Tribuna
PNL
Ochiul şi urechea: "Se schimbau nevestele precum pălăriile"
N. I. DOBRA
2176 vizualizari
Ochiul şi urechea:
Cu actorul Constantin "Gaga" Stănescu puteai sta de vorbă ore-n şir, fără să bagi de seamă cum trece timpul şi fără să te strădu¬ieşti să-l stimulezi. De fapt, de la această limbariţă i s-a tras şi porecla "Gaga", cum fac gâştele când le bagi în seamă.

Luni, 14 august a.c., Gaga va împlini 86 de ani, fapt pentru care m-am gândit  să-i aduc un omagiu, ca fiind unul dintre actorii de referinţă ai teatrului sibian dinainte de a fi "naţional", ci doar "de stat".

Născut în Cluj, copilărit în Alba Iulia, studiind în oraşul natal, unde şi-a început ca­riera, pe care şi-a desăvâr­şit-o la Sibiu. Fiul unui plu­to­nier-major român şi al unei să­soaice comerciante, Gaga are figură de nibelung şi spirit de român autentic, cu un acut simţ al umorului, un conviv de cursă lungă, "miştocar", cum li se spune astăzi celor cu umorul în sânge.

Ne cunoaştem de-o viaţă, am fost şi am rămas prieteni pentru că "ştim de glumă". El şi cu”Bibici" Hândoreanu jucau cam pe acelaşi post (cum se zice în fotbal), dar nu-i rodea invidia, fiecare fiind conştient de talentul lui. Ca să-i cătrănesc, la o bere, le spuneam că-mi place de ei mai mult în afara scenei, nemaifiind modelaţi de regi­zori şi cenzuraţi de tovarăşii de la Propagandă. De fapt, Gaga era slobod la gură şi nu se sfia să spună franc ce gândeşte, fie directorului, colegilor de scenă, tovară­şilor de la Partid. Îi plăcea să se autocaracterizeze: "De când mă ştiu, am fost un anarhist... disciplinat", ceea ce-i un nonsens, dar, spus de el, suna bine. Într-o con­versaţie amicală, în urmă cu mulţi ani, l-am întrebat ce i-a plăcut în viaţă în afară de teatru şi mi-a răspuns zâm­bind şmechereşte: "Fotbalul, femeile şi şpriţul. Mai ales femeile". L-am crezut doar pe jumătate, fiindcă ştiam că are o căsnicie fericită. L-am provocat şi a detaliat: "M-am însurat încă din institut cu Zoe Mureşan. Era frumoasă şi cu pedigree, de familie "bună". Am venit amândoi la Sibiu, dar n-a ţinut. Am di­vorţat şi-a luat-o Nicu Albani, care divorţase de Angela, cu care s-a însurat Gimi Be­soiu. Se schimbau neves­tele precum pălăriile în tea­tru. În 1962 m-am recăsătorit, dar nu cu o colegă de scenă, cu Elena, asistentă medi­cală, blândă şi tolerantă, cu care avem două fete: Diana şi Isabela".

L-am întrebat dacă nu re­gretă că a plecat din Cluj, un­de juca într-un "teatru naţio­nal", într-un oraş mare. "Aşa a fost să fie. Era în 1954 şi, într-o zi, am avut un conflict cu Sigi Munthe (Goldenberg pe adevăratul nume) şi l-am cam şifonat cu bătaia. În acei ani era ceva grav, aşa că am venit la Sibiu, ca să fiu mai a­proape de Alba Iulia copi­lăriei mele, unde se mu­taseră părinţii în 1933".

... Dacă privesc în urmă, bag de seamă că Gaga Stă­nescu este printre puţinii ac­tori care mai rezistă din cei cu care a început în anii de pionierat al actualului Teatru "Radu Stanca".

Îţi dorim, Maestre, sănă­tate şi optimism!

comentarii
2 comentarii

Diana, fiica dlui Stanescu, pe unde mai e? Mai e in tara?Cine ar putea sa-mi spuna?
...
09.08.2017 22:38
Din nefericire, Diana s a stins acum câțiva ani.
Una
14.04.2020 17:51
Din aceeasi categorie
Sibiu Guitar Meeting

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

anunt-incepere-proiect-139830-final

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia