Tribuna
SEVIS
Ochiul şi urechea
Să nu ne facem că uităm
N. I. DOBRA
825 vizualizari
Să nu ne facem că uităm

Bustul lui Radu Stanca se află la locul lui, în sfârşit, dar asta nu înseamnă că trebuie să uităm pe cine au vrut să pună acolo doamnele de la Primărie, cu "binecuvântarea" popii Delcă, atunci director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu. În 4 aprilie 2017, în scuarul situat în vecinătatea Teatrului Naţional "Radu Stanca", a avut loc o festivitate, în cadrul căreia doamna Corina Bokor, viceprimar al Sibiului, a dezvelit un bust al compozitorului Bretan Miklos (1887, Năsăud - 1968, Cluj). Lucrarea, realizată de artista plastică Ana Rusu (cea care a ales locul ???) a costat 25.000 de dolari şi a fost donată Primăriei Sibiu de Judit, fiica în vârstă de 95 ani a compozitorului, stabilită la Washington. De ce-o fi vrut la Sibiu n-am înţeles, cum n-am înţeles nici acceptul administraţiei locale, chiar dacă era de pomană. La sesizarea mea, de la Direcţia pentru Cultură am primit următorul răspuns: "(...) Referitor la sesizarea dv. în repetate rânduri (sic!) referitoare la amplasarea statuii compozitorului Nicolae Bretan (Miklos) în parcul din faţa Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu, vă transmitem următoarele: la DJC nu există nicio solicitare (proiect) pentru amplasarea acestei statui, având în vedere faptul că locaţia se află într-o zonă de protecţie, conform PUG Sibiu, în ZCP centrul istoric, având cod LMI SBII-s-A-12011; proiectul artistic nu a fost supus aprobării în Comisia Naţională pentru Monumentele de For Public, conform Legii 120 din 4 mai 2006, art. 5. În consecinţă, considerăm că în lipsa acestora, statuia nu are nicio autorizaţie de construcţie din partea Primăriei Sibiu, fiind amplasată ilegal (tocmai de viceprimarul Bokor - n.i.d.), fapt ce atrage consecinţele Legii 422 din 2001 şi anume readucerea terenului la starea iniţială (...)" Data: 22.08.2017 (Director executiv, dr. Ilie Dan Nanu).
Am continuat să scriu şi să întreb pe toţi "factorii de decizie" ce au de gând cu statuia aia, care nu se afla în legalitate, dar n-a răspuns nimeni (nici chiar Prefectura, care se zice că veghează la respectarea legilor ţării în teritoriu!) A rămas cum a rostit doamna Bokor când a inaugurat monumentul: "Ne-am bucurat de iniţiativa de a-l cinsti pe Nicolae Bretan (...) Personalitatea compozitorului se încadrează în peisajul multicultural şi multietnic al oraşului nostru". Da, numai că eu nu-s din aceia pe care-i poţi duce cu preşul şi-am continuat să scormonesc într-o evidentă ilegalitate pânâ când, într-o noapte de la sfârşitul lui septembrie 2018, bustul a... dispărut! Unde? Nimeni nu ştia sau nu voia să-mi spună. Până la urmă am aflat că, tot tiptil, a fost instalat, în parcul de pe str. Nicolae Iorga, în vecinătatea Complexului Comercial Cedonia, probabil tot fără avizele cerute de Legea Patrimoniului Cultural. Dar asta nu mă mai interesa, fiindcă am început lupta cu birocraţia şi indolenţa pentru bustul lui Radu Stanca. Doi ani şi două luni a durat aceasta (din octombrie 2018, până în acest ianuarie 2021).
Rămâne enigma: care sunt căile ascunse prin care bustul lui Bretan Miklos s-a insinuat în centrul Sibiului, fără avize, aprobări, tărăgănări, cum e "datina" la noi. Vreau să ştiu, pentru cultura mea generală.

 

comentarii
1 comentarii

N-o sa aflati asta! Cum nici noi n-am aflat dupa aproape 3 saptamani cum vom plati taxa de salubritate!
28.01.2021 21:28
Din aceeasi categorie
Electrica Furnizare

publicare anunturi

Somarest

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia