Tribuna
Ochiul şi urechea: "Tu bei vin şi eu beau bere..."
N. I. DOBRA
836 vizualizari
Ochiul şi urechea:

Se apropie sărbătorile de iarnă, cu toţi sfinţii înghesuiţi în decembrie şi ianuarie, de la Sf. Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni (6 XII), Naşterea Domnului (25 XII), Soborul Maicii Domnului (26 XIl), Sf. Apostol Ştefan (27 XII), la Sf. Ierarh Vasile cel Mare şi mama sa Sf. Emilia (1 I), Soborul Sf. Prooroc loan Botezătorul (7 l), Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi loan Gură de Aur (30 I). După ce ortodocşii de modă veche au postit o lungă perioadă (15 XI-24 XII) este normal să urmeze "descătuşarea" din canoanele bisericii noastre şi să mai calce alături de drumul cel drept, vorba poetului luliu Cezar Săvescu (1866-1903), pe care nu-l mai pomeneşte nimeni: "Glic face gâtul sticlei: glic/Tu bei vin şi eu beau bere/Asta nu face nimic/Un simbol eşti în picere/Tu eşti mare, eu sunt mic/Glic".

Pe vremea când era (formal) interzis să umbli cu colindul pe la cunoscuţi şi necunoscuţi, o făceam şi nu ne-a amendat nimeni. Grupul guriştilor de ocazie se mărea pe măsură ce înaintam în noapte. Mâncam şi beam la întâmplare, ce ni se oferea de gazde, de-a valma, amestecând ţuica, vişinata, cu berea şi vinul, caltaboşi cu işlăre, tobă cu tort de fructe, răcituri cu cozonac, cârnaţi cu îngheţată, sângerete cu choux a la creme, jumeri cu cremşnit... Pe traseu, pe unii mai puţin rezistenţi la acest maraton îi pierdeam în ceaţă, iar colindele se transformau în adevărate cântece de petrecere. Era frig, era beznă, era polei, dar eram tineri şi ne simţeam bine împreună... De Crăciunul asta bag samă că vom sta acasă - fiecare la casa lui - şi, vorba preşedintelui, ne vom spăla pe mâini, vom mânca "sănătos" şi vom bea cu măsură, cu botniţele la îndemână, ca să ni le punem dacă, Doamne fereşte, ne va bate la uşă vreo patrulă de la Poliţie ori DSP! Bineîn­ţeles că eventualii musafiri se vor grăbi spre propri­ile domicilii, înainte de ora 23, completând declaraţii "pe propria răspundere" unde au fost, de ce, încotro se îndreaptă, cu ce scop etc. Drept vă spun că pe mine nu mă mai pasionează turneele nocturne din ajunul Crăciu­nului, dar mă gândesc la tinerii de acum, care vor pier­de bucuriile vârstei şi vor îmbătrâni înainte de vre­me, din cauze independente de voinţa lor, datorită unor politicieni anoşti, inculţi, acri, lipsiţi de logică şi bun simţ, care încearcă şi n-ar fi de mirare să reuşească, să ne sălbăticească. Deocamdată n-am avut evenimente tragice de genul celor din Statele Unite, Franţa, Austria, Germania, Anglia, Italia şi alte ţări aşa-zis civilizate, dar au ei grijă, politicienii, să ne învrăjbească, în frunte cu un preşedinte care ar dori să impună un partid unic care să guverneze după propriile directive şi... strategii europene şi atlantice. Am ajuns să umblăm pe străzi precum musulmanele, cu feţele acoperite, să ne salutăm (dacă ne recunoaştem) precum romanii şi hitleriştii, să conversăm prin semne ca surdo-muţii şi să ne ferim unii de alţii ca odinioară ciumaţii, alungaţi din cetate sau cei cu lepră, izolaţi în lazarete.

Revenind la sărbători, în acest an vor fi triste pentru cei mai mulţi dintre noi, despărţiţi de rude şi prieteni, sub pretextul guvernanţilor că vor să ne protejeze de un coronavirus care bântuie prin lume, precum zicea răposatul Marx pe la 1848: ”O fantomă bântuie prin Europa - fantoma comunismului". Eu n-am crezut nici în comunism ca societate viabilă, nu cred nici în această pandemie impusă. Atât!

comentarii
12 comentarii

Ati sesizat si dvs. derapajul dlui presedinte. Le tot spun unora, dar ma fac pesedist si comunist. Pacatul lor sa fie! Ce vrea dl. Johannis? Sa-si impuna propria dictatura, sa "paradeasca" PSD-ul? Daca Pesedeul mai are votanti, asta e! Traim intr-o societate libera si democratica..
Si mie ii pare rau ca imbatranesc in pandemie si sub presedintia lui Johannis...
25.11.2020 21:55
Pesedeul mai are votanti...

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE?
SUBVENȚIA ESTE DE 3.000 DE EURO!

NU ESTE DECÁT UN „CADOU ELECTORAL" AL PSD-ului !!!
adevarul
26.11.2020 08:43
Dar PNL-ul? Nu face cadouri electorale? Vreo umbrela galbena, ceva...?
26.11.2020 10:01
Patriarhul IRINEU al Serbiei a murit de covid zilele trecute. El a contractat viroza în 30 octombrie ,când a participat la înmormântarea mitropolitului Macedoniei, care a murit tot pe bază de covid.
El obișnuia să declare emfatic:,, Cel mai bun vaccin e pelerinajul !,,
Înmormântarea lui Irineu a fost oficiată de un sobor, mai cu mască ,mai fără.
Unii participanți au sărutat cu evlavie copârșeul preafericitului.
Un politolog sârb apreciază că vor apărea noi cazuri celebre ...
Xanana Guzmao
26.11.2020 13:39
In anii optzeci, mergeam cu grupul de prieteni la colindat; pe strada, cineva din grup striga "a murit Ceausescu !" si grupul canta apoi "O, ce veste minunata"... Se intampla, evident, dupa ce aburii alcoolului ne ametea.. Ati spune ca era o blasfemie (poate chiar era, dar suportam tot mai greu ce se intampla)... Nu ne intreba nimeni de sanatate...Groaznica dictatura, dom`le !
@
26.11.2020 18:05
A... era si un banc pe tema asta, aparut dupa ce a venit Nicu prim-secretar la Sibiu.
Cica se duce o trupa de colindatori la Nicu. Bat la usa. Apare Nicu. Cum ii vede le spune:
- Ma, nu colindati, c-a murit tata!
Cei din spate n-au auzit ce a zis Nicu si au inceput: O, ce veste minunata...
Avand in vedere ca multe bancuri le scotea Securitatea, oare acest banc a fost o intamplare sau premonitoriu?
26.11.2020 18:36
Caz real, văzut de mine : la o cuvântare, Ceaușescu zice ,,dacă nu vom realiza planul, nu vom construi niciodată socialismul !
Iar mulțimea a aplaudat frenetic spusele acestuia !
26.11.2020 18:43
În 1971, Gustav Hainemann ,Președintele RFG, vizita Timișoara , împreună cu Ceaușescu .
Iar mulțimea a început să scandeze : CEAUȘESCU HAINE N-AM ,CEAUȘESCU HAINE N-AM !
26.11.2020 18:48
Sau un banc in care Cornel Burtica sau Manea Manescu, certat cu Ceausescu, isi ia ceainicul, se duce in piata si incepe sa strige: Ce-ai Nicu cu mine?
26.11.2020 23:02
Mă gândeam, prin anii 80 ,ce s-ar întâmpla dacă în locul lui Ceaușescu ar veni la putere tovarășul Cornel Burtică ? Sau tovarășul Gheorghe Cioară ? Probabil lozincile ar suna cam așa : Burtică și poporul ! Partidul, Burtică, Romania ! Cu Cornel Burtică-n frunte / Noi avem victorii multe !
Cu Gheorghe Cioară ar fi fost și mai interesant...
27.11.2020 17:21
Băi man! Beau io și te-mbeți tu! N-ar fi bai, da' te-apuci să scrii comment-uri la Tribuna! O, Doamne, mare-i grădina Ta (și mulți sar gardul)!
B.Utoru
01.12.2020 08:12
Mare-i grădina Domnului ! dar să vedeți acvariul !
@Beutoru
01.12.2020 10:39
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia