Tribuna
Ochiul şi urechea
"Este interzisă purtarea de şepci cu aspect fascist"
N. I. DOBRA
2404 vizualizari

Este instructivă citirea presei din urmă cu ani (pe undeva şi distractivă). "România viitoare" se dorea - dar nu prea ştia - să fie în ton cu noua "democraţie" de după 1944: ruşii erau aici, comuniştii erau de două feluri - cei care stătuseră prin puşcării româneşti, pe de o parte, cei instruiţi la Moscova şi trimişi să organizeze, pe de alta - războiul continua, dacă nu pe front, în tranşeele ideologice. Cine semnau, în acea perioadă, în ziarul noilor veniţi: Valeriu Urşa, Vasile Stoican, Pavel Berlea, Ionel Brandrabur, D. Sandu, Alexandru Roşca, Zevedei Barbu, Traian Marcu, Vasile Hada, Weiss Francisc, D. Prodan, dr. S. Cupcea, C. Reteşan, dar şi prof. P. Constantinescu - Iaşi, prof. univ. Constantin Daicoviciu, iar corespondenţi erau cu duiumul.
La începutul anului 1949, "România viitoare" avea redacţia pe str. A. Iancu nr. 10, iar administraţia în Piaţa Republicii nr. 1, şi apărea "sub direcţia unui comitet", la preţul de 4 lei. Cele mai multe articole erau nesemnate, aşa că nu-mi dau seama câţi şi care erau redactorii angajaţi. În schimb, e stup de corespondenţi "voluntari": Ilie Şerbănuţ, Bercheu Constantin, Ionescu Maria, I. Regman, Gh. Călinescu, Popa Nicolae, Grădinaru Gheorghe, M. Sion...
Se pare că redactor era Ionel Cheregi (care apare semnat mai des).
O ştire "bombă" din 1.I.1949: "Zilele acestea a fost numit în postul de chestor cu delegaţie de a conduce Chestura Poliţiei Municipiului Sibiu, tânărul muncitor ceferist d. Axente Muscă". Altele: Salariile până la 2.500 lei sunt scutite de impozit; Arestarea unui falsificator de bancnote; Chestura Poliţiei Municipiului Sibiu. Serviciul Poliţiei Administrative: "Este interzisă cu desăvârşire purtarea de şepci cu aspect fascist, cum de exemplu sunt cele de culoare bleu-marin, maron, verde etc. cu cozoroc lung. Nerespectarea dispoziţiunilor atrage după sine severe sancţiuni".
Unul dintre cronicarii de fotbal era regretatul actor şi vechiul nostru colaborator, care semna Puiu Besoiu Metaxa. Iată două dintre echipele sibiene ale anului 1949 - CFR: Popa (Cioasa) - Morariu, Muscă, Gheorghiu, Moldovan, Cund, Văcaru, Stuparu, Dragoman, Kucera, Gârleanu. CSM Arsenal: Cerbu-Băilă, Frunzescu (Daju), Toderici, Straja, Kiss, Gherman, Geamănu, Ghiling, Isdrailă, Moldovan.
Sâmbătă, 30 aprilie 1949, ziarul "România viitoare", la nr. 1214, şi-a încetat apariţia, ştafeta fiind preluată de "Lupta Sibiului", despre care vă voi povesti în episodul următor.comentarii
6 comentarii

e bine, in sfarsit, ca va ocupati de trecutul ziarului vostru. Pentru ca Romania Viitoare a fost ziarul de la care a pornit Tribuna de astazi. A fost urmat (doar cu numele) de Lupta Sibiului, pe urma de Flacara Sibiului dupa care s-a stabilizat la Tribuna Sibiului. Dupa revolutie s-a transformat (la fel doar cu numele) in Tribuna si cu nesimtire sustine ca este urmasul ziarului lui Slavici (???)Asa se scrie istoria
vio
05.08.2011 09:28
era o jelanie, cum e şi cel de acum. pe fratele meu să-l scoateţi din ecuaţie, că era beat tot timpul şi comunist notoriu. mă şi mir că a supravieţuit at
ion besoiu
05.08.2011 09:53
Musca posibil sa fi fost MAGRAON.
In 1949 mai era politie?? Asa de mult au tolerat comunistii pana sa treaca la denumirea de militie?
Posibil ca nu-i usor intr-un oras ca Sibiu sa gasesti asa de repede atatia idioti pentru viitoarele cadrele ale militiei.
Geo
05.08.2011 15:22
Urmeaza sa aflam cum a promovat Locomotiva Sibiu in "categoria A 'de fotbal,deoarece in 1950 o gasim acolo,jucand cu CCA, Flamura Rosie UTA,Locomotiva Bucuresti, Energia Ploiesti si altele.
baciul sarmisegetuzic
05.08.2011 20:07
Urmeaza sa aflam cum a promovat Locomotiva Sibiu in "categoria A 'de fotbal,deoarece in 1950 o gasim acolo,jucand cu CCA, Flamura Rosie UTA,Locomotiva Bucuresti, Energia Ploiesti si altele.
baciul sarmisegetuzic
05.08.2011 20:08
Ziarul TRIBUNA (14/26 aprilie 1884-29 aprilie 1903) apoi Rom
Elena
08.08.2012 12:50
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia