Tribuna
Citite, auzite "Lângă fructele plăcute creşte fructul cel amar"
N. I. DOBRA
1618 vizualizari
Citite, auzite

Şi continuă poetul: "Dum­nezeu însă cu milă dărui ca în Asia/Stele multe s-aibă cerul, strălucite flori câmpia/Şi marea mărgăritar". Noi suntem în Europa cu un picior, dar îl avem pe celălalt îndreptat spre Orient, aşa că versurile lui Victor Hugo ni se potrivesc. Mereu cotropiţi de străini (chiar şi acum), deşi vorbim aceeaşi  limbă, ne deosebim structural arde­lenii de olteni, muntenii de moldoveni, basarabenii de bucovineni. (Îi aştept pe filo­logii de ocazie, gen "pudicul urechist" Igura Kuru şi Mick cel muc, care înţeleg în gură, ca peştii,  dar mă citesc cu sfinţenie. Îi anunţ că nu scriu decât pentru oameni cu IQ de cel puţin 100 factor). 

* Apropo, în loc să-mi numă­raţi... bucile, mai bine v-aţi supăra pe cei care batjoco­resc limba română, îmbâc­sind-o cu cuvinte englezeşti, ţigăneşti, franţuzeşti etc.

*  Francezul Cedric Grolet (32 ani) a fost declarat de un juriu întrunit la New York "cel mai bun chef patiser de restaurant din lume", în octom­brie 2017. Dacă ajungeţi la Paris căutaţi  Hotelul "Le Meurice", unde-i "campio­nul" prăjiturilor. Unii, am bă­gat de seamă, preferă plă­cintele sibiene, ieftine şi să­ţioase: bagi la maţ o halcă de aluat cu brânză sărată, bei o halbă cu apă de la ar­teziana din faţa telefoanelor şi eşti sătul până a doua zi la aceeaşi oră! Nu vă mai văitaţi că-i scumpă viaţa în România. Scumpi ne sunt parlamentarii. Scumpi şi dragi...

*  Cercetătorii suedezi (mă mir că nu-s evrei-ame­ricani) au ajuns la concluzia că riscul nostru de a face infarct scade exponenţial dacă înghiţim în fiecare zi câte o aspirină. Am "experimentat" câţiva ani, la sfatul unui me­dic cardiolog şi, de la altul, am aflat că de la aspirină mi se trăgeau crizele de gută, fiindcă respectiva pastilă afectează eliminarea acidu­lui uric. Pe cine să mai crezi în lumea asta? La moaşte, orice-ar fi, nu mă duc să pup, chiar dacă-s spălate cu Dero şi parfumate cu Lenor. 

* Am umblat de câteva ori, cu ani în urmă, cu autocare arătoase, dotate cu şoferi fercheşi, cu aer condiţionat, cu muzică decentă (nu ca pe vremuri, când mergeam în deplasări cu fotbaliştii: "Te-am zărit printre morminte" şi "Dă, mamă, cu biciu-n mi­ne"), cu tv şi ... WC de... nevoie, încuiat. Şoferii, ama­bili, ne sfătuiau să nu prea bem şi să mâncăm, pentru că oprim pe drum "dacă aveţi nevoi fiziologice". Prima oară am fost în Franţa, dar neştiind regulamentul, dimi­neaţa am băut iaurt, în maşină am băut două beri, pe la Nădlac am ronţăit două mere, aşa că, doar ce-am ajuns în Ungaria, m-a lovit un (sau o?) "homorcaca"  de-a trebuit să facă şoferul un gest de bunăvoinţă, să-mi descuie uşa closetului ambulant, în care am şezut până la Viena. 

comentarii
6 comentarii

Nu a fost niciun bai ca-ti sta de WC pana la Viena. Tot nu vedeati decat autobanful...
@@@
24.01.2018 14:04
NID e foarte multumit ! Si-a facut testul IQ si a iesit negativ !
Etosuximid Petinimidiu
25.01.2018 17:39
Fructul placut ,fructul amar ? Uneori se confunda. Exista de altfel o planta numita SOLANUM DULCAMARA.
Vigdis Finbogadottir
27.01.2018 11:28
Aspirina scade riscul de infarct dar poate favoriza hemoragia...
Fulbert Youlou
27.01.2018 11:55
Intr-o carte publicata la Iasi IN 1858 ( DOFTORU SI ICONOMU CASNIC ) ,un farmacist recomanda pacientilor cu dureri de tot felul sa se bage intr-un butoi plin cu balega si sa stea acolo cateva ore...
Albert Kalonji, Kassaiul de Sud
27.01.2018 12:30
Pentru atacuri de nervi, tulburare si nebuneala . Trebuie a freca capul de 2 sau 3 ori pe zi...caci o boala ca aceasta ce ataca mintea este foarte gingasa.
Doftoru si iconomu casnic
27.01.2018 13:21
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia