Tribuna
AFF
Cum sunt sprijiniţi oierii?
* interviu cu directorul OJPDRP Sibiu, Mircea Teuceanu *
- Aţi participat în data de 15 august la simpozionul: "Subvenţionarea oieritului şi păşunilor" organizat la Tilişca. Reprezentanţii Asociaţiei oierilor şi ai Federaţiei de care aparţin au solicitat subvenţii mai mari, de asemenea s-au plâns că nu au acces în marile lanţuri comerciale de supermarketuri. Ce aveţi de comentat?
- Nivelul subvenţiilor este stabilit de Uniunea Europeană. Aceste subvenţii trebuie interpretate ca un ghid de planificare, fiind un sprijin financiar suplimentar pentru culturile şi speciile pentru care se acordă. Accentul principal însă trebuie pus pe valorificarea superioară a producţiilor obţinute de crescătorii de oi şi capre.
În ceea ce priveşte accesul pe pieţe, Asociaţiile şi Federaţiile (3) existente ar trebui, în opinia mea, să se ocupe, în special, de valorificarea producţiilor membrilor asociaţi, pe baza unor contracte ferme cu procesatorii sau comercianţii. În marile lanţuri de supermarketuri nu se poate pătrunde decât dacă vor fi oferite produse de calitate, livrate ritmic, pe parcursul întregului an (de la 1.01-31.12), în cantităţi constante, care să asigure marfa pentru toate magazinele acestora din ţară şi, bineînţeles, la preţuri rezonabile.
Referitor la păşuni, subvenţionarea acestora este condiţionată de anumite lucrări obligatorii care trebuie realizate de fermierii care le utilizează, pentru menţinerea acestora în producţie, prin respectarea Codului de bune condiţii agricole şi de mediu (GAEC).
- Prin fondurile europene şi naţionale nerambursabile, pot fi sprijiniţi crescătorii de oi şi capre?
- Răspunsul este da, se acordă sprijin nerambursabil în mai multe domenii (Măsuri), după cum urmează: Măsura 121: construirea şi modernizarea saivanelor, achiziţia de utilaje noi, procesarea laptelui la nivelul fermei (stâni) etc.; Măsura 123: construirea de unităţi de procesare a laptelui şi/sau depozite frigorifice en-gross, de către Grupurile de producători sau Cooperativele fermierilor; Măsura 142: înfiinţarea Grupurilor de producători. Se acordă sprijin public 100% nerambursabil pentru înfiinţarea şi funcţionarea administrativă a Grupurilor de producători, pentru pregătirea spre vânzare a producţiei şi comercializarea produselor; Măsura 112: sprijin pentru prima instalare a tinerilor fermieri (sub 40 de ani) ca şi conducătorii de exploataţie agricolă. Valoarea sprijinului este între 10.000-25.000 euro; Măsura 141: sprijin pentru fermele de semisubzistenţă (ferme de 250-750 capete), în valoare de 1.500 de euro pe an, timp de 5 ani; Măsura 313: construcţia, modernizarea sau extinderea clădirilor, pentru primire agroturistică. Sprijinul nerambursabil este de 70% din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu va depăşi 70.000 de euro.
P.S. Cei interesaţi pot obţine informaţii suplimentare la Sibiu, str. Someşului nr. 49 la: OJPDRP (tel. 0269/23.26.31), Direcţia Agricolă (tel. 0269/23.26.13) şi OJCA (tel. 0269/21.00.54).comentarii
1 comentarii

-cum sunt sprijiniti ciobanii domnule teuceanu ?
-raspuns: ciobanii sunt sprijiniti in bata
ilarion ciobanu
25.08.2009 11:37
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

pensiunea casa buna

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
AFF
Licitatie publica

ACCENT MEDIA