Tribuna
PNL
Medicina naturistă: Salvia (Salvia officinalis)
C. MIERLUŞCĂ
211 vizualizari

 

Salvia este o plantă care provine din zona mediteraneană, care în antichitate era considerată un panaceu universal. În România, se cultivă în special în regiunile sudice dinspre Dunăre. Înfloreşte albastru-violet în perioada iunie-septembrie.

Planta conţine uleiuri eterice, saponine, acid glicolic, vitamina C, enzime, vitamina B1, substanţe minerale, compuşi oxigenaţi, hidrocarburi terpenice etc.

Planta are proprietăţi medicinale importante. Florile se folosesc pentru gargară sau pentru fabricarea oţeturilor de salvie. Un pumn de flori se lasă la macerat în oţet natural şi acesta se întrebuinţează pentru frecţie în timpul unor boli mai lungi în care se stă în pat. Consumat mai des, ceaiul de salvie previne apoplexia, având un efect deosebit asupra paraliziilor. Mulţi doctori recomandă salvia în afecţiuni ale măduvei spinării, dereglări glandulare şi tremurul membrelor. Se vor bea două ceşti pe parcursul unei zile. Are acţiune depurativă de detoxifiere a ficatului, are efect asupra stomacului şi căilor respiratorii. Ajută în cazul gingiilor sângerânde, în abcese dentare. Se clăteşte gura cu infuzie de salvie. Pentru combaterea transpiraţiei excesive, se prepară o inguzie din 2 linguriţe frunze la o cană de apă clocotită. Se lasă acoperită o jumătate de oră. Se strecoară. Se bea rece în cursul unei zile. Aceeaşi infuzie se recomandă în cazul unei bronşite cronice, diabet zaharat, varice, vaginită atrofică, dischinezie biliară, reumatism şi chiar şi în cancer. În homeopatie, salvia este recomandată pentru tratarea tulburărilor potenţei la bărbaţi. În cazul rănilor purulente, se fac băi locale, iar pentru contuzii se prepară o alifie din 30 grame extract plantă, 250 grame ???, 45 grame ceară de albine. Se unge zona afectată. Planta nu se recomandă femeilor care alăptează, deoarece se micşorează secreţia de lapte. Este o plantă meliferă, oferind albinelor nectar şi polen.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica