Tribuna
Ochiul şi urechea: Prieteni şi ''duşmani”
N. I. DOBRA
2018 vizualizari
Ochiul şi urechea: Prieteni şi ''duşmani”

Am câţiva prieteni împrăştiaţi  prin lumea largă: Vasile Galaţă, în Canada, Mariana Vulturar (fostă Kama), în Statele Unite, Radu Giurgiu, în Australia, Mark Daniel Sarkadi, în Elveţia, Puşa şi Doru Gherban, Narcis Lupou, Georg Barth, Siegfried Sieg­mund, Nico­lae Bujac, Romică Lutsch (fost Fleşeru), Teni Wag­ner, Dan Mol­dovan, Dan Dănilă, Traian O­prean, loan Lupea etc., în Ger­mania, Cristina Barbu, în Fin­landa, Dorin Drâmbărean, în Serbia şi alţii, care nu-mi vin acum în minte.
Vă spun o snoavă reală, datând de câteva luni.
Eram internat la un spital sibian pentru a fi operat de o eventraţie post operatorie, un fel de hernie mai cu complicaţii, ceva aducând a încurcătură de maţii, cum ziceau bătrânii. M-am tot coit până să accept sfaturile "cunos­cătorilor", care m-au asigurat că nu-i ceva grav şi în maxim o săp­tămână voi fi...pe Terasa Frieda. Eu de trei lucruri mă tem cel mai mult: de proşti, de spital şi de avion. (Hai sunt şi alte frici, dar mai mărunte, să spun, neesen­ţiale.) După lungi tergiversări şi consilii de familie, în fine, cum ziceam, m-am internat. Cu pile, fireşte, într-o rezervă, în care erau două paturi, un tv stricat, un frigider, un termometru de perete, o sobă de teracotă veş­nic încinsă, de-aş fi putut sta în pielea goală şi nelipsitele stative pentru montat pungile cu perfuzii. Au început pregătirile,cu analize de tot felul şi regim strict: ceai neîndulcit, apă plată cât cu­prinde, (medicul mă ameninţa că dacă nu beau minimum trei litrii pe zi, mi-o bagă pe cur şi asis­tentele chiar îmi măsurau ce pişam prin sondă, la fiecare schimb) şi supă stre­curată, adică tot o apă chioară. Într-un fel, mă bucuram că, poate, mai dau jos din slănina de pe burtă cât mă ţin la înfometare.
În fine, ca să n-o mai lungesc, medicul m-a "încurajat" spunân­du-mi că, fiind bătrân şi obez, ma­ţele subţiri, ficatul gras, ope­raţia nu-i floare la ureche, încât, dacă aveam hainele la îndemână, o tuleam de cum se lăsa întunericul! Noroc că, în preziua stabilită să fiu despicat precum porcul la Ignat, m-a vizitat prietenul Ioan Lupea, tocmai sosit din Germania, dotat cu o sacoşă, în care mi-a adus nişte cutii cu delicatese "pentru asistente" şi...trei sticle cu bere! Nevastă-mea era de pază prin zonă, aşa că amicul a lăsat marfa şi-a plecat. N-am apucat să subtilizez decât o sticlă din cele trei, pe care am băgat-o sub pernă, celelalte fiind confiscate de harpie: "Mă, ăştia ţi-s prieteni? Aştia ţi-s duşmani! Tu eşti cu un picior în groapă şi ei îţi aduc bere? Ceva ţigări cu marijuana nu a adus? "Ce să zic, avea şi ea dreptatea ei... Spre seară, a plecat, confiscând sacoşa cu produse, eu am pus berea la rece, în frigider şi, după ultima vizită a asistentei de gardă pe noapte, am dat cep sticlei şi-am sorbit cu sete nemăsurată. Când colo, Nelu îmi adusese un sortiment de bere neagră cu gust de cârnaţ afumat! Eu beau, într-adevăr, bere black Ursus, dar asta parcă atunci o scosese din afumătoare, încât şi salonul începuse să capete gust. Am băut-o, că ce era să fac, iar sticla am dosit-o în fundul frigiderului, după nişte pungi cu gheaţă, că nu era s-o pun în coşul de gunoi, să dea de ea infirmiera de dimi­neaţă. Am făcut gargară cu ceai de sunătoare (de dinţi să nu vor­bim!) şi m-am culcat liniştit, dor­mind neîntors, nu ştiu, de la bere ori de la diazepamul asistentei.
...A doua zi, anestezistul m-a adormit, chirurgul m-a tăiat şi m-a cusut, dar nu au zis nimic şi nici eu nu i-am întrebat dacă nu cumva maţele mele au mirosit a porc pârlit.
Oricum, de atunci, prietenul meu Nelu Lupea, pentru ne­vastă-mea e duşman. Abia îl aştept să vină în Sibiu.

 

comentarii
5 comentarii

Dle Dobra, chiar asa inconstient sunteti? va jucati cu sanatatea? Asta-i prea de tot!
25.04.2019 10:09
Vocabularul?? de toata spaima si asta nu denota un indivit tare scolit si emancipat sau denota dorinta de afirmare chair daca -TALENTUL- a lust-o razna-- so bad your's vocabulary ,man-- i can't believe you are a News writer ??? Chiar nu mai aveti un pic de respect pentru oamenii normal-- Cred ca de citit ,va citi si tineri care desigur va lua modele de la cei cu ani grei pe umeri -- si asa anormalul vocabular va devenii normal -- Pacat Christos a Inviat !!!
mike
26.04.2019 06:16
Pt. Mike
Nu e scolit si emancipat. E mai degraba scopit si emaciat !!!
26.04.2019 10:55
Dupa commentul dat mai sus, sunteti un crestin tangential --adica cu frica de Dumnezeu doar la mari sarbatori -- in rest va permiteti sa dati drumul constiintei sa-si alerge calul si sa scoatem din traista numita -vocabular si cuvinte mai putin -sfinte--- Cu alte cuvinte un mare cameleon
@nani
30.04.2019 09:05
Pt. 9.05 ...E ca cameleonu ( ! ), scrie orice ca sa primeasca milionu
01.05.2019 12:58
Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Pastravaria Laita
Licitatie publica

accentmedia