Tribuna
PNL
Citite, auzite: "Toc-toc, într-una bate cuie, toc-toc, tâmplarul de sicrie"
N. I. DOBRA
1922 vizualizari
Citite, auzite:

Dacă nu aveţi în bibliotecă volumul lui Miron Radu Paraschivescu "Cântece ţigăneşti", mare păcat. Nu ştiu dacă "delicios" este cel mai potrivit epitet, dar altul nu-mi vine acum în minte: "Toc-toc, într-una bate cuie/Toc-toc, tâmplarul de sicrie. Ascultă, meştere tâmplar, /De brad, de nuc şi de stejar, /Fă-mi un sicriu cât mai adânc/Că-n el vreau dragostea să-mi culc/Şi-l căptuşeşte  cu-n macat, /Să doarmă-n el cum dormi în pat.../" Un exemplu.  * În Timişoara, nişte inşi au creat Muzeul Consumatorului Comunist. Nu ştiu dacă am mai scris, iar, cu riscul de a mă repeta, mi se pare o idioţenie. În România anilor 65-80 s-a trăit, s-a mâncat şi s-a băut de calitate. Chiar şi în 88-90, când era sărăcie, era de-a noastră, autentică. Acum? Suntem otrăviţi sistematic, spre prosperitatea farmaciştilor şi medicilor. Nu mă poate face nimeni să uit cum veneau ungurii, polonezii, cehii să-şi umple portbagajele cu de-ale gurii, ieftine şi... bio! * Un domn Răzvan Papasima se făleşte că a fost pe Valea Hârtibaciuiui din judeţul nostru, fiind doctorand în antropologie. Iată câteva localităţi pe care le-a...vizitat: Chipăr (Chirpăr), Norcrich (Nocrich), Soarş (Saroş). De-atunci, precis a ajuns doctor! * Dacă nu-i banc, e foarte bun oricum: cică regele unui trib din Ghana s-a dus în Canada, s-a angajat ca grădinar şi le trimite bani supuşilor, pentru o viaţă mai lipsită de griji. Pe la noi, urmaşii regilor cerşesc bani de la Guvern, ca să se dea în spectacol, în loc să pună osul la muncă în slujba ţării! Dar, vorba ceea: nu-i prost cine cere, prost e ăla care dă, iar noi, românii, suntem din grupa a doua. * Mai înainte mi-am pus de-o mămăligă şi-am băgat în apă nişte sare, fără s-o drămuiesc. Mi-a ieşit-cu brânză telemea şi smântână - tot saramură. Nu m-am supărat, înseamnă că, încă, sarea noastră n-a corcit-o UE! Poate intervine NATO? * În general sunt un ins liniştit interior, dar, când se apropie Sărbătorile - Crăciun, Anul Nou, Sfintele Paşti, zilele de naştere ale neamurilor- încep să fierb, neştiind ce să mai fac cadou, care să-mi placă şi mie, şi lor. De spaimă...* Andrei Pleşu, în Dilema "lui", ne povesteşte cum a trăit revoluţia din '89. În episodul respectiv ne spune cum era el izolat, bibliotecar Ia conacul din satul Tescani, la casa memorială "George Enescu", aflată la vreo 30 de kilometri de Bacău: "fără familie, fără dreptul de a părăsi locul (...) 

De-a lungul lunii decembrie, îmi petreceam serile ascultând Europa Liberă, pentru a afla noutăţi despre spectaculoasele cutremure politice din fostele ţări comuniste, (...) "Cam aşa au trăit "revoluţia" Leonida şi consoarta lui Efimiţa din piesa lui Caragiale. Apoi, a dat fuga la Bucureşti, fiind "uns" ministrul Culturii, unde şi-a adus toţi amicii, comunişti, disidenţi, de-a valma.  Atunci a început şi în cultură jaful. * În aceeaşi revistă, Andrei Cornea (evreu la origini) scrie că "aşa-numitele sărbători au devenit nişte chiolhane prelungite şi inutile. Suntem mustraţi că mâncăm şi bem peste necesităţi, apoi ajungem la Urgenţă, împovărând sistemele de sănătate publică, văduvindu-le de resurse pentru cei cu adevărat  în nevoie". Fiecare cu ce-l doare: pe mine...cadourile, pe el...excesele'! * Îmi spunea un amic... filozof de berărie: "Între cele mai alintătoare cuvinte de la începutul căsniciei şi acele fără echivoc: "Te muţi la mă-ta" nu-i decât un pas, mai mare sau mai mic, depinde cât de repede îl faci". Am băgat la cap şi nu m-am însurat cu femei proprietare de case, ca să nu aibă de unde mă da afară la o adică!

N.I.DOBRA

comentarii
8 comentarii

Prin ‘88-‘89 , mâncai de calitate mataluță, din ce mai cădea de la masa Nicului, in timp ce noi, cu PEPECEU-ul pe la porți de alimentare, de la 5 dimineața !
Maram
21.01.2020 06:27
Când va ieși Pingelică de la Ghencea-Militari, la a doua venire, Pre mulți ii va popi , dar pe NID îl va unge Mitropolitul Ardealului!
Exin
21.01.2020 06:44
Am auzit de prea multe ori chestia cu ,,peștii care dau din gură,, Cred că ar trebui să fiți mai novativ ( ! ) și să spuneți ,de exemplu, MARAM ȘI EXIM SE AGITĂ CA VIERMII ÎN BRÂNZĂ sau : ,, Maram&Exim se zbat ca peștii într-o căldare cu ciment,, !!”
Ciripoi Publik
21.01.2020 10:53
1.Bate intruna (adverb), nu intr-una.
2. Pana in anii 80 se manca bine in Romania. Aveti dreptate, Cine spune altceva e un carcotas! Salamurile erau excelente, painea , la fel. Se gaseau de toate. Abia din 83-84 a inceput criza alimentara.
3. Cred ca dl. Plesu n-a dus-o rau la Tescani. Mi-ar placea si mie sa-mi petrec tot timpul intr-o biblioteca. Ce familie? A fost intotdeauna un crai si jumatate. O fi gasit pe acolo moldovence sa-l consoleze. Asa ca, degeaba se plange. Mare disident!
gogu
21.01.2020 15:42
Eu sunt simplu: Gogu. Gogu pintenogu e altul. Credeam ca s-a strecurat o greseala de tehnoredactare, de-asta am facut observatia. cartea nu o am, e drept, dar stiu cate versuri, din Blesteme: Cand ti-o fi lumea mai draga/ sa-ti caza dreapta beteaga/ Si s-ajungi la cap de pod/ Cersetor slut si nerod. Oare la cine s-o fi gandirt cand a scris aceste versuri? Mai stiu si parodia lui Sorescu din volumul Singur printre poeti. Matale, ca filolog clujean trebuie ca o stii.
gogu
21.01.2020 21:49
Nici gogu nu-i pintenogu nici "madam" nu-i maram. Nici UE nici NATO nu bagă iod în toată sarea românească. Ne-o băgăm singuri. Ca proștii, să aiba ce scrie și degusta NID. Zis Dobra de la Tribuna, până se schimbă banii. Cu guvernele nu discută. Ca să se știe.
Mhutu
21.01.2020 22:09
Prin anii 80 am găsit la magazinul sătesc din Cisnădioara : conserve din RFG ( șașlâc ,dupa o rețetă din Caucaz ) zahăr candel ,biciclete , dulceață de afine ( URSS ) vin din RSS Moldovenească alte alea. La magazinul forestier din Valea Sadului : kaizer, chibrite din Iugoslavia ( cu zodiac ) parfum din RPD Coreeană etc
Hakerru
22.01.2020 13:44
Sigur ca da ! Vodca poloneză Zubrowka ( avea un pai înăuntru ) Havana Club ( din Cuba, teritoriul liber al Americii !) Stalinskaia ,Moskovskaia și de asemeni, vodcă din Czechoslovakia ( ! ) lichior de anason Ouzo...și multe altele.
Hakerru
25.01.2020 14:47
Din aceeasi categorie
Sibiu Guitar Meeting

qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia