Tribuna
PNL
Portocala (Citrus aurantium)
C. MIERLUŞCĂ
1521 vizualizari

Este originară din China. Face parte din familia Rotaceae. Se cunosc aproximativ 100 de varietăţi, conţine apă, glucide, hidraţi de carbon, acizi, protide, celuloză, vitamina C (50-100 mg la 100 g de suc). Doza zilnică necesară unui adult este de 75 mg. Conţine săruri minerale, acizi: malic, tartric, citric. Esenţa cojii conţine citral, limonen.
Este fructul cel mai indicat în perioada de iarnă, suplinind carenţa de vitamine.
Profesorul Stepp, un ilustru om de ştiinţă german, cunoscut în lumea întreagă, a afirmat într-o prelegere a sa că portocala este cel mai bun supliment cu vitamina C, superior oricărui pre­­parat farmaceutic şi că pe lângă vitamina C, portocala con­ţine 170 de substanţe fito­chimice, necesare organismului.
Portocala este remine­rali­zantă (ajutând la fixarea mine­ralelor), este un tonic muscular şi al sistemului nervos, este antiinfecţioasă, antitoxică, con­tribuie la buna digestie, an­tihemoragică, fluidifică sângele, este laxativă, regenerează celulele.
Coaja are proprietăţi febri­fuge. Portocala se indică în a­ne­mie, astenie fizică şi intelec­tuală, fragilitate capilară, paludism, intoxicaţii, gingivite, der­matoze, eczeme. Se recoman­dă diabeticilor, obezilor, chiar şi sugarilor hrăniţi artificial (1-3 linguriţe zilnic).
Se consumă sub formă de suc proaspăt sau ca atare.
Cura de portocale se reco­mandă 1-2 zile pe săptămână, pe o perioadă de trei sau patru săptămâni, între 2 şi 4 pahare de suc în fiecare zi.
Dacă portocalele sunt foarte amare, se pot adăuga două linguriţe de miere la fiecare pahar de suc. Pentru cei care doresc să-şi crească rezis­ten­ţa organismului la infecţii, se recomandă 4 portocale zilnic.
S-a constatat că consumul zilnic al unei portocale sau al altei citrice poate preveni unele tipuri de cancer.




comentarii
3 comentarii

Mierlusca ai dato pe portocale??????
Cand apare altceva???????
Ce ne facem fara tine??????
Ne plcitisesti si in 2013?????????
sibian
03.01.2013 08:44
de la doamna Mierlusca am invatat multe. Lasati rautatea si primiti o informatie buna. Felicitari doamna Mierlusca. Va rugam sa ne mai comunicati din cunostintele dv, care ne sunt de un real folos. Va dorim un an mai bun si sanatate. Va multumim.
Maria
03.01.2013 09:17
"Sibian"/Nu fi marlan/ Fi un domn in Noul An.
abc
03.01.2013 12:35
Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA