Se apropie sărbătorile de iarnă, cu toţi sfinţii înghesuiţi în decembrie şi ianuarie, de la Sf. Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni (6 XII), Naşterea Domnului (25 XII), Soborul Maicii Domnului (26 XIl), Sf. Apostol Ştefan (27 XII), la Sf. Ierarh Vasile cel Mare şi mama sa Sf. Emilia (1 I), Soborul Sf. Prooroc loan Botezătorul (7 l), Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi loan Gură de Aur (30 I). După ce ortodocşii de modă veche au postit o lungă perioadă (15 XI-24 XII) este normal să urmeze "descătuşarea" din canoanele bisericii noastre şi să mai calce alături de drumul cel drept, vorba poetului luliu Cezar Săvescu (1866-1903), pe care nu-l mai pomeneşte nimeni: "Glic face gâtul sticlei: glic/Tu bei vin şi eu beau bere/Asta nu face nimic/Un simbol eşti în picere/Tu eşti mare, eu sunt mic/Glic".
Pe vremea când era (formal) interzis să umbli cu colindul pe la cunoscuţi şi necunoscuţi, o făceam şi nu ne-a amendat nimeni. Grupul guriştilor de ocazie se mărea pe măsură ce înaintam în noapte. Mâncam şi beam la întâmplare, ce ni se oferea de gazde, de-a valma, amestecând ţuica, vişinata, cu berea şi vinul, caltaboşi cu işlăre, tobă cu tort de fructe, răcituri cu cozonac, cârnaţi cu îngheţată, sângerete cu choux a la creme, jumeri cu cremşnit... Pe traseu, pe unii mai puţin rezistenţi la acest maraton îi pierdeam în ceaţă, iar colindele se transformau în adevărate cântece de petrecere. Era frig, era beznă, era polei, dar eram tineri şi ne simţeam bine împreună... De Crăciunul asta bag samă că vom sta acasă - fiecare la casa lui - şi, vorba preşedintelui, ne vom spăla pe mâini, vom mânca "sănătos" şi vom bea cu măsură, cu botniţele la îndemână, ca să ni le punem dacă, Doamne fereşte, ne va bate la uşă vreo patrulă de la Poliţie ori DSP! Bineînţeles că eventualii musafiri se vor grăbi spre propriile domicilii, înainte de ora 23, completând declaraţii "pe propria răspundere" unde au fost, de ce, încotro se îndreaptă, cu ce scop etc. Drept vă spun că pe mine nu mă mai pasionează turneele nocturne din ajunul Crăciunului, dar mă gândesc la tinerii de acum, care vor pierde bucuriile vârstei şi vor îmbătrâni înainte de vreme, din cauze independente de voinţa lor, datorită unor politicieni anoşti, inculţi, acri, lipsiţi de logică şi bun simţ, care încearcă şi n-ar fi de mirare să reuşească, să ne sălbăticească. Deocamdată n-am avut evenimente tragice de genul celor din Statele Unite, Franţa, Austria, Germania, Anglia, Italia şi alte ţări aşa-zis civilizate, dar au ei grijă, politicienii, să ne învrăjbească, în frunte cu un preşedinte care ar dori să impună un partid unic care să guverneze după propriile directive şi... strategii europene şi atlantice. Am ajuns să umblăm pe străzi precum musulmanele, cu feţele acoperite, să ne salutăm (dacă ne recunoaştem) precum romanii şi hitleriştii, să conversăm prin semne ca surdo-muţii şi să ne ferim unii de alţii ca odinioară ciumaţii, alungaţi din cetate sau cei cu lepră, izolaţi în lazarete.
Revenind la sărbători, în acest an vor fi triste pentru cei mai mulţi dintre noi, despărţiţi de rude şi prieteni, sub pretextul guvernanţilor că vor să ne protejeze de un coronavirus care bântuie prin lume, precum zicea răposatul Marx pe la 1848: ”O fantomă bântuie prin Europa - fantoma comunismului". Eu n-am crezut nici în comunism ca societate viabilă, nu cred nici în această pandemie impusă. Atât!