Continental
Tribuna
Lumea din televizor

I-am auzit pe unii spunând că în spaţiul virtual sunt mult mai mulţi frustraţi decât în "real life". Fals! Sunt tot atâţia, doar că în viaţa reală stau ascunşi, nu se manifestă!
Internetul şi tot binele pe care-l face omenirii are înţeles de latrină pentru toţi frustraţii momentului. Care nu au nume şi prenume. Au nick. Nu au chip, ci o siluetă anonimă în loc de poză. Ei nu au opinii despre fapte, ci despre cei care le produc sau nu.
Ţineţi-vă de nas şi citiţi articolele de săptămâna trecută în care se vorbeşte despre criticile lui Klaus Iohannis la adresa Guvernului Boc şi veţi înţelege ce vreau să spun. Sibienii, aş putea pricepe eu plecând de la ideea că nu s-au apucat să comenteze valsuieni sau reşiţeni, iubesc Guvernul Boc şi îşi urăsc primarul... Dar nu este aşa. Avem de-a face cu o zonă în care refulează frustrările, nu în care îşi spun părerea onestă şi decentă nişte cititori.
Nu are rost să exemplific aici suduieli care ar face-o pe orice regină porno să pară o fecioară; aşa cum vă spuneam, cu galoşi potriviţi puteţi coborî în canalizarea cu pricina pentru lămuriri.
Era de aşteptat ca părerea lui Klaus Iohannis să stârnească la rândul său alte păreri şi este foarte bine că s-a întâmplat întocmai. Cred că părerile contra fac bine şi mai cred că îi fac bine chiar şi lui Klaus Iohannis. Pentru a fi respectate, însă, aceste opinii trebuie transmise într-un limbaj normal, de dezbatere publică cuviincioasă, ceea ce, din păcate, în spaţiul tuturor libertăţilor, nu se întâmplă.
Poate este bine ca fiecare autor să judece de două ori unde - adică în ce companie- îşi postează impresiile. Dacă o face între cei ale căror manifestări indică probleme medicale îşi va asuma riscul asemănării cu ei indiferent cât de pertinente sunt scrierile sale.
Forumurile şi secţiunile de comentarii se pot închide printr-o apăsare de tasat. Dar soluţia nu este asta. Soluţia este bunul simţ şi - cred eu - dialogul DEMASCAT. Din motive de echilibru!
În ceea ce-l priveşte pe Klaus Iohannis, eu îl judec după ceea ce face sau nu face în oraş şi nu după care e distanţa la care trebuie să stea jurnaliştii când vin la conferinţele de presă sau fiindcă mănâncă Apfelstrudel şi nu brânzoaică. Iar părerile i le respect, fără să fiu de acord cu toate.
Îmi doresc ca la fel să facă şi cei cu iniţiative... literare. Şi, spuneam, să mai facă ceva! Să semneze la final! Ca să-i respectăm pentru ceea ce au spus deştept sau, din contră, ca să ştim pe cine contrazicem.
comentarii
17 comentarii

Subscriu in totalitate la acest articol.
N.Dizu
20.01.2009 09:27
ce zici de pupincurismul la televizor? E normal pentru un jurnalist?
calin blaga
20.01.2009 09:40
Nu cred ca parerile celor pertinenti aparute in acelas cadru cu ale celor impertinenti, fac ca primi sa se asemene cu ultimi.
Dimpotriva, cei pertinenti ar trebui sa copleseasca numarul impertinentilor, pentru ca spatiul virtual sa nu se transforme in lada de gunoi a celor frustati.
J.T.
20.01.2009 09:46
sa fim seriosi stimabile! asta nu e apel la morala.
conform servilismului si oportunismului ce-ti vin ca o manusa ar trebui sa tii privirea in jos si sa zici "pas" cand vine vorba de morala.
bine ca nu suntem greci ca s-ar fi rasucit anticii in morminte
gigel
20.01.2009 10:47
Tu nu ai dreptul sa vorbesti de morala, Marcule! Si, apoi, cei care-l critica pe Johannis nu au acces la telviziuni si in presa scrisa, asa cum au cei din corul laudatorilor, in frunte cu tine! In afara de ifose si besini in cap, tu nu ai nimic comun cu presa! Vai de capul tau de mason reesapat, fara cultura, fara educatie, dar servil cu cei aflati la putere. Mai iti amintesti cand te-a scos sasul cu picioare in cur din primarie?
Sorin
20.01.2009 12:19
Dupa aceeasi logica probabil ca unii s-au mirat in '89 de ce este revolutie cand de fapt lor le merge bine.

In alta ordine de idei, daca erati sincer aminteati de postarile domnului Dorin Teodorescu.
Ciobanu
20.01.2009 13:03
deci, cine nu isi iubeste primarul e un frustrat. Faina teorie.
Si cine-l iubeste ce e? Adica aia care il iubesc fara sa le iese ceva la vaza asta...
haha
20.01.2009 13:34
dragi dusmani ai poporului, va implor, daca mai aruncati manifeste sa va semnati pe ele si sa va lasati adresa, promitem ca nu va facem nimic
lol
20.01.2009 13:37
Este ok sa existe frustrati, este ok sa apara tot felul de indivizi care sa incerce sa abuzeze de orice canal de comunicare. Problema este de ce se ziarul Tribuna nu ii pedepseste pe cei care nu stiu sa comunice. Aici este sursa problemei. Nu democratia este problema, ci modul in care sunt pedepsiti cei care abuzeaza de slabiciunile ei.

Site-urile sunt vinovate ca permit manifestarea unor utilizatori de acest tip si sunt tentate sa atraga o audienta tot mai mare dintr-un astfel de mod de comunicare. Degeaba Razvan Marcu se revolta, problema este cu administrarea forumurilor si comentariilor. Problema este in Tribuna.

Pentru ca o democratie sa functioneze cu adevarat, trebuie sa existe si o infaptuire a justitiei. Fara coercitie si recompensare nu exista democratie.

Cineva injura pe un forum? Il dai afara si ii retii datele de identitate, excluzandu-l macar periodic de la accesul la comentarii sau la site. Punct. Fara discutii, fara menajamente. Altfel te trezesti ca pagina de internet ajunge o troaca de porci, si marca "Tribuna" ajunge in mocirla.

Problema nu este Gigel sau Sorin sau Calin. Problema este ce se doreste de la astfel de site-uri. Problema este cine doresti sa iti fie vizitatorii si ce doresti sa faca ei pe site, si cum sa te priveasca atunci cand se gandesc la tine, daca doresti sa se autocenzureze si sa isi masoare cuvintele, sau sa dea frau liber grobianului din interior.
vorbim ca sa nu muncim
20.01.2009 13:46
Cum adica frustrati, sa inteleg ca nu exista si dreptul la o alta opinie. Stai linistit tovarase Marcu tu vei ramane intrebatorul preferat al primarului, aminteste-ti si de ultimul scrutin al alegerilor locale ( 2008 ), cand primarul ti-a multumit public pentru contributia avuta la succesul invingatorului.
Ma intreb oare cate "Apfelstrudel" primesti tu si individul de la "vorbim ca sa nu muncim " pentru " punctele voastre de vedere"? Adica daca ceilalti sunt frustrati voi ce sunteti...
Nu inteleg
20.01.2009 14:04
Mai stii cum se faceau interviurile cu Iohannis? El stia de la inceput ce o sa/l intrebi si avea raspunsurile gata facute.... Servilism ca al tau mai rar....
Ioana popescu
20.01.2009 14:19
nu stiu cum e cu campania in presa dar daca analizati articolele aparute recent, majoritatea sunt anti Johannis.
Nu stiu cum se face dar tot aia care musca striga hotul!
Articolul este OK. Hai sictir anonimilor!
adso
20.01.2009 14:22
Cel mai dulce Apfelstrudel este ca traiesc in acest oras extraordinar de frumos, cu oameni in general educati si civilizati. Apfelstrudelul meu este ca ma mandresc sa spun ca sunt sibian, transilvanean, roman.

Am insa o gasca de tinerei neciopliti care in fiecare seara venea la bloc la noi si facea varza ideea de civilizatie si umanitate. Si degeaba eu si vecinii am chemat politia, degeaba am incercat sa ii alungam. Pana nu s-a ajuns la repercusiuni fizice dure, nu au plecat.

Democratia nu iti confera drepturi fara obligatii si obligatiile se impun prin coercitie. Nici un infractor nu intelege de ce trebuie sa existe legi impotriva lui. Insa a insulta si calomnia pe cineva sunt infractiuni trecute in Codul Penal.

In lipsa unei identificari corecte, orice site are dreptul sa isi apere identitatea si calitatea continutului paginilor sale, pedepsind manifestarile penale ale utilizatorilor sai. Daca nu o face, se va murdari pe sine si mintile cititorilor de buna credinta, participand astfel la slabirea democratiei care ii permite existenta.
individul de la "vorbim ca sa nu muncim"
20.01.2009 14:25
Nu cred ca autorul articolului a vrut sa spuna ca cei care critica primarul nu ar avea dreptul sa faca lucrul acesta.
Problema este ca fiecare opinie ar trebui exprimata in mod decent si civilizat.
N. Dizu
20.01.2009 15:49
Asta cu "vorbim ca sa nu muncim", ca si impostorul Razvan Marcu, uita ca in Romania a fost o revolutie, care nu a prea realizat ea mari schimbari, dar macar ne-a dat dreptul la exprimare libera. Cum nu fiecare poate fi obedient si slugarnic cu Hitlerul local, cetatenii liberi prin asa-zisa democratie se exprima pe unde pot, ca in presa locala sunt doar yesmani. Dar Marcu si bembeleul cu comentarii pro dictatoriale pot sa doarma linistiti, ca statul roman prin legea de interceptare telefonica si electronica ne intoarce inapoi cu 20 de ani. De fapt, va fi mai rau, ca nici Securitatea lui Ceusescu nu si-a permis sa puna un intreg popor sub urmarie!!! Viitorul este al vostru, slugoilor docili!
misto
20.01.2009 16:47
Se vede lipsa de cultura a "ziaristului", care foloseste termenul FRUSTRAT, ca si multi altii pe net, fara sa-i cunoasca sensul. Acesti semidocti vorbesc despre frustrare de parca ar fi ceva rusionos, ca o boala venerica. Iata ce zice DEX-ul!
FRUSTRA, frustrez, vb. I. Tranz. A lipsi pe cineva (
zexe
20.01.2009 17:58
vrem o revolutie si o solutie cu criza financiara ca mam saturat sa fim mintitii de diferite partide politice din romania si nu mai cred nimic ca romania a ansaracit si presa doarme si se ciarta cu primarul sibiului si asta nui subiect de interes public ca sunt sububiecte iportante pentru sibiu eu am solutii pentru romania si sibiu cu soarta criza financiara care e plestemata de romania si sibiu si din lume solutia este ca nu ganditii si o sa le comunic vorba mai mica si liniste si usurel esim din criza financiara
marcu nicolae
04.08.2009 19:24
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia