Continental
Tribuna
Ochiul şi urechea: Printre lumini şi umbre
N. I. DOBRA
839 vizualizari
Ochiul şi urechea: Printre lumini şi umbre

 

De-a lungul timpului, Sibiul n-a dus lipsă de fotografi de tot felul: peisagişti, portretişti, de presă, de nunţi, botezuri şi înmormântări etc. Dar trei dintre ei cred că ies pregnant în evidenţă şi despre ei vreau să scriu câteva rânduri de admiraţie: Emil Fischer, Gheorghe Lăzăroiu şi Fred Kuss.

Au fost doi fraţi, Joseph şi Emil Fischer, dar al doilea a rămas celebru, eclipsându-l pe Joseph, şi el fotograf profesionist. Născut în Bulgaria, în 1873, în familia unui capelmaistru german, nu se ştie în ce împrejurări a ajuns cu familia în Bucureşti, unde Emil şi-a înce­put ucenicia la 14 ani, şi-a continuat învăţarea ar­tei fotografice la Braşov, apoi plecând la Magdeburg, fiind angajat, ulterior, în atelierul fotografic al Curţii Regale din Berlin. La Sibiu a ajuns în 1897, cumpărând un atelier foto în Piaţa Mare nr.16, apoi pe cel de pe str. N. Bălcescu nr.5, unde l-am mai "prins" şi eu, copil fiind. A colaborat cu Emil Sigerus şi Julius Bielz, doi cunoscuţi etnografi, lărgindu-şi aria de acţiune şi în afara atelierului, ilustrând viaţa la ţară în Transilvania. Ca recunoaştere a măestriei sale, a fost desemnat fotograf al Curţii Regale de Arhidu­cele Josef al Austro-Ungariei (1904) şi al Culturii Regale a României (1920). S-a numărat între fondatorii clu­burilor foto din Transilvania, iar, mai târziu, a fost preşedintele Uniunii Fotografilor din România. S-a stins din viaţă în 9 mai 1965, dar arhiva lui fotografică, clişee, albume, aparate foto se păstrează la Muzeul Brukenthal. Poze de-ale bunicilor mei, făcute de el la începutul secolului trecut, se păstrează intacte în albumele familiei.

Al doilea artist fotograf al Sibiului care merită pomenit mereu este (a fost) Gheorghe Lăzăroiu (1930-2005), care a început să manevreze aparatul de fotografiat ca simplu amator, devenind, prin ani, un profesionist cunos­cut şi recunoscut pe plan naţional şi internaţional. S-a implicat cu tot sufletul şi talentul în viaţa Sibiu­lui social-cultural. Am colaborat cu el în perioada cât a fost angajatul Teatrului de Stat: un om modest, dar nu umil, introvertit, dar nu asocial, mereu preocupat şi atent la ce se întâmplă în jur. Un om care lucra cu lumina a locuit tot timpul într-un apartament întunecos, la parterul unei vechi case de burghezi saşi de odinioară, în care n-au pătruns niciodată razele soarelui. Nu s-a plâns niciodată. A fost creatorul clubului foto "Orizont" (1973), a organizat saloane foto la Sibiu, a parti­cipat la nenumărate saloane în ţară şi străinătate, fo­tografiile sale alb-negru obţinând premii importante, a fost membru de onoare al numeroase fotocluburi din Ro­mânia şi din lume... La 12 ianuarie curent ar fi împli­nit 90 de ani.

Al treilea, în ordine cronologică, este prietenul şi colegul nostru de-o viaţă Friedrich (Fred) Nuss, care la 1 iunie a.c. va împlini 86 de ani, dintre care 57 de ani ca fotoreporter, mai întâi la Flacăra Sibiului, apoi la Tribuna Sibiului şi Tribuna de azi, fiind ve­teranul presei sibiene (în activitate, fiindcă mai sunt doi "mohicani": loan Nistor şi Alexandru Constantinescu... lăsaţi la vatră). Tot ca amator a început, dar a iu­bit această artă care i-a devenit profesiune de cre­dinţă. Îmi amintesc ce atelier avea, în hrubele actua­lei Primării: beznă, umezeală, şobolani, lucrând sub pre­siunea timpului, alergând pe teren, venind la labora­tor, developând, căutând materiale foto... Dar Fred a găsit timp şi putere să îşi materializeze talentul, vocaţia şi în afara redacţiei, iar satisfacţiile n-au lip­sit: expoziţii, premii, participări la saloane internaţionale, distincţii, Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, Cetăţean de Onoare al Sibiului... Mii de fotografii alb-negru şi color... Plăceri: jazz-ul, meca­nica fină, o ţuică bună cu prietenii... Trei sibieni, trei artişti care au trăit folosind luminile şi umbrele acestei vieţi trecătoare spre desfătarea lor şi a noastră.

comentarii
4 comentarii

Te-au făcut de kkt din două motive: 1.Tehnoredactorii voștri sunt sub orice critică la cultură generală (am mai semnalat chestia asta în câteva rânduri); 2.De ce nu înveți să scrii pe calculator? (vezi cum sunt descifrate hieroglifele tale scrise de mână).
B.Utoru
02.04.2020 13:35
NUSS nu înseamnă NUCĂ ? Pe lângă Bistrița e un sat numit Nussbaum ( Nușeni ).
SoloGeek
02.04.2020 13:59
Am și eu o fotografie făcută la Fischer ( conform ștampilei de pe verso ) unde am adăugat data , 15 martie 1961 .
Hakerru
02.04.2020 14:06
9 mai 1965 ? Adică fix cu zece zile înainte de meciul DINAMO-STEAGUL ROȘU BRAȘOV 10-1 ( 5-0 ) .
Dinamo avea nevoie de golaveraj...
Libardi Peronescu
02.04.2020 14:17
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

ULBS

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia