Tribuna
SEVIS
Medicina naturistă
Leurda (Allium ursinum)
C. MIERLUŞCĂ
597 vizualizari
Leurda (Allium ursinum)

Face parte din familia Liliacee. Este o plantă perenă întâlnită în locuri umbroase de foioase, bogate în humus. Creşte până în regiunea montană. Se numeşte şi ai ai de pădure, levardă. Poate creşte înaltă până la 30 cm. Frunzele sunt oval lanceolate. Înfloreşte alb perioada aprilie-iunie. Poate fi întâlnită în Europa şi Asia.
Din punct de vedere chimic, planta nu este suficient de studiată. Conţine ulei eteric, levuloză, combinaţii sulfuroase, săruri minerale. Poate fi consumată în loc de usturoi . Se poate conserva pentru iarnă. Se opăreşte şi se congelează. Nemţii o conservă în borcane cu sare şi ulei de măsline. Mamele care alăptează transmit un miros neplăcut laptelui. Leurda este folosită intern pentru tratamentul hipertensiunii, hematuriei, eliminarea toxinelor din organism, eliminarea viermilor intestinali. Se mănâncă proaspătă sau preparată sub formă de infuzie din frunze. Se beau 1-2 căni pe zi.
Se poate folosi şi uscată, dar îşi mai diminuează din calităţi.
Nu se recomandă a fi folosită după înflorire, deoarece prezintă o doză de toxicitate.
Frunzele sunt asemănătoare cu lăcrămioara, care este foarte toxică. A nu se confunda cu aceasta.
Datorită forţei vindecătoare, se foloseşte în curele de primăvară, pentru vindecarea bolilor cronice de piele.
În alimentaţie se foloseşte la supa de cartofi, perişoare, chiftele sau alături de pătrunjel în salate.
Din frunze sau bulbul tăiat mărunt, se poate prepara o tinctură. Ele se introduc într-un borcan cu filet fără a se îndesa, în care se toarnă rachiu de 38-40 grade. Se lasă la macerat 14 zile la soare sau în apropierea unei surse de căldură. Se strecoară. Se administrează de 4 ori pe zi câte 10-15 picături în puţină apă.
Leurda se recomandă în diaree, constipaţie, insomnie, tulburări cardiace, vertij, senzaţia de apăsare pe cap, nelinişte, depresie, reumatism, dureri articulare. Sucul proaspăt se foloseşte la rănile care se vindecă greu. Medicul elveţian Künzle o recomandă ca plantă care curăţă întregul organism.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Comunicat_de_Presa_benef-finali-Amador-Concept

Comunicat de presa Jujube Atelier

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia