dr,Telea,l-am auzit pe prof. Ilie Gutan rostind cateva cuvinte de calda admiratie pentru dna prof. Maria Fanache, care la sfarsitul anilor 60 si apoi in anii 70 a fost unul din factorii cei mai dinamici ai vietii culturale si literar-artistice din Sibiu.Un omagiu public i se cuvine, fiindca de numele si aportul distinsei Doamne se leaga multe lucruri frumoase realizate in anii aceia in cultura sibiana. Omagiile mele, Doamna Maria Fanache!
bibliofil
10.12.2009 11:24
curios, nu stiam ca erau frati! Dl. Arsin preda in acel timp si la "sc. medie nr. 3". Apropos, colega voastra L.Buciu ce "prf." o fi avut la lb. romana?
eugen
10.12.2009 11:26
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica