Tribuna
PNL
Ochiul şi urechea: "Voiam să rămân în septembrie, prezentă la trecerea timpului"
N. I. DOBRA
438 vizualizari
Ochiul şi urechea:

Titlul este dintr-o poezie a Ninei Cassian care mi-a plăcut, şi continuă: "cu-o mână în arbori, cu alta-n/nisipul cărunt-şi să lunec/odată cu vara în toamnă. . . (...) "Septembrie e jumătate vară, jumătate toamnă. Să vedem câteva evenimente din această lună, consemnate de cronicari.

La 1 IX 1543, sibienii au primit scrisoarea lui Martin Luther, privind renunţarea la catolicism şi reforma bisericii. Cei mai mulţi saşi au sărit în "barca" lui. * Un incendiu care a distrus 1.303 case a avut loc în 7 IX 1570. Înghesuite unele în altele, din lemn majoritatea, surse de apă ioc, nu-i de mirare că focul făcea ravagii. * Din cauza... pandemiei de ciumă, în septembrie 1710 au fost suspendate slujbele religioase. Saşii, disciplinaţi, au înţeles şi n-au cârtit, precum ordodocşii de azi! * În septembrie 1771, trecerea pe sub Podul Minciunilor începe să fie iluminată de trei felinare şi păzită de doi boactări. Se pare că acolo pândeau noaptea răufăcătorii. * În septembrie 1867 a fost amenajat la marginea hotarului spre Poplaca un cimitir militar (între actualele străzi Cristianului şi Litovoi, unde acum este parc şi o biserică greco-catolică. Pe acolo duceai la păscut vaca pe care bunica n-a vrut s-o vândă când a lichidat gospodăria din Păuca: ea păştea, eu scotoceam prin morminte după trofee! Din IX 1868, Gimnaziul de stat romano-catolic a fost maghiarizat. Au început să curgă plângerile saşilor către Viena. * În perioada 10 -13 IX 1876, împăratul Franz Josef a stat în oraş cu suita, asistând la o serie de manevre militare şi la alte demonstraţii. Bănuiesc că a locuit într-un palat din Oraşul de Sus, nu în magherniţele breslaşilor de rând! * Începând din 1 IX 1885 a fost introdusă educaţia fizică în Şcoala evanghelică de fete ca disciplină obligatorie. Ăştia de acum habar n-au de dictonul: "Mens sana in corpore sano", iar consecinţele se văd. * În 7 IX 1895 a fost inaugurat noul hotel-restaurant "Împăratul romanilor". Ar trebui să fie marcaţi cumva cei 125 de ani de existenţă. * În 5 IX 1897 s-a deschis Şcoala evanghelică primară pentru băieţi, în respectiva clădire funcţionând până acum Liceul de Artă de pe str. Odobescu. A fost retrocedată Consistoriului Evanghelic. Sunt curios ce vor mai inventa şi acolo. * În 1 IX 1904 a fost dată în folosinţă Şcoala primară evanghelică din Piaţa Cluj. Imobilul respectiv nu le trebuie? * În septemrbie 1909, Asociaţia pentru ocrotirea copilului a inaugurat Leagănul pentru copii. Bănuiesc că este cel care funcţionează şi în prezent pe str. Bastionului. * În septembrie 1916 a fost mare vânzoleală în oraş de teama armatei române care intrase în război din august. Mai mare daraua ca ocaua: românii s-au oprit în Pădurea Dumbrava, n-au intrat în oraş, iar după două săptămâni au fost fugăriţi de nemţi peste munţi. * Necazurile vor începe cu adevărat după încheierea războiului şi Unirea Transilvaniei cu România. * În septembrie 1920 se schimbă banii, începe exproprierea pământului... * În 18 IX 1929 a fost dată în exploatare linia de tramvai până în Turnişor, încheindu-se, astfel, circuitul Dumbrava-Turnişor. (va urma)





comentarii
3 comentarii

În 1962, Cimitirul Militar a fost dezafectat .
Osemintele au fost înhumate la Cimitirul de pe Calea Dumbrăvii ,iar sicriele de plumb și de zinc au fost valorificate prin recuperarea metalelor.
Timp de mai multe săptămâni au stat în curtea Școlii nr.7 de pe Hochmeister...
Helgoland Zanzibar
17.09.2020 13:31
,,Mens sana in corpore barosano,, ( Dem Rădulescu )
17.09.2020 13:37
Mare poeta a fost Nina Cassian (evreica). Si o marea iubeață!
17.09.2020 13:51
Din aceeasi categorie
qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat lansare „Inovare prin informatizare la nivelul Consiliului Judetean Sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia