Tribuna
Sevis
Medicina naturistă
Litchi (Litchi chinensis)
C. MIERLUŞCĂ
936 vizualizari

Litchi este un arbore care poate atinge înălţimea de 12 m. Fructul de litchi creşte în ciorchine, are formă ovală şi măsoară între 3 şi 4 cm în diametru. În interior se găseşte un singur sâmbure maro.
Fructul de litchi este unul dintre simbolurile Chinei, fiind cultivat de peste 4.000 de ani. Coaja este roşie sau verde şi acoperă o pulpă lucioasă, dulce şi puţin acidă, care aduce la miros cu trandafirul. Fructele de litchi conţin carbohidraţi, puţine proteine şi grăsimi, conţin toate vitaminele, cu excepţia provitaminei A şi a vitaminei B, în schimb conţin o cantitate mare de vitamina C, chiar mai mare decât în portocale şi lămâi. O sută de grame de litchi oferă mai mult decât nece­sarul zilnic de vitamina C pentru un bărbat adult (60 mg).
Cercetătorii din Calcutta (India) au ajuns la concluzia că frunzele de litchi au efecte antiinflamatorii, analgezice şi antipuretice (reduc fibra). Datorită acestor efecte, fructele de litchi sunt reco­mandate în cazul bolilor infecţioase, pentru stimu­larea imunităţii şi pentru prevenirea bolilor.
În stare proaspătă, pulpa lor albă, care aminteşte de consistenţa strugurilor, se combină foarte bine cu alte fructe şi cu orez. Fructele de litchi se păstrează foarte bine uscate, concentraţia lor în nutrienţi se multiplică de 3 ori, dar pierd vit. C din compoziţie în proporţie de 20-50%. Congelate, se păstrează bine până la un an. De obicei, se conservă în sirop.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia