Tribuna
Ochiul şi urechea: Un bacalaureat cu "cântec" la Sibiu (2)
N. I. DOBRA
1345 vizualizari
Ochiul şi urechea: Un bacalaureat cu

2. Cum spuneam în episodul precedent, Dan Barbilian (Ion Barbu), preşedintele comisiei de bacalaureat de la Sibiu din iunie 1937, aprecia ca "dezastruos" bilanţul după probele scrise: din 101 candidaţi, doar 46 au fost admişi la oral, dar "dezastrul" avea să continue.

Să continuăm să parcurgem Raportul trimis de preşedintele comisiei Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice:

"E adevărat că slăbiciunea candidaţilor respinşi e spăimântătoare (sic!) În zilele de 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie s-a ţinut oralul. Cu toată triarea prin probele scrise a candidaţilor, contactul cu ei, la oral, a fost în cea mai mare parte decepţionant. La Română: expunere aproximativă, neformată, până la "chiaguri" ale unui jargon de tineri mahalagii. Numai doi candidaţi ştiau să recite versuri (...) De prisos să mai spun că niciunul din candi­daţi nu adâncise un autor şi nu citise pe ceilalţi 14, ceruţi de regulament. (...) La Franceză, afară de una sau două domnişoare, candidaţii aveau o pronunţie arbitrară, neinteligibilă. Dovedeau o reală necunoaştere a scriitorilor comentaţi, totul reducându-se la reminiscenţe de clasă (...) La Matematice, ignorare a geometriei elementare (atât în plan cât şi în spaţiu). Lipsă totală de coordonare a cunoştinţelor. La Istorie, Geografie, Filosofie, Latină rezultatele au fost mai mulţumitoare. În special la Istorie şi Latină (învăţământul acesteia din urmă are o lungă tradiţie în Ardeal.)

În urma unui astfel de examen oral, numărul de 29 promovaţi nu va mai părea aşa de inuman (sic!)

În ziua de 3 iulie am semnat diplomele celor reu­şiţi (...) În ziua de 4 iulie dimineaţa, am plecat din Sibiu spre Bucureşti unde în curând a trebuit să iau cu­noştinţă de atacurile zecilor de neadevăruri, cu care indigenii (sic!) urmăreau o comisie ce înţelegea să-şi facă numai datoria (...)"

Aşa-i: în ziarul sibian România nouă de sâmbătă, 10 iulie 1937 (director Zaharia Boilă) apărea o scrisoare din partea "părinţilor căzuţi la examenul de bacalaureat de la Sibiu" care, între altele, scriau că acea comisie condusă de matematicianul bucureştean B. Barbilian (sic!), "lasă în Sibiu cea mai tristă amintire, de felul cum s-au comportat în timpul examenului". De exemplu: "d. preş. prof. de matematici, fără a ţine seama de programa analitică a cl. a 8-a, a dat la teză candidaţilor o problemă universitară. La protestul lor, i-a ameninţat cu excluderea (...) La examenul oral, d. preş. deseori lipsea din comisie (...) lua masa la Împăratul Romanilor (...).

Au fost candidaţi cari la oral nimic n-au ştiut şi to­tuşi au fost declaraţi reuşiţi. Au fost candidaţi declaraţi în Conferinţă căzuţi şi a doua zi reuşiţi. În seara zilei de 28 iunie, după ce s-a afişat admiterea la oral, d-na prof. de Franceză (n.n. Anastasia Bădulescu, din comisie) a luat masa la restaurantul Bulevard în compania unei familii al cărei candidat era declarat reuşit. De acolo, cu alţi profesori din comisie au trecut la grădina de vară Colonade, unde au petrecut până dimineaţa în văzul tuturor. A doua zi la ora 8, primul candidat ascultat la oral a fost d. cu chestiunea şi bineînţeles declarat reuşit pe toată linia. Lumea sibiană a rămas cât se poate de scandalizată de felul cum a decurs bacalaureatul din acest an. Rugăm pe d. Ministru al Educaţiei Naţionale, adevăratul părinte al şcoalei (sic!), să ordone o cercetare din care se va vedea că cele expuse sunt juste şi pline de adevăr".

Nu ştiu cum s-a stins acest scandal, doar că, directorul Liceului Gh. Lazăr la acea dată, Gh. Nicolescu, din noiembrie 1937 a fost înlocuit cu Al. Dima...

Comentariile vă aparţin!

comentarii
4 comentarii

Inlocuirea directorului a avut drept scop stingerea scandalului. Ce rezulta de aici? Ca si pe atunci existau loaze,
si parinti care acuzau pe nedrept... Nimic nou sub soare...
profu
12.09.2019 14:55
Gradina de vară Colonade ! Cred că e vorba de grădina de vară Veneția ,demolată prin 1976...
pv313urss
12.09.2019 14:58
Bine combate autorul Uvedenrodelor ! Ține ștacheta sus și de nas nu se lasă dus !
Mentat
12.09.2019 15:04
Nu știau să deosebească unitatea de măsură a volumului de unitatea de măsură a căldurii ! Practic, confundau Ddal_ul cu Kcal-ul !
SoloGeek
12.09.2019 15:15
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia