Tribuna
Apa Canal
Medicina naturistă
Moţul curcanului (Amarantul)
C. MIERLUŞCĂ
10099 vizualizari

Este o plantă erbacee anuală, cu frunze late şi flori frumoase, fiind cultivată şi ca plantă ornamentală. Se cunosc mai multe specii de amarant, la noi cea mai întâlnită fiind specia Amaranthus caudatus, care se cultivă pentru nevoi alimentare şi medicinale. Cercetările arheologice efectuate de-a lungul anilor în zonele aztece şi incaşe au scos la iveală că printre puţinele plante cultivate cu mii de ani în urmă se număra şi amarantul. Aztecii considerau că seminţele de amarant întăresc atât corpul, cât şi spiritul. "Grăuntele mistic" al aztecilor era atât de preţuit, încât servea ca mijloc de plată a impozitelor către stat.
Planta se administra pentru creşterea copiilor în primii ani de viaţă, cât şi ca hrana militarilor pentru a rezista în războaie. După căderea Imperiului aztec amarantul a fost interzis, ca un mijloc de reducerea populaţiei prin înfometare.
Astăzi, în SUA, se pot vedea peste 30 de denumiri de produse care conţin amarant, produse dietetice preparate pentru alimentaţia copiilor, cât şi pentru industria farmaceutică.
Cercetări în domeniu se desfăşoară şi în România, la firma Hofigal Bucureşti, unde se cultivă în condiţii de seră pentru fabricarea suplimentelor alimentare. S-au constatat proprietăţi antioxodante şi prezenţa enzimelor.
Preparatele pe bază de amarant întâlnite în special în magazinele naturiste au proprietăţi antiseptice, antiinflamatorii la nivelul tractului gastro-intestinal, reglează aciditatea gastrică, îmbunătăţind digestia. Are proprietăţi depurative, este uşor laxativă şi diuretică.
Se recomandă ca adjuvant în bolile de stomac şi intestinale, al refluxului esofagian a unor stări toxice şi alergice, combătând hiperaciditatea gastrică şi tulburările funcţionale şi metabolice ale tractului digestiv.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Astra Film Festival

Sibiu Open

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat Scoala Jina
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA