Tribuna
Ochiul şi urechea: "Prostituatele pot locui singure sau în bordeluri"
N. I. DOBRA
1143 vizualizari
Ochiul şi urechea:

Prin bunăvoinţa profesorului Walter Johrend, am in­trat în posesia traducerii-rezumat a Statutului prostituţiei oraşului Sibiu, datând din 1890, care dovedeşte, încă o dată, dacă era nevoie, că saşii transilvăneni au făcut totul temeinic, şi în cele mai sordide domenii.

Iată câteva spicuiri:

"1. Încalcă ordinea poliţienească persoanele de sex feminin care-şi vând trupul fără a fi înregistrate la poliţie ca prostituate; cel care ţine un bordel neauto­rizat; cel care pune la dispoziţie contra cost, curvelor publice sau altor persoane de sex feminin, spaţiul necesar pentru exercitarea prostituţiei (...)

3. Prostituatele pot locui singure sau în bordeluri.

4. Prostituatele vor fi trecute în registre speciale înnoite anual de poliţia municipală, cu numele, vârsta, locul naşterii, documentele de provenienţă, adresa din oraş şi rezultatele controlului medical (...)

6. La luarea în evidenţă, prostituatele vor primi din partea căpeteniei oraşului: o condicuţă de sănăta­te cu fotografie, un talon de reşedinţă. Cărticica de identitate va fi prezentată autorităţilor după fiecare vizită medicală. Taloanele personale vor fi predate ma­troanei, la bordel sau proprietarului locuinţei, cele independente (...)

8. Prostituatele sunt obligate să se prezinte de două ori pe săptămână la controlul medical, contra unei taxe de 50 coroane.

9. Prostituatele sunt obligate a se asigura la casele de sănătate existente.

10. Prostituatele care se îmbolnăvesc vor fi spitalizate. Prostituatele gravide, care nu sunt din municipiu, vor fi trimise în localităţile de provenien­ţă (...)

13. Prostituatelor oficiale le este interzisă apariţia în locuri publice în ţinută provocatoare sau ostentativă, în locuri stabilite ab initio de municipa­litate, staţionarea în locuri publice, agăţarea trecăto­rilor, prezenţa pe străzi după ora 22, participarea la spectacole cu nerespectarea locurilor special atribuite de poliţie.

14. Nu se tolerează muzica, dansul, gălăgia, jocurile de noroc la domiciliul prostituatelor sau la bordel.

Este interzis consumul de alimente şi băuturi. Ferestrele spre stradă vor fi acoperite cu jaluzele sau rulo­uri (...)

18. Patroana bordelului nu are voie să împrumute mai mult de 18 guldeni prostituatelor şi nici nu le va opri dacă acestea vor să părăsească bordelul.

19. Patroana este obligată să prezinte municipalităţii, periodic, situaţia financiară a bordelului pentru aprobarea bilanţului.

20. Patroana este răspunzătoare pentru orice contravenţie a prostituatelor sale.

21. Încălcarea dispoziţiilor acestui statut se pe­depseşte cu amenzi, mergând până la închiderea bordelu­lui (...)

26. Toţi banii proveniţi din amenzi vor intra în fondul municipal pentru săraci (...)"

O adevărată "rânduială ca la saşi", dar fără nici un farmec.

comentarii
4 comentarii

Prostituatele pot locui singure sau în bordeluri...dar la o adică,pot alcătui un grup parlamentar ???
JessicaDolcett
22.08.2019 13:48
Ar fi interesant să căutăm în arhive numele acestor demoazele ...ca să identificăm urmașii politici !
HeleneDesArbres
22.08.2019 13:52
Cam multe reglementări ! bine că n-au interzis actul sexual.
ladies in erotic death
22.08.2019 14:06
Adica: patroana de bordel probabil trebuia sa plateasca un impozit si nu putea sechestra o fata daca aceasta voia sa plece... Bune reguli, azi sunt incalcate toate. Numai treaba cu consumul de alimente si bauturi n-am inteles-o? Daca onor clientul avea nevoie de un intaritor sau stimulent sau daca dupa atata distractie i se facea foame?
22.08.2019 17:54
Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia