Tribuna
Medicina naturistă: Păducelul (Crataegus monogyna)
C. MIERLUŞCĂ
604 vizualizari
Medicina naturistă: Păducelul (Crataegus monogyna)

Este un arbust întâlnit în zona de deal şi de munte până la altitudinea de 1.400 m. Este răspândit în toată Europa şi Africa de Nord. Înfloreşte alb, în perioada aprilie - mai. Fructele sunt sferice, roşii, cărnoase, cu gust dulceag. O tufă produce 3-4 kg fructe ce conţin: flavonoide, triterpene, amine, cumarine, tanin, vitamine, uleiuri eterice etc.

Fructele se consumă în alimentaţie datorită complexului de vitamine. Se poate folosi la fabricarea vinului şi a ţuicii.

Păducelul se foloseşte la tratarea afecţiunilor cardiace, cu substrat nervos - o linguriţă flori, frunze sau fructe la o cană de apă clocotită. Se acoperă 10 minute. Se strecoară şi se bea în cursul unei zile. Se indică în hipertensiune, tulburări de menopauză. În caz de angină pectorală se bea în cursul crizei sau preventiv. Preparat sub formă de tinctură se administrează 10-15 picături înainte de culcare pentru combatarea insomniilor.

Păducelul dă rezultate în combaterea pietrelor la rinichi şi la nivelul vezicii urinare. Se recomnadă în insuficienţă coronariană, circulaţie sanguină. Tratamentul trebuie să dureze cel puţin o lună şi se poate asocia şi cu alte plante cu efect asemănător (ginkgobiloba).

Păducelul se indică în aritmie cardiacă când se prepară sub formă de infuzie. Se bea până la dispariţia simptomelor. Se foloseşte în homeopatie pentru tratarea afecţiunilor cardiace.

Extern, se fac băi de picioare pentru tratarea bătăturilor sau se folosesc comprese locale.

Este o specie meliferă, oferind albinelor nectar şi polen. Se înmulţeşte prin seminţe.

comentarii
1 comentarii

păducel ? infuzie / direct pe contuzie !
Helgoland Zanzibar
26.08.2020 18:47
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia