Tribuna
PNL
Faţa - oglinda stărilor sufleteşti

E un lucru ştiut de toată lumea, că faţa ne arată stările de spirit pe care le trăim. Dovezi ştinţifice de netăgăduit arată că bunătatea, compasiunea, iertarea se pot citi pe expresia feţei noastre.

Acest lucru e adevărat şi pentru culturile izolate care nu s-au aflat în legătură cu popoarele "civilizate". Se ştie că pentru fericire marca e "zâmbetul", iar pentru tristeţe "încruntarea".

Paul Ekman, considerat unul din cei mai eminenţi 100 de psihologi ai secolului XX, a ajuns la concluzia că expresiile feţei care reflectă diferite stări emoţionale sunt înrădăcinate genetic, la fel ca şi emoţiile. Expresiile feţei stimulează activarea sistemului nervos autonom (SVA) ce are legătură cu manifestarea emoţiilor. Un zâmbet sincer, din toată inima, înseamnă fericire. În acest mod relaxăm sistemul nervos.

Expresia feţei ce arată frica stimulează ramura simpatică a SNA, ce duce la creşterea ritmului cardiac, a presiunii sângelui. Bunătatea ca şi compasiunea se pot citi pe feţele noastre. Chiar şi Darwin când nu a putut înţelege limba popoarelor întâlnite, a interpretat expresiile feţei lor. În cartea sa "Expresia emoţiilor la om şi animale" ne sugerează că empatia e o trăsătură universală.

De asemenea, studiile RMN făcute asupra creierului în timp ce o persoană o priveşte pe alta suferind arată că empatizăm cu durerea altuia.

Avem capacitatea de a empatiza din momentul naşterii, deci putem spune că circuitele cerebrale sunt genetice. Se cunoaşte faptul că un bebeluş începe să plângă când îl aude pe alt bebeluş plângând, ceea ce confirmă cele spuse mai sus.

Doina POPA

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat lansare „Inovare prin informatizare la nivelul Consiliului Judetean Sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia