Medicina naturistă: TUIA (Thuja occidentalis)

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Este un arbore răşinos, exotic, cultivat ca plantă ornamentală prin parcuri, grădini publice de la câmpie până în zona montană. Se mai numeşte arborele vieţii. În limba germană – Lebensbaum. Poate atinge înălţimea de 20 m. Este originar din zonele sud-estice ale Americii de Nord. Specie rezistentă la ger, sensibil la praf. Coroana este sub formă piramidală. Frunzele sunt solziforme, aşezate opus pe 4 rânduri. Înfloreşte din aprilie până în mai. Fructele sunt conuri mici de 1-1,5 cm. Seminţele mici, aripate. Lemnul este foarte durabil, se prelucrează uşor, utilizat la ambarcaţiuni şi la fabricarea doagelor. Părţile aeriene, mai ales crenguţele tinere, sunt foarte toxice, chiar mortale pentru animale. Conţin: uleiuri eterice până la 60%, thujona, flavonoide, ceruri, mucilagii şi tanin. Planta este folosită empiric, ca expectorant, favorizează apariţia ciclului menstrual, diuretic, antireumatismal, antitumoral. Se va folosi numai sub supraveghere medicală. Mulţi indieni nordamericani folosesc tuia în caz de febră, dureri de cap, tuse. S-au obţinut rezultate remarcabile prin extras de tuia, folosit în cazul copiilor diagnosticaţi cu enurezis nocturn şi în terapia cancerului uterin.

Homeopatul Tuia are efecte benefice asupra pielii, a sângelui, a rinichilor şi asupra creierului. Este indicat ca adjuvant (în medicina convenţională) împotriva negilor, a fibroamelor, tumorilor şi endometriozei. Se indică femeilor care pot prezenta condiloame genitale pe uter sau vagin, inflamaţii ale ovarelor, mâncărime la urinare şi senzaţia de arsură la nivelul vaginului. Homeopatul de tuia a dat rezultate în dureri de spate, panariţiu sau alte afecţiuni ale unghiilor, în noduli tiroidieni şi dureri ganglionare.

Bibliografie: Enzyklopädie der Heil Pflanzen, consultant de specialitate farm. Doina Ignat, "Universul plantelor" – Constatin Pârvu

Autor
18 ianuarie 2023 la 21:33

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 1 zi
Marea bicicleală: se deschide sezonul de pedalat, cu gogoși și vărzar
Duminică, 11 mai ac, sibienii sunt invitați la o tură cu bicicleta pentru a marca deschiderea sezonului din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Habarnismul sibienilor față în față cu ziua de 9 Mai: „Habar nu am ce zi e azi! Nu cred că se sărbătorește ceva anume!”
Din punct de vedere istoric ziua de 9 Mai are o semnificație deosebită atât pentru România, cât și...
Actualitate
3 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 2 zile
Plantele care înfrumusețează orice spațiu. Recomandările experților
Primăvara și vara aduc cu ele un interes crescut pentru amenajarea spațiilor verzi, fie că vorbim de terase,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 zile
Sfârșit de săptămână, ba cu soare, ba cu ploi
Sfârșitul de săptămână aduce cu el un cer parțial noros, cu șanse de precipitații cuprinse între 5 și...
Actualitate
1 min de citit