Tribuna
Sevis
Medicina naturistă
Vitamina A
C. MIERLUŞCĂ
603 vizualizari
Vitamina A

Vitamina A este una din cele mai importante vitamine necesare organismului uman. Această vitamină măreşte rezistenţa la infecţii a mucoaselor, cartilajelor, a pielii, ajută la adaptarea vizuală, la dezvoltarea normală a scheletului, la buna funcţionare a ficatului, a tiroidei etc. Contribuie la un somn odihnitor, reglează tensiunea arterială, contribuie la îngrijirea pielii, stimulează creşterea.
Carenţa de vit. A poate duce la degenerarea nervilor olfactivi şi acustici, scăderea rezistenţei la infecţii respiratorii şi digestive, bronşite, tulburări psihice, afectarea glandelor sexuale, cefalee, alopecie etc. Vitamina A se recomandă în furunculoză, arsuri, calculoză renală, cistite, arterioscleroză, hiperglicemie, ulcer gastric, tulburări premenstruale, tulburări de sarcină etc. Vitamina A, numită şi retinol, se găseşte de obicei în produsele animaliere, dar şi în produsele vegetale, precum fructele şi legumele, făina de grâu, mălai, ardei gras, ceapă verde, morcovi, spanac, roşii, caise, prune uscate etc. Beta-carotenul, conţinut de fructe şi legume, este considerat ca fiind de fapt provitamina A. Dintre produsele de origine animală care conţin caroten sunt: gălbenuşul de ou, ficatul, laptele şi produsele lactate. Se recomandă ca aportul de vitamina A să fie asigurat 50% din produsele animale şi 50% din produsele vegetale. Prin consumul de pro-vitamină A (beta-caroten), se previne procesul de instalare a diferitelor afecţiuni cardiace şi chiar al cancerului.
Deficitul de vitamina A poate determina pierderi însemnate de vitamina C. Eficienţa vitaminei A sporeşte când este asociată cu vitaminele din grupul B, cu vitaminele C, D, E, calciu, fosfor şi zinc. Tratamentul hipervitaminozei se poate face prin administrarea de retinol pe cale bucală sau injectabilă.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia