Tribuna
Ochiul şi urechea
"Nu eşti liberal decât din oboseală, democrat, din raţiune"
N. I. DOBRA
1892 vizualizari

Astăzi se împlinesc 110 ani de la naşterea unui român, sibian, răşinărean de vază, unul dintre puţinii care au reuşit să-i uimească pe conservatorii, naţionaliştii, îmbâcsiţii francezi de după Al Doilea Război Mondial, Emil Cioran, scriitor şi filozof, revelat generaţiei noastre abia din 1990 încoace. S-a făcut mare zarvă în presă în 2011, la centenarul lui Cioran şi vă redau câteva titluri din tabloidele bucureştene de atunci: Bătălia pe manuscrisele Maestrului, la Paris, Despre Cioran şi imposibila întoarcere la Răşinari, Beneficiara licitaţiei de la Paris dezvăluie: "l-am plătit 36.000 de euro Eleonorei Cioran", Cumnata filozofului Emil Cioran spune că mulţi au profitat de vârsta şi de boala ei, A doua Apocalipsă după Cioran-Cumnata filosofului, acuzată de imoralitate, Cum a fost umflat Cioran de la 36.000 la 405.000 de euro, Marele vagabond al unei metafizici îmbătrânite: Despre Emil Cioran, Cine mai are nevoie de Cioran. Licitaţia Cioran, un moment trist, Manolescu: "Emil Cioran este un mort inutilizabil", Nu sunt bani pentru Emil Cioran etc.
Opera şi personalitatea gânditorului Cioran au fost trecute în plan secund de aşa-zişii gazetari şcoliţi de "Maestrul" Ion Cristoiu, pe ei interesându-i tot felul de evenimente colaterale neesenţiale în contextul aniversării. Dacă ar fi trăit, cu siguranţă că Emil Cioran ar fi fost scârbit de felul în care românii au înţeles să-l evoce.
Pe această felie de pagină, vă voi reda câteva din sentinţele filozofului, culese din unele volume pe ca­re le am la îndemână, pentru a puncta dimensiunile şi adâncimea gândirii lui:
"Noroiul e mai plăcut decât sângele; şi e mai mul­tă dulceaţă în viciu decât în virtute, mai multă umanitate în depravare decât în austeritate * Răbdarea germanilor e fără margini, până şi în privinţa nebuniei, pe care Nietzsche a îndurat-o unsprezece ani, iar Hörderlin patruzeci * Înţelepciunea? Să înduri cu demni­tate înjosirea la care ne supun găurile noastre * Vremea noastră va fi marcată de romantismul desţăraţilor. A început să se întrevadă un univers în care nimeni nu va fi din partea locului. * Occidentul? O po­sibilitate fără viitor * Un om de caracter poate fi transformat în marionetă prin linguşire, sub a cărei dulce putere privirea cea mai vioaie capătă expresie bovină * Nu locuim într-o ţară, ci locuim într-o lim­bă. Patrie asta înseamnă şi nimic mai mult * O omenire ghiftuită produce sceptici, niciodată sfinţi * Ca să mânuieşti oamenii, trebuie să ai viciile lor şi încă să le ai cu vârf şi-ndesat. * Fără Dumnezeu, totul e neant. Iar Dumnezeu? Neantul suprem. * Îmbătrânind, înveţi să-ţi înlocuieşti spăimântările cu rânjete * Nu mă mai întrebaţi ce program am: să respiri nu e un program? * Din veacul veacului, Dumnezeu a ales mereu în locul nostru; până şi cravatele pe care le purtăm * Cel care între 20 şi 30 de ani nu subscrie la fanatism, la furie şi la demenţă este un imbecil. Nu eşti liberal decât din oboseală, democrat, din raţiune * La urma urmei, nu mi-am pierdut timpul, m-am vânzolit şi eu, ca oricare, în acest univers aberant".
S-a prăpădit în 20 iunie 1995, de o boală îngro­zitoare pentru un asemenea om, Alzheimer, şi odihneşte în Cimitirul Montparnasse.






comentarii
1 comentarii

Cea cu gaurile e cea mai tare!
08.04.2021 10:59
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA