Tribuna
Ochiul şi urechea: Omul potrivit la locul potrivit
N. I. DOBRA
1466 vizualizari
Ochiul şi urechea: Omul potrivit la locul potrivit

Voi începe cu o istorie adevărată despre un prieten care nu mai este printre noi. Pe vremuri, se organizau tot felul de întreceri pe domenii de activitate. Paul era strungar şi a trecut de toate fazele: pe uzină, pe oraş, pe judeţ, iar la cea pe ţară a luat primul loc şi a câştigat trofeul "Strungul de aur". Tovarăşii de la Partid, în loc să-l îndrume spre şcoala tehnică sau de maiştri, l-au trimis la Academia "Ştefan Gheorghiu", cea care pregătea activişti şi jurnalişti, aşa că amicul meu, după absolvirea facultăţii, printr-un concurs de împrejurări, a ajuns ziarist. Unul harnic, conştiincios, disciplinat, dar fără har, articolele lui semănând a dări de seamă ori rapoarte de activitate. Nu de puţine ori mi-a spus că regretă perioada cât a fost strungar.

Alta. Aurel Vijoli (n. 1902), licenţiat al Academiei Comerciale, doctor în drept, a lucrat la Banca Naţională a României începând din 1923. În 1943 a devenit membru al Partidului Comunist din România, ilegalist cum ar veni, aşa că, în noul regim a ajuns guvernator al Băncii Naţionale (1947 - 1952), el gestionând transformările financiar-bancare după modelul impus de sovietici. Toate bune până când conducerea de Partid a considerat că Ministe­rul de Finanţe, condus de Vasile Luca şi Banca României, condusă de Aurel Vijoli, au sabotat economia naţională, pentru că s-au opus unei noi stabilizări a leului la ordinul lui Stalin.

Vijoii, ca specialist, le-a explicat că leul era puter­nic şi stabil la acea dată şi nu era nevoie de stabilizare, sovieticii dorind-o tocmai pentru destabilizarea lui. A fost arestat şi închis, iar o dată cu el au fost daţi afară de la Bancă alţi specialişti, fiind înlocu­iţi cu activişti şcoliţi la Moscova. Doar că, fără el, situaţia s-a deteriorat atât de grav încât Gheorghiu-Dej a ordonat să fie eliberat şi, în 20 martie 1957 l-a "uns" ministru al Finanţelor! În următoarea perioa­dă, guvernul s-a tot modificat, în afară de Ministerul de Fi­nanţe şi de şeful acestuia, Vijoli rămânând în post până în 1968, devenind membru al CC al PCR şi al Comi­siei de Revizie până în 1981, când a dat ortu popii. (Dacă mai aveţi hârtii vechi, bancnota nominală de 100 lei, la stabilizarea din 1947 şi cea de 1.000 lei din 1948 poartă semnătura lui Aurel Vijoli).

... Aud tot mai des voci care consideră că Mugur Isărescu "şi-a trăit traiul şi-a mâncat mălaiul" după 30 de ani ca Guvernator al Băncii Naţionale, cu o pauză de un an când a fost prim-ministru) că are 70 de ani, că este depăşit de situaţia din Uniunea Europeană, că...

Nu sunt specialist în domeniu, dar, ca simplu observator, consider că Isărescu, deocamdată, nu are înlocui­tor, reuşind să ţină, cât de cât, sub control leul româ­nesc în toate perioadele de criză din ultimele trei decenii, conducând Banca Naţională cu mână forte cali­ficată. (Nu uitaţi că, în 1990, când a preluat postul, toată rezerva valutară a BNR fusese risipită pe impor­turi.)

Revenind la titlul articolului, este capital ca în funcţii de decizie să fie puşi oameni potriviţi, nu doar ca pregătire profesională în domeniu, ci şi ca organizatori, manageri cum vă place acum să le ziceţi. Vă exemplific cu un minister care m-a interesat, cel al Educaţiei: degeaba au fost numiţi miniştri oameni cu doxă (în unele cazuri), gen: Mihai Şora, Liviu Maior, Andrei Marga, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu etc., cu studii înalte, cu doctorate, dacă nu au avut "stofă" de conducători, de reformatori, măsurile luate de ei ducând de râpă învăţământul românesc.

 

P.S. Aud că, în guvernul Orban, ministru al Sănătăţii va fi renumitul medic în domeniul cardiovascular Victor Costache. Îl scoatem din mediul cunoscut şi-l băgăm într-o funcţie în care este novice, lipsim pacienţii de un chirurg de excepţie, făcându-l... administrator şi vechil, funcţie pe care ar putea-o gestiona mai bine un politruc fără meserie cum sunt atâţia prin partidele noastre (Raluca Turcan, de exemplu).

comentarii
2 comentarii

Vizsoly e numele unui sat din Ungaria. De asemeni, nume de familie.
SoloGeek
14.11.2019 13:24
Regretatul Cristian Țopescu a refuzat de mai multe ori diferite funcții de conducere cu care a fost îmbiat de politicieni. Scuza lui a fost: „Șefia omoară meseria”.
B.Utoru
14.11.2019 19:24
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia