Tribuna
Ochiul şi urechea
"Valeţi deprinşi a face clisme şi a vărsa ţucalul"
N. I. DOBRA
748 vizualizari

Multora, din diverse considerente, subiective sau obiective, nu le place nici omul, nici scriitorul Tudor Arghezi (un cârcotaş de-al meu merge până acolo încât zice că era... ungur!) Nu m-ar deranja nici dacă ar face parte din oricare naţionalitate conlocuitoare, eu putând fi acuzat de orice, dar nu de şovinism. (Culmea e că am devenit "fan” al lui Arghezi târziu, după termina­rea facultăţii, când, la Amnaş, în lungile nopţi de iar­nă, la gura godinului, am citit proza şi publicistica poetului. Este sclipitor şi am să vă dau câteva citate, cuvinte pe care le-am notat în urmă cu 50 de ani: "Mingea e o gaură cu piele de jur împrejur; Păduchi culturali; Valeţi deprinşi a face clisme şi a vărsa ţucalul; Guriţă mică şi zbârcită ca o târtiţă de găină bătrână; Ştreangul timpului care trece implacabil; Îi este imposibil păstârnacului să rodească mure; Neclătinat ca o statuie cu fântână; Iubitori de praznice şi pomeni; Discursuri care duhnesc a băutură; Nişte pui de lele care, înainte de a învăţa să scrie, au învăţat să înjure" * Petru Dragomir a publicat placheta de versuri "Salut", care a ajuns şi la mine, prin intermediul prie­tenului Cornel Neagu. Din păcate - nu ştiu din ce motive - autorul nu ne dă niciun reper biografic. Nici prefaţatorul, prof.univ.dr. Alexandru Hudiţeanu, nu m-a scos din ceaţă:" (...) Autorul, autodidact, ca situaţie de viaţă a unei biografii de toată isprava, preţuirea şi admiraţia a putut să-şi umple universul vieţii şi pe a celorlalţi cu asemenea frumuseţe, splendori poetice cu care acoperă un larg registru de emoţie, trăire, reacţii omeneşti (...)". Vorbe frumoase, dar goale de conţinut (Să mă ierte Sandu, dacă citeşte, iar dezacordurile bănuiesc că nu-i aparţin?)
Iar autorul ne avertizează asupra cărţii: "(...) Ea nu trebuie "lecturată", ci, mai degrabă, citită, pentru a descoperi gândurile şi intenţiile în profunzimea lor şi, mai ales, frumuseţea unor versuri din poeziile mele (...)".
Eu, nefiind critic literar, ci simplu cititor, aş zice că unele stihuri îmi plac, altele mă lasă indiferent. Dacă vreţi, vă dau două exemple din fiecare.
"Mulţi copaci stau în picioare, mai ales stejari bătrâni/Astăzi nimeni nu-i mai bagă-n seamă, stau cu toţii anonimi/Se cuvine-n urbea noastră să-i cinstim cum se cuvine/Şi să-i venerăm pe-aceia ce-au făcut în lume bine (...)". Mai ales că e de actualitate.
Cealaltă "Vara asta nu-i normală/Atmosfera-i criminală/E o climă tropicală/Cum am învăţat la şcoală/Situaţia e gravă/Cade lumea jos pe stradă/Stau mă uit la termometru/Şi ascult buletinul meteo (...)".
De poeţi de acest gen e plină România, iar în Sibiu dau pe dinafară dacă te uiţi pe internet.
În concluzie, Petru Dragomir este un corect versificator, dar nu poet. * Pour la bonne bouche, iată un catren de Păstorel Teodoreanu, poet, epigramist, prozator, băutor, gurmet şi, printre altele, deţinut politic în timpul lui Dej: "Când pui ventuze, te simţi bine/Şi nu e lucru de mirare:/Ai supt o viaţă din pahare/Acum ele sug din tine." (Apropo, aţi mai auzit vreun medic să vă recoman­de aspirine şi ventuze când aveţi gripă? Vă trimit la... Catena!)

 

comentarii
5 comentarii

Farmacia inimii care-ti da o Dacie...
21.10.2021 09:34
De fapt , Arghezi este mai mult decât român și ungur ! Bunicul său din partea mamei era neamț din Bucovina !
Fizionomia lui Arghezi este de tip germanic !
Sismondi
21.10.2021 16:23
Mama lui Tudor Arghezi : Ergezi Rozalia, n.26 septembrie 1859 în localitatea Vlăhița ( Szentkeresztbanya) în prezent, în județul Harghita , d. 3 iulie 1944 la București .
Zapis
21.10.2021 17:45
În 1967, decesul lui Tudor Arghezi a coincis cu o vizită de-a lui Ceașcă în orașul de pe malurile Cibinului...
Zanghezur
21.10.2021 18:47
Versificația ,,Vara asta nu-i normală,, ar fi bună ca text de muzică ușoară.
gica geo
23.10.2021 15:09
Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Comunicat de presa
Licitatie publica

accentmedia