FITS 2024
Tribuna
Ochiul şi urechea: Sibiul în luna lui Cuptor
N. I. DOBRA
1326 vizualizari
Ochiul şi urechea: Sibiul în luna lui Cuptor

Prin multe ţări occidentale, luna iulie era (în vremuri normale) a concediilor, multe firme încetându-şi activitatea şi toţi angajaţii plecând în vacanţă, fiecare după cum îl ţinea punga. Acum, cu pandemia, lumea e întoarsă pe dos şi lucrurile s-au bramburit. Aşa că m-am gândit să privim în urmă, ca să mai uităm de prezent.

În 10 iulie 1610, un urs a ajuns pe strada Turnului şi a fost ucis. Nu s-a făcut atâta zarvă ca mai an când un... urmaş de-al aceluia a păţit acelaşi lucru. * În 20 VII 1674 au fost inundaţii în Sibiu. Probabil că mari, din moment ce le menţionează Sigerus în cronica lui. * În iulie 1680, recolta a fost distrusă de grindină. Sunt curios dacă ţăranii au cerut despăgubiri de la împărat!? * La 1 iulie 1690 a fost arsă pe rug o femeie acuzată de vrăjitorie. Acum, vrăjitoria a devenit meserie, recunoscută ca atare! Mama Omida a ajuns celebră. * În iulie 1710 a izbucnit o epidemie de ciumă. Au fost închise porţile cetăţii. Asemenea pandemii erau frecvente în acele timpuri, doar că nu exista... mass-media, care să alarmeze toată ţara. * Spectacol în Piaţa Mare, în 19 VII 1745: un hoţ prins a fost decapitat. Păcat că s-a renunţat la unele pedepse: infractorii se mai răreau, iar spectacolele nu costau cât... festivalul lui Chiriac! * În 12 iulie 1833, călugăriţele mănăstirii ursulinelor au sărbătorit 100 de ani de la înfiinţare. Cronicarul nu ne spune în ce fel! * În 27 VII 1853, magistrul interzice trecerea cirezii de vite prin oraş. Vă imaginaţi ce balegi lăsau alea pe Heltauergasse şi prin Der Grosse Platz... * Vechiul han "Împăratul romanilor" a fost demolat în 2 VII 1891. Era depăşit, aşa că trebuia ceva mai elevat, aici, în centrul burgului. * Începând cu 16 iulie 1893 s-a introdus repaosul duminical pentru magazine. Comuniştii l-au menţinut, dar au venit "capitaliştii" şi rare sunt magazinele din Sibiu închise duminicile şi de sărbători. Exploatarea omului de către om nu-i doar o vorbă-n vânt. * În 7 VII 1898 a fost terminat pavilionul pentru orchestră din Parcul Sub arini. S-a renunţat la bunul obicei ca duminica, la ora 10, să se dea în spectacol fanfara militară. Şi, nu din cauză de pandemie... * Luna iulie 1914 a fost una de mare doliu, după uciderea arhiducelui Franz Ferlinand, moştenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar, în 28 iunie, la Sarajevo. Începea războiul... * În 17 VII 1923 sunt comemoraţi 50 de ani de la moartea Mitropolitului Andrei Şaguna, cu participarea membrilor Curţii Regale a României, a Patriarhului şi a membrilor Guvernului. Şaguna ar trebui comemorat în fiecare zi pentru ce a făcut în slujba românilor din Transilvania. * O dată care trebuie ţinută minte: 1 VII 1925, când a avut loc prima cursă de autobuz între Sibiu şi Răşinari. Cel care a obţinut concesionarea transportului de călători, bagaje, scrisori şi mesagerii a fost un răşinărean harnic şi întreprinzător, Ioan Răspop, cel care, mai târziu, a avut în concesiune berăria şi restaurantul din Piaţa Mare (actuala Casă Albastră), fiind primul particular român "înfipt" în buricul oraşului. (Va urma)

comentarii
7 comentarii

Ion Creangă povestește că la Humulești ,,se arăta ursu ziua-n amiaza mare pe uliță,,...deci, nimic nou în povestea cu ursu.
Zapis
23.07.2020 13:03
În ziua de azi, hoții sânt decapitați mediatic, apoi sânt achitați și revin în slavă și glorie !
Decapitarea efectivă practicată în anul 1745 făcea parte din programul ,,fără penali pe malurile Cibinului,, !!
Twisted Titanium
23.07.2020 13:13
Procesul vrăjitoarelor din Salem a avut loc în 1692, după 2 ani de la cel din Sibiu...
Protocronism !
ladies in erotic death
23.07.2020 17:04
Duminica ar trebui să fie deschise doar unele farmacii precum și magazinele care vând produse perisabile ( acestea din urmă numai în intervalul orar 12-20 )
Zanghezur
23.07.2020 17:18
Balega era un îngrășământ apreciat, dar nu avea ce căuta în burgul cu ulițe pietruite ...la fel ,superfluul digestiei ( ! ) oilor sau caprelor ( ,,măsline de capră,, ).
Hakerru
23.07.2020 17:26
Vă dați seama ce anunțuri imobilare erau pe atunci ?
,,Vând casă în Piața Mare, cu vedere spre eșafod !!,,
Sismondi
23.07.2020 17:38
Mai demult am avut o profesoară care preda matematică și fizică la școala de pe Hochmeister ( nr 7 ), pe nume Elena Droc. Era din Rășinari.
Orele ei erau memorabile ,cu citate din Arhimede, Pascal, Newton, Laplace.
Recent am aflat ,cum altfel decât de pe net ? că se trage dintr-o familie de preot de naționalitate sârbă ,stabilită la Rășinari în secolul XVIII.
De fapt, multe familii de sârbi au venit pe atunci în Mărginime ( de aici, numele des întâlnit de ,,Sârbu,,)...
Agenteur-X7
23.07.2020 18:25
Din aceeasi categorie
CONTINENTAL

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica