Tribuna
Medicina naturistă
Cum folosim plantele medicinale
C. MIERLUŞCĂ
922 vizualizari

Infuzia - într-o cană de apă clocotită se pune o linguriţă din flori, tulpini sau frunze mărunţite. Se lasă acoperit 10 minute. Se strecoară. Se bea, de preferinţă, îndulcit. Ceaiul are uleiuri volatile.
Decoctul - în acest mod se folosesc una-două linguriţe de plantă mărunţită, peste care se toarnă apă rece. Ames­tecul se fierbe 10 minute pentru frunze, flori, tulpini, iar pentru rădăcini, scoarţă, timpul de fierbere este de 30 de minute. Deoarece o parte din apă se evaporă, se mai adaugă apă fiartă încă o cană. Se pot face combinaţii între infuzii şi decoct preparate din aceeaşi plantă şi atunci avem şi uleiuri volatile şi săruri minerale.
Maceratul - acest procedeu se prepară, spre exemplu, pentru rădăcina de Obligeană sau Tătăneasa, frunze de vâsc. Se lasă două linguri de plantă 10-12 ore în-tr-o cană cu apă rece. Apoi conţinutul se încălzeşte, se strecoară şi se bea neîndulcit.
Tincturile - se obţin din plante proaspete, frunze, flori, fructe, care se introduc într-o sticlă cu gura largă şi care se acoperă cu alcool de fructe de 40 grade. Se lasă la macerat 2 săptămâni la căldură. Se administrează de la 5-15 picături diluate în ceai, zilnic.
Uleiurile medicinale - se prepară la fel ca tincturile doar că se foloseşte ulei de floarea soarelui. Se aşază la loc luminos şi călduros timp de 3 săptămâni. Spre exemplu: uleiul de sunătoare capătă o culoare roşie. Acesta se foloseşte la răni, hematoame etc.
Alifiile - se foloseşte la bază untura de porc nesărată, care se încinge într-un vas. Se pun unul-doi pumni de plantă tăiată mărunt peste untura înfierbântată. Se încălzeşte până se face spumă, apoi se trage de pe foc. Vasul acoperit se lasă până a doua zi, când amestecul este încălzit din nou. Se strecoară prin tifon. Alifia obţinută se păstrează în cutie cu capac. În acest mod se prepară alifia de gălbenele.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia