Tribuna
PNL
Medicina naturistă: Tapoşnicul (Galeopsis segetum)
C. MIERLUŞCĂ
446 vizualizari
Medicina naturistă: Tapoşnicul (Galeopsis segetum)

Se mai numeşte Lingurica galbenă. Face parte din familia Labiate. Este o plantă care durează numai un an, având o înălţime de 10-30 cm. Tulpina are 4 laturi vizibile şi la noduri este îngroşată, păroasă şi la bază colorată uneori în roşu. Frunzele păroase, florile alb gălbui cu o pată galbenă şi un desen roşu-violet pe partea buzei inferioare şi cu păr mătăsos. Înfloreşte din iunie până în septembrie. Se culege în timpul înfloritului tăind-o aproape de pământ şi se usucă la un loc umbros. Conţine acid silicic, tanant, iridoide, puţine saponine şi ulei eteric. Planta a fost folosită la tratamentul căilor respiratorii şi chiar în cancerul de plămâni, ca adjuvant. Acidul silicic are acţiune emolientă şi expectorantă. Se foloseşte în tuse convul­sivă şi în lipsa poftei de mâncare. Se prepară un ceai din două linguriţe plantă, care se opăresc cu 1/4 l apă clocotită. Se lasă 10 minute. Se strecoară. Se îndulceşte cu miere şi se bea în tuse -
2-3 ceşti pe zi. Planta se administrează în bronşită cronică, în emfizem pulmo­nar. Se indică următorul amestec: ţapoşnic - 10 g; nalbă frunze - 10 g, cimbrişor - 10 g - 2 linguriţe - se opăresc cu 1/4 l apă clocotită. Se lasă 15 minute, se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se bea cu intermitenţe dimineaţa, la trezire şi seara, înainte de culcare.

Se foloseşte în homeo­patie, la tratamentul vezicii urinare sau renale. Se foloseşte tinctura mamă, din 10 picături de 3 ori pe zi.

Galeopsis este o plantă detoxifiantă, cu efecte în bolile ficatului, vezicii biliare şi ale splinei. Nu se cunosc contraindicaţii în cazul acestei plante.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia