Tribuna
PNL
Ochiul şi urechea
În Finlanda femeile fac legea, dar nici bărbaţii nu se lasă
N. I. DOBRA
642 vizualizari
În Finlanda femeile fac legea, dar nici bărbaţii nu se lasă

Primar al unui oraş important la 28 de ani, deputat la 29 de ani, ministru al Transporturilor la 33 de ani, prim-ministru la 34 de ani - Sanna Mirella Marin se află între cei mai tineri şefi de guvern din lume. Se pare că în Finlanda femeile sunt mai dornice să urce pe scara politică, fiind precedată de Anneli Jäätteenmäki, respectiv Mari Kiviniemi în fruntea guvernului.
S-a născut la 16 noiembrie 1983 la Helsinki, s-a înscris la 20 de ani în Partidul social-democrat, ambiţioasă, s-a afirmat rapid. N-a avut o viaţă uşoară, părinţii despărţindu-se din cauza alcoolismului tatălui, ea a fost mai întâi vânzătoare într-un magazin înainte de-a urma liceul şi facultatea. Un fapt ciudat: toate cele cinci partide care alcătuiesc alianţa aflată la guvernare sunt conduse de femei. Cu toate acestea, doamna Marin spune că cea mai mare problemă în Finlanda este faptul că una din două femei se plânge că este agresată fizic sau sexual de soţii sau partenerii lor de viaţă! (De altfel, după divorţ, mama ei s-a cuplat cu o altă femeie.) La 10 decembrie 2019, când şi-a luat în primire postul, s-a angajat să realizeze o serie de reforme, deşi Finlanda - o ţară cu 5.500.000 locuitori - are un nivel de trai ridicat şi un învăţământ performant.
"Nu m-am gândit niciodată la vârsta sau sexul meu, mă gândesc la motivele pentru care am intrat în politică şi la acele lucruri pentru care am câştigat încrederea electoratului. La noi, femeile muncesc la fel ca bărbaţii, deci trebuie să ajungem să câştige la fel. În Finlanda femeile au căpătat drept de vot încă din 1906, fiind prima ţară din Europa în acest sens. În Parlament avem 94 de femei din totalul de 200 deputaţi. La noi, creşele funcţionează 24 de ore toată săptămâna. Dorinţa mea este ca să creştem durata concediului de maternitate de la 11,5 la 14 luni. Intenţionăm să prelungim durata învăţământului obligatoriu până la 18 ani a şcolarilor. Doresc de asemenea în toate administraţiile publice să existe minim 40 la sută femei. Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm şi pe care n-o putem rezolva de azi pe mâine este violenţa în familie". Sanna Marin este căsătorită cu Marcus Räikkonen, având împreună o fiică, Emma, în vârstă de 2 ani. Ca să dea un bun exemplu finlandezilor, Sanna îşi face cumpărăturile la supermarket, locuieşte în cursul săptămânii în Capitală, iar în week-end se retrage la ţară la 200 de kilometri de Helsinki...
Toată lumea laudă stilul de viaţă al finlandezilor, dar cinstit vă spun că n-aş putea trăi într-o ţară în care 9 luni din an, dacă nu-i zăpadă, sunt  ploi şi frig, iar bărbaţii îşi bat nevestele.

 

comentarii
1 comentarii

Dacă se mărita cu un turc, acum o chema Sanna Mirela Marin Bașkir Kefir !!
Berechet halim chefir, zise Nargis Raj Bașkir !!
Helgoland Zanzibar
16.10.2020 16:11
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia