Continental
Tribuna
Citite,auzite: "E periculos să-i dai nebunului o sabie"
N. I. DOBRA
1373 vizualizari
Citite,auzite:

Ştiţi ce zicea Friedrich Niet­zsche (1844-1900), filozof german plăcut mie? "Euro­peanul de azi, un animal gregar, o fiinţă docilă, mala­divă, mediocră". Nu s-a schimbat mare lucru în mai bine de o sută de ani. Ne-a "ghicit" perfect neamţul, că suntem o turmă de oi numai bună de împins în prăpastie de nişte berbeci impotenţi.

*  Rămânând în domeniu, după umila mea părere, a încerca să aliniezi România cu Occidentul este ca şi cum ai vrea să lipeşti cocoşatul de gard. Noi, românii, ne aflăm aici din greşeală (ca şi ungurii, de altfel), izolaţi, noi, între slavi, ei, între nimic. 

* Într-o localitate din Siberia, Oimiakon, şcoala se închi­de doar dacă temperatura atmosferică este sub minus 52 grade Celsius. La noi, meteorologii ne bagă în "cod portocaliu" la minus 10 gra­de şi ne sfătuiesc să stăm la gura... caloriferului. Dacă dă şi un pic de zăpadă, e ja­le! Ne-am domnit în demo­craţie, parcă eram mai rezis­tenţi sub dictatură...

* Mi-a plăcut ce-a zis Papa loan Paul al II-lea, polonezul: "Eu­ropa trebuie să respire cu cei doi plămâni ai săi: cel de la Est şi cel de la Vest". Aşa ar fi ideal, doar că noi esticii, am fumat cam mult!

* Când vreau să-mi descreţesc frun­tea, citesc din spusele lui Petre Tuţea, bătrânul acela cu fes, întins pe pat - cum l-am cunoscut eu - dând răs­pun­suri fără echivoc unor întrebări aiurea, puse de nişte puţoi cu aere de filozofi: "Eii, în materie de demo­craţie, n-am nicio părere personală. Mă bizui pe doi gânditori clasici. Platon sus­ţinea că trei sunt formele de guvernământ degenerate: tirania, oligarhia şi democra­ţia. Aristotel spune că demo­craţia este sistemul în care fiecare face ce vrea. Şi eu am spus după cum se vede". Pe-o vorbă cu Tuţea, zic: în timp ce la alţii democraţia se simte, la noi, se vede.

*  Am să vă divulg un secret, dintr-o conversaţie particulară cu un băşinos cu vreo doi ani mai bătrân ca mine: "Mă, dacă ăştia de la Putere - pe care-i înjură mulţi - îmi mai dau o sută de lei la pensie, tot pe ei îi votez, conform pro­verbului: nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard". Am rânjit a râde: "Cu suta aia nici pe groparii din cimitirul municipal nu-i mulţumeşti, boule!".

*  Nu-i înţeleg pe cei care-l spurcă pe Dragnea fiindcă-şi pune neamurile şi amicii din Teleorman în func­ţii înalte. Păi, idiot ar fi să pro­moveze necunoscuţi sau ad­versari. Ce, John F. Ken­nedy nu l-a pus pe frate-său procuror general, Francois Hollande n-a pus-o pe fosta amantă-cu care are 4 copii, Segolene Royal, ministru, Juan Carlos nu i-a cedat tronul fiului său, Felipe al Vl-lea al Spaniei etc? Durerea este când îţi pui un neam ori prieten prost să conducă şi la noi asta-i hiba. (Lui Ceau­şescu de la asta i s-a tras... glonţul).

*  Vorba lui Pitagora, dacă aţi auzit de el: "E la fel de periculos să-i dai nebu­nului o sabie, ca şi ne­cinstitului puterea". Cam în acest stadiu ne aflăm noi.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia