Tribuna
Ochiul şi urechea
"România fără corupţie e ca America fără statuia Libertăţii"
N. I. DOBRA
992 vizualizari

* Mi-a plăcut fotbalul mulţi ani. Am fost jucător, spectator, cronicar. De când a devenit o afacere ca ori­care alta, nu-mi mai place. Bomboana pe colivă a pus-o Horaţiu Moldovan, portar titular la Rapid şi la echipa naţională, care a plecat să fie rezervă la o echipă din Spania, momit cu un contract bănos. Poate că şi eu aş fi făcut la fel, dar nu sunt sigur. Oricum, pe mine fotbalul actual m-a pierdut de client. * În 17 decembrie anul trecut, în cartierul Cotroceni din Bucureşti a fost inaugurat ansamblul sculptural dedicat cuplului Monica Lovinescu-Virgil Ierunca, cei doi foşti critici literari de la Radio Europa Liberă, proiect al Fundaţiei Humanitas..Nu m-am repezit să particip la vernisaj, cei doi fiindu-mi profund indiferenţi, în schimb m-a frapat aprecierea unei doamne de la Dilema veche, care crede că este "una din marile realizări ale sculpturii contemporane româneşti, o lucrare care are toate datele pentru a-şi certifica natura de capodoperă". De autorul lucrării, sculptorul Virgil Scripcaru auzisem, dar n-am ştiut că este atât de mare. * Vi-l mai amintiţi pe celebrul consilier de taină al lui Ion Iliescu, pe nume Dan Iosif? De la el ne-a rămas panseul general valabil: "România fără corupţie e ca America fără statuia Libertăţii". Bietul, s-a prăpădit la 57 de ani la Novosibirsk, unde s-a dus să se trateze de cancer la plămâni. A fost o figură de poveste în primii ani ai României capitaliste. * Dintre actriţele de ultimă generaţie îmi place Monica Belucci: frumoasă, talentată şi cu simţul umorului. Le-a declarat jurnaliştilor că "Cinsprezece zile fără un bărbat lângă mine mă deprimă" şi im­presarului ei i-a spus să-i găsească un bărbat normal, care-şi plăteşte facturile, îşi duce gunoiul singur la pubelã." Pânã acum n-am întâlnit decât bogãtani care cred cã le este permis orice sau staruri egocentrice îndrăgostiţi de propria imagine". A ajuns la 60 de ani dar nu se potoleşte şi cred că bine face. * Un amic curios m-a întrebat pe ce-mi cheltuiesc pensia. Aş fi fost tentat să-i răspund ca Petrini din romanul lui Marin Preda: "Pe băutură şi pe curve”, dar ar fi râs, aşa că i-am spus cinstit: pe gaz, curent, apă, gunoi şi alte angarale la ordinea zilei şi să nu uit, ce dădeam înainte la Frieda, pe bere, dau acum la Catena pe Detralex şi Ursofalk. Mă costă mai mult şi nu-mi fac mai bine. * Mare sceptic, Emil Cioran, citit, educat, umblat prin lume, spunea că: "În Europa, fericirea se termină la Viena. Mai departe, nenorocire peste nenorocire, dintotdeauna". Răşinăreanul, crescut într-un Sibiu cu aer occidental, nu era mulţumit de lume şi de oameni. Citindu-i cărţile, cred că uneori exagera. Mă întreb ce-ar zice dacă ar trăi acum, când, cu adevărat Europa este putredă pe la toate cusăturile. Sunt oameni care au murit la vreme. 

 


comentarii
11 comentarii

CIORAN N-A PRECIZAT DIN CE DIRECȚIE TREBUIE AJUNS LA VIENA CA SĂ POȚI APRECIA FERICIREA.
B.Utoru
22.02.2024 09:46
Da, frumoasa femeie, Monica Belucci!Va recomand filmul Frăția lupilor, franțuzesc, în care apare și ea, muuuult mai tânără,!
22.02.2024 15:07
Apropo... când vine căldura nu va reintroarceti la Casa Frieda?
22.02.2024 15:08
Daca s-ar construi o Casa a Fericirii, cea mai mare incapere ar fi Sala de Asteptare !
22.02.2024 15:55
Romania fara Coruptie e ca Nunta fara Lautari !
22.02.2024 15:57
Foarte bine punctat pe tema fotbalului!
Corny
22.02.2024 18:37
A fost candva statuia -libertatii o doamna respectabila- dar astazi libertatea a capatat o noua conotatie -- faci ce-ti place si ce vrei legea e doar pe hartie si in America -- granita desfiintata crime la zii - in scoli , strazi , magazine -- america e cu totul diferita fata de acum 30 de ani
22.02.2024 20:37
Sărmanul NID, dé ani de zile , zace zdrobit de indiferența pe care i-o provoacă Monica Lovinescu ! Până în 1989, asemenea indiferente dădeau bine la dosar . Acum …?
Zexe
23.02.2024 07:25
Pt.7/25

E foarte atent sa nu-i dea nici o atentie !!
23.02.2024 16:14
Cand era portar, la multe suturi ramanea spectator !
Sile
23.02.2024 17:53
Nid s-ar casatori cu Monica Belucci, dar nu-i da voie Gina Pistol !
23.02.2024 17:55
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA