Tribuna
Medicina naturistă: Tătăneasa (Symphytum officinale)
Medicina naturistă: Tătăneasa (Symphytum officinale)
- cu efecte anticancer -

În Antichitate erau grupate acele plante care se foloseau la vindecarea fracturilor osoase, purtând numele de Symphytum. Planta poartă diferite denumiri: "Iarba Tatii", "titineasă" etc. Se foloseşte în ulcere varicoase, boli pulmonare, în diaree, fracturi, dizenterie, vindecă ulcerul de stomac şi duoden, precum şi cancerul. Înfloreşte violaceu din mai până în septembrie. Rădăcina conţine: alantoină până la 4,7%, mucilagii apro­ximativ 20%, triterpene, as­par­tagină, tanin etc. Rădăcina se recoltează primăvara, înainte de înflorire sau toamna târziu, la fel şi frunzele. Dacă planta şi rădăcina nu se folo­sesc imediat, pot fi conser­vate prin uscare într-un loc aerisit şi fără soare. Rădăcina se spală, se taie mărunt şi se usucă treptat.

În homeopatie se foloseşte pentru prevenirea paradon­tozei: 20 picături de tinctură de tătăneasă la 1/2 pahar de apă, ca apă de gură

Cea mai importantă sub­stanţă activă din plantă este alantoina, care acţionează direct asupra celulei şi produce vindecarea.

Iată o reţetă foarte veche care a dat rezultate în ulcer, cancer de stomac şi de piele: 300 g. rădăcină de tătăneasă spălată (fără a se curăţa coaja) se dă prin răzătoare, se amestecă cu 1 kg miere. Se lasă la macerat 3 săptă­mâni, într-un loc umbros. În fiecare zi se amestecă cu o lingură de lemn. Se adminis­trează câte o linguriţă dimi­neaţa, în fiecare zi. Se va avea grijă ca tătăneasa să fie culeasă înainte de înflorire, deoarece numai atunci conţine substanţa activă numită alantoină.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia