Continental
Tribuna
Medicina naturistă: Năpraznicul (Geranium robertianum)
C. MIERLUŞCĂ
782 vizualizari
Medicina naturistă: Năpraznicul (Geranium robertianum)

Este o plantă erbacee, a­nuală sau bienală. Este răs­pândită în centrul şi sudul Europei şi nordul A­fricii. Creşte în zona pădu­rilor de molid şi fag, până la altitudinea de 1.300 m. Se mai numeşte ciocul ber­zei, iarba sângelui, închegătoare, priboi.

Înfloreşte roz, cu nuanţe violacee, în perioada mai-septembrie. Fructul este o cap­sulă sub formă de cioc, de circa 2 cm. Părţile aeriene conţin ulei volatil, acid elagic, tanoizi, rezine, etc.

Planta are o multitudine de întrebuinţări în medi­cina tra­diţională: acţiune astrin­gentă, cicatrizantă, hemolitică, anti­oxidantă, anticanceroasă, anti­bac­teriană, antivirală, anti­diabetică.

Din vechime, planta a fost folosită în afecţiunile buco-faringiene, ca anti­dia­reic, diuretic, inflamaţii ale pielii, boli de ochi, com­baterea sterilităţii.

Intern, pentru efecte diu­re­tice se obţine sucul prin zdro­birea şi stoarcerea plantei. Se diluează cu apă sau lapte şi se bea. Pentru combaterea hema­turiei la animale, se pre­pară un decoct şi se dă vi­telor să-l bea. Pentru tra­tarea de amigdalită, farin­gită, se pre­pară un decoct din o lingură plantă uscată la o cană de apă. Se lasă 5 minute să stea în apă rece, apoi se fierbe 5 minute. Se lasă acoperit 5 minute, se strecoară. Se fac 2-3 gargare pe zi. După fie­care gargară se clăteşte gura tot cu decoct.

În afecţiunile ochilor, se pune cataplasmă cu ceai din plantă pe ochii bolnavi.

Planta este folosită în ho­meopatie pentru hemo­ragiile interne.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia