Continental
Tribuna
Medicina naturistă: Untişorul (Ranunculus ficaria)
C. MIERLUŞCĂ
643 vizualizari
Medicina naturistă: Untişorul (Ranunculus ficaria)

Face parte din fam. Ranunculaceae. Este o plantă perenă, comună prin păduri, livezi, parcuri şi grădini. Se mai numeşte şi salata mielului, iarba rândunelului, băşicuţa porcului, salată sălbatică, untişorul vacii, candeluţă etc.

Poate fi întâlnită în Europa, Asia Centrală, nordul Africii. Frunzele sunt lucitoare, cărnoase, rotunde sau triunghiulare. Înfloreşte galben din martie până în mai. Planta se foloseşte în alimentaţie, sub formă de salată proaspătă, înainte de a apărea floarea.

Untişorul poate fi folosit în medicină pentru tratarea de hemoroizi şi boli de piele. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă plantă uscată, mărunţită, la o cană de apă clocotită. Se lasă acoperită 15 minute. Se strecoară. Se fac spălături locale. Alifie - preparată din 5 g extract de plantă la 50 g untură de porc - se amestecă pentru a deveni omogenă. Se unge zona afectată. Se indică o cură de primăvară cu această plantă, care curăţă sângele. Untişorul este folosit şi pentru afecţiunile pielii. Se prepară sub formă de ceai. Se pun comprese. Se înmulţeşte prin seminţe.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia