Tribuna
Sevis
Ochiul şi urechea: Întâi am fost director şi apoi comunist
N. I. DOBRA
1517 vizualizari
Ochiul şi urechea: Întâi am fost director şi apoi comunist

Dacă e adevărat ce s-a scris, lui Lucreţiu Pătrăşcanu i s-a tras sfârşitul pentru că, la o adunare de la Cluj, pe vremea când era membru al PCR şi ministru al Justiţiei, în 1946, şi-a început cuvân­tarea cu ideea: "Înainte de a fi comunist, sunt român". To­varăşilor din partid, care erau în număr mare evrei şi unguri, ţigani şi puţin şcoliţi, nu le-a plăcut discursul şi, câţiva ani mai târziu, l-au mazilit.

Pornind de la acest fapt istoric, vreau să le pun căluş celor care continuă să mă înjure şi să mă stropească - sub masca anonimatului - cu fecale, cum că de aia am fost director fiindcă am fost comunist, ceea ce, dacă ar umbla în dosarul meu de cadre, le-ar lumina dovlea­cul pe care-l poartă pe post de cap.

N-am făcut politică, nu fac şi nu voi face, pentru că n-am nici stofă, nici veleităţi, nici şiră a spinării din plastic. Luat de valul vremurilor, am fost făcut pionier în clasa a IV-a pentru că "învăţam bine", dar n-am avut trese şi fireturi. În 27 mai 1960 (am carnetul!) am fost făcut membru UTC fără să dau din coate pentru asta, dar nici nu m-am dat cocoş să refuz, părându-mi-se ceva normal, ce mi se cuvenea, fiind în primul eşalon al clasamen­tului clasei la învăţătură (dacă bine-mi aduc aminte, secretarul organizaţiei era colegul meu de clasă din Al­ţâna, Nicu Tatu, băiat liniştit, conştiincios, fără ifose de şef). Utecist de rând am rămas şi-n timpul facultăţii, şi profesor, şi în armată. Tata, care fusese social-de­mocrat şi "vărsat" la comu­nişti când cu scindarea partidului (norocul lui, pentru că a mers cu Ştefan Voitec, cei care l-au urmat pe Titel Petrescu fiind, mai târziu, hăituiţi) îmi spusese că, pe cât posibil, să stau pe din­afară, să nu mă implic politic şi l-am ascultat. Numai că Marele Necunoscut a avut alte planuri cu mine şi, în 1970, plecând Ştefan Firu senior, fostul director al Şcolii Generale din Amnaş, m-am trezit cu decizia de numire în funcţie în locul lui, începând cu data de 1 sep­tembrie 1970. Nu m-a între­bat nimeni de la Inspec­toratul de învăţământ nici dacă vreau, nici dacă-s mem­bru de partid, iar eu am mers pe burtă, cum se zice. Asta până când un "vigilent" de la cadre a băgat de seamă că eram singurul director de şcoală din judeţ nemembru, la 25 de ani! Alertă, cod roşu - cum se zice acum - rapid să fiu primit. A urmat tot tipicul: două carac­terizări, pe care mi le-am făcut şi le-au semnat doi pecerişti vechi din sat, fuga la Sălişte pentru poze. Aici a apărut necazul: aveam plete, cioc, muscă, n-aveam cos­tum şi cravată. Când m-a văzut fotograful, şi-a auzit la ce-mi trebuie fotografiile, s-a luat cu mâinile de cap: "Dom' profesor, îmi pierd pâi­nea dacă vă fac o poză în halul ăsta! Mereţi şi vă tun­deţi, vă radeţi, haină şi cravată vă dau eu". Aşa am făcut şi după şedinţa de rigoare, am fost introdus în organizaţie, cu data de 30 aprilie 1971 (am carnetul!), cu cotizaţia la zi până în noiembrie 1989 inclusiv... Aşa că îi somez pe alde Mick, Gigi, Gicu şi alţi limbrici să facă ciocu' mic în această privinţă.

La restul observaţiilor, da­că au curaj să-şi "lumineze faţa”, sunt dispus să le răspund cu alt prilej. (Să nu creadă că dacă mă fac "nostalgic" mă jignesc, dimpotrivă, pentru că nu mi-e ruşine de ce-am făcut când eram membru PCR. Uneori, mi-e silă de ce fac acum.)

P.S. Este vreunul în PSD sau PNL cu vechime mai mare ca mine în PCR?

comentarii
3 comentarii

Dle Dobra, cred ca acordati acestor lucruri mai multa importanta decat acorda impricinatii numiti de dvs. Nici n-am stiut ca ati fost director de scoala, nici nu v-am acuzat vreodata ca ati fost menmbru de partid. Desi mai tanar, cunosc diferenta dintre a fi comunist nomenclaturist si membru de partid... Nu cred ca v-a acuzat cineva de asa ceva... Poate v-am facut observatie ca va jigniti cititorii, nu ca ati fi avut carnet PCR... Chiar ca exagerati si insistati intr-o directie in care nimeni nu v-a spus nimic... S-auzim de bine..
gogu
02.11.2017 12:40
N-ati comunist. Ati fost membru de partid...
gigi contra
02.11.2017 20:22
Cam in toate familiile era asa...copilul mic era soim, cel mare era UTC,barbatul era PCR iar nevasta era ODUS...
Macapagal Tombalbaye
03.11.2017 13:55
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia