Continental
Tribuna
Ochiul şi urechea
Vitralii. Lumini şi umbre (nr. 39, 2019)
N. I. DOBRA
2398 vizualizari
Vitralii. Lumini şi umbre (nr. 39, 2019)

Din nou, cu mare întârziere, ne-a parvenit Revista Veteranilor din Serviciile Române de Informaţii, dar - vorba românului - mai bine mai târziu decât niciodată.
Editorialul este o relatare de la Adunarea Generală a ACMRR-SRI, care a avut loc în 12 aprilie a.c., care a marcat şi împlinirea a 25 de ani de existenţă. Au participat reprezentanţi ai sucursalelor teritori­ale. În funcţia de preşedinte al Asociaţiei a fost ales, pentru o perioadă de doi ani, gl.mr.r. Marin Ioniţă, col.r. Filip Teodorescu fiind ales preşedinte de onoa­re după încheierea mandatului.
Publicaţia este structurată pe mai multe secţiuni: File de istorie, Memorie profesională, Atitudini, Colţul mizantropului, În sprijinul culturii de securitate, Pagini literare, Din viaţa şi activitatea ACMRR-SRI.
Un studiu interesant şi instructiv, sub titlul Iubirea de neam şi ţară - virtute eminesciană cu valenţe de perenitate, semnează col.r.dr. Aurel V. David.
Nu mai puţin documentat este articolul Despre evoluţia secuizării românilor în arcul carpatic (fostele judeţe Odorhei, Trei Scaune, Ciuc şi Mureş-Turda), publicat de conf.univ.dr. Mihai Racoviţan.
Din cuprins: "Fraţii în veci vor fi fraţi". File din epopeea primirii trupelor române în Bucovina, Transil­vania, Crişana şi Banat în anii 1918-1919 (col.r.dr. Au­rel V. David), Un diplomat al Celui de-al Treilea Reich la Constanţa: Contele Emil Geiger, 1940-1941 (col.r. Puiu Dumitru Bordeiu), Din amintirile unui expert în filaj (gl.bg.r. Vasile Coifescu).
Referitor la acest ultim articol, autorul a parti­cipat direct la prinderea celor 6 evrei, care, în 1959, au dat lovitura la Filiala BNR din Bucureşti. Dumnealui a ţi­nut să precizeze: "A apărut recent o carte scrisă de Silviu Boerescu, care afirmă că toată afacerea a fost o manevră a organelor de securitate, pentru a compromite etnia evreilor şi a realiza epurarea acestora din apa­ratul de stat. Ca participant direct la rezolvarea acestui caz, cred că sunt în măsură să declar că afirma­ţiile domnului Boerescu sunt aberante şi de natură a-l compromite ca publicist".
Serialul Opoziţia oamenilor de cultură fată de regimul Ceauşescu a ajuns la episodul 13: "Atribuţii, strategie şi modalităţi de acţiune ale Securităţii" (gl.bg.r. Vasile Mălureanu).
Aici putem face, din nou, un comentariu statis­tic: "În perioada 1970-1980, au fost cercetate în stare de arest numai patru persoane din domeniul cultural: Teofil Coşciug (1971) - fost legionar, Constantin Crişan (1972) - ambii trimişi în judecată pentru propagandă le­gionară, al doilea fiind achitat, Neagu Vulcănescu (1975) - pentru scrieri cu conţinut legionar şi Paul Goma (1977) - pentru implicarea în strângerea de semnături pe Apelul adresat Conferinţei de Securitate Europeană de la Belgrad, ultimii doi fiind eliberaţi fără a fi deferiţi justiţiei (...)". De subliniat că: "în perioada 1968 - decembrie 1989, nu a fost condamnat pentru infracţiuni contra securităţii statului nici un membru al uniunilor şi asociaţiilor de creaţie".
În încheierea acestei scurte prezentări, aş vrea să vă spun şi părerea mea: cred că mai interesat decât Securitatea era aparatul de Partid de ce vorbesc şi ce "pun la cale" intelectualii, care, de fapt, în marea lor majoritate - cum se vede şi acum - au fost nişte friptu­rişti, gen Liiceanu, Pleşu, Dinescu, Şora, Iuga-TV, Tökes, Dorin Tudoran, Stelian Tănase etc. (Nici pentru amicul Emil Hurezeanu nu bag mâna-n foc!)
O revistă echilibrată, bine gândită, de citit.

 

comentarii
3 comentarii

Îmi aduc aminte că in toamna anului 1959 domnea o atmosferă
sumbră printre evrei. Unul din Sibiu, pe nume Șelaru , s-a sinucis ( nu avea nici o legătură cu vre-un jaf ).
19.09.2019 15:17
S-a facut un film dupa acest celebru jaf> Mai aproape de luna se numeste filmul. Merita vazut!
@@@
19.09.2019 20:21
Mai e putin si ajungem sa credem ca beneficiarii pensiilor speciale ,au facut numai bine muritorilor de rand,chiar si atunci cand pentru ca acestia ascultau Europa Libera,erau anchetati iar cozile la alimente,intreruperea curentului,lipsa caldurii,programul de doua ore la TV,osanalele aduse lui ceausescu erau expresia fericirii poporului roman(in vreme ce aceeasi beneficiari ai pensiilor speciale ,impreuna cu activistii de partid aveau magazine numai pentru ei,beneficiind de toate privilegiile unei sociatati ,pe care oamenii normali nu o mai vor repetata).
Teo
23.09.2019 08:09
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia