Tribuna
PNL
Apostrof
Fotbal şi... alegeri
N. I. DOBRA
618 vizualizari

Când eram copil, vacanţa mare o petreceam la Păuca, la bunici. După ce venea de la câmp, moşu' asculta Vocea Americii la un fel de aparat de radio cu galenă. Când ploua erau nişte noroaie iniimaginabile, seara ne culcam o dată cu găinile, ca să nu ardem gazul din lampă. Bătrânu', care făcuse un pic de cheag prin Chicago, încă mai spera că "vin americanii" şi că nu va pierde toată agoniseala. Nu prea înţelegeam eu ce au de-a face americanii cu tina şi întunericul din Păuca, dar mi-a rămas întipărită în memorie dorinţa bunicului de a veni yankeii. Apoi, am cunoscut un fel de verişoară, Leonora, măritată în Statele Unite, care ne-a adus cămăşi din nylon ("care nu trebuie călcate după spălare"), ne-a spus că "ei, acolo, când li se strică pantofii, îi aruncă, iar ciorapii rupţi au aceeaşi soartă, fiind mai rentabil să cumpere unii noi", în vreme ce, la noi, pantofarii şi remaiezele erau la mare căutare. O ascultam cu gura căscată şi nu-mi imaginam o asemenea societate, aşa că am început să doresc chiar eu, în marea mea inocenţă, să vină americanii... După ce m-am mai înălţat în ani, am aflat "binefacerile" americanilor pe unde au trecut cu tancurile, avioanele şi bombele cu napalm şi nu mai sunt deloc sigur că aş vrea să-i văd la poartă.
De aceea mă surprinde şi mă întristează atitudinea contemporanilor noştri, care, iată, n-au altă treabă decât să îşi piardă zile şi nopţi, urmărind alegerile prezidenţiale de peste ocean. Marţi seara, când CFR Cluj juca un meci hotărâtor în Liga Campionilor la fotbal, mai toate televiziunile aşa-zis naţionale se dădeau de ceasul morţii din cauza votului pentru alegerea viitorului şef de la Casa Albă, de parcă nu ştiu ce avantaje ar fi avut România de pe urma lui Obama sau McCain. Marele nostru defect este că prea ne uităm peste gardurile vecinilor, în loc să ne vedem de necazurile personale, prea ne încredem în promisiuni deşarte, în loc să ne spălăm rufele în familie şi să nu ne mai văităm ca nişte babe habotnice, care aşteaptă mântuirea de la moaştele unor sfinţi de plastic.
Până la urmă, CFR-ul a luat-o pe cocoaşă de la francezi, iar în zori aveam să aflăm că Obama a câştigat, deşi eu pariasem pe celălalt. Nu că m-ar interesa, dar ce ne-am face dacă toată lumea ar fi de acord cu toată lumea? Tristeţea mea este că ambele echipe româneşti de fotbal care au păşit în Europa sunt cu un picior în groapă. Culmea este că, deşi avem tot mai puţini fotbalişti de valoare, a crescut numărul analiştilor şi specialiştilor, al gagicilor care comentează din vârful buzelor ţuguiate, făcându-şi vânt cu pleoapele căptuşite de gene false.
Iar în politica românească, pe lângă escrocii pe care-i ştim deja, vor să se strecoare alţii, pe care doar îi bănuim!
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

anunt de intentie consultanta

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia