Tribuna
SEVIS
Citite, auzite
"În Evul Mediu, vrăjitoarele erau arse pe rug, acum îi se face reclamă"
N. I. DOBRA
798 vizualizari

Aşa îmi spunea un megieş, de parcă eu aş fi fost de vină că presa, ca să trăiască, se dedă la tot felul de asemenea compromisuri: "Mă, vouă nu vă e ruşine să le faceţi publicitate la aceste escroace, fiindcă sunt oameni care mai cred în gazetari şi în spusele lor?". l-am răspuns cu o vorbă de-a lui Anton Pann: "Ruşinea o ia pe ocolite, foamea merge de-a dreptul", iar noi trăim acum într-o societate în care scapă cine poate. Nu v-a plăcut sloganul: "Nici muncă fără pâine, nici pâine fără muncă", acceptaţi-l pe cel american "Work and money". * Hitler avea o lozincă şi mai... mobilizatoare: "Arbeit macht frei". Minţea, bineînţeles: nu munca te face liber, ci banii, iar cei care muncesc cinstit nu au cum să se îmbogăţească. * Pentru politicienii inculţi de azi, care, ca să ajungă la guvernare, se aliază de fiecare dată cu ungurii de la
UDMR, le dau un reper: Normele de maghiarizare din Ardeal, după 1867, le interzicea românilor să-şi facă la case ferestre mai mari de 60/60 cm. Ca să nu aibă prea multă lumină, iar noi (vorba vine!) îi pupăm în cur acum. (Puneţi-mă prim-ministru şi prima măsură i-aş obliga să-şi românizeze numele, cum au făcut ei cu moşu, transformându-l din Alexandru în Şandor! * Mă întreba un amic de ce nu mai merg la teatru şi nu mi-a fost greu să-i răspund: pentru că nu-i mai regăsesc pe prietenii mei actorii: Bibici Hândoreanu, Gaga Stănescu, Tristu Besoiu, Slăvitu Costel Rădulescu, Livia Baba, Geraldina Basarab Perşoiu, Dana Popa Lăzărescu, care, la teatrul sibian erau precum Gimi Besoiu, Ştefan lordache, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Radu Beligan Şerban lonescu, Mălăele la Bucureşti, dintre care n-a mai rămas aproape nimeni. Mă mulţumesc cu filmele vechi în care îi regăsesc. * În 15 februane a.c., Petre Stoica, un poet drag mie, ar fi împlinit 90 de ani (s-a prăpădit în 2009): "Ar fi atâtea întrebări de pus/dimineaţa la cinci fără cinci/navetiştii urcă în vagoane mâloase/readorm, vorbesc în somn/habar nu au câte întrebări ar fi de pus/capetele se clatină fructe gata să cadă/coboară unul câte unul lăsând în urmă sucuri acre foşnet de oaşe/şi ar fi atâtea întrebări de pus! * O reclamă tv ne informează că "Salamul de Sibiu are un gust european desăvârşit". Ăştia ori îs proşti, ori îs proşti şi, culmea, ne cred şi pe noi la fel. L-aş întreba pe ăla care a "creat" textul cum arată "gustul european"? * Analiştii de la revista britanică The Economist au ajuns la concluzia că, în anul 2020, din cele 167 de state cu regimuri declarat democrate, doar în 23 de ţări se poate vorbi de o democraţie autentică, adică 8,4 la sută din populaţia globului. Bineînţeles că România nu se află printre ele, pandemia fiind doar un pretext la îndemâna guvernanţilor pentru a ne ţine în frâu. * Nu ştiu cum se face, dar de când cu digitalizarea, parcă s-a încolţit şi diversificat hârţogăraia prin toate instituţiile bugetare, la primării, prefecturi, consilii judeţene, spitale, evidenţa populaţiei, paşapoarte, permise de şofer etc. Doamna Turcan, acum şefa unui minister "greu", într-o seară, la tv, încerca să ne convingă câtă muncă vor depune conţopiştii de la casele judeţene de pensii ca să ia toate milioanele de dosare, să le actualizeze şi să le bage în calculatoare cu ajustările cerute de noile legi, aşa că, poate, de anul viitor să se reglementeze situaţia, cu creşterile pensiilor în funcţie de rata inflaţiei şi de majorările promise. Mă uitam la ea, o ascultam cu urechile ciulite şi-i făceam bezele. Îţi trebuie oarece talent actoricesc ca să minţi în asa fel încât unii să te creadă.

comentarii
7 comentarii

In prezent, vrajitoarele nu mai sant arse pe rug. Amprenta de carbon !
Hakkeru
03.03.2021 08:19
Geamul avea 60/60 cm . Era mic. Dar suprafatza ?
60x60=3600 cm !!Enorm !!
Cassiopeia Alpha
03.03.2021 08:25
Am avut un coleg de grupă, Szel Alexandru ( în loc de Șandor. )
Să ne amintim de asemeni de Jolan Balazs, devenită Iolanda Balaș,etc
Hergane Gorduna
03.03.2021 13:18
În 1907 ,legea Appony de maghiarizare a învățământului.
De asemeni ,răscoala din 1907 ,cu 11.000 de decese premature...
Care mai de care...
03.03.2021 13:22
În 1919 s-a descoperit că există mai multe școli românești în Ardeal decât în Vechiul Regat ( vechi din 1881 ).
Regatul de 1000 de ani , mai tare decât Regatul de 38 de ani ??
03.03.2021 13:29
Eu i-as fi facut 2 geamuri si uite ca aveam 7 m patrati de fereastra...
03.03.2021 19:28
Dle Dobra, va stiam om serios! Va uitati la cotofenele ajunse ministrese? Ce filme de arta se dau la TV! Chiar nu merita sa le sacrificam uitandu-ne la pupezele din politca!
03.03.2021 19:30
Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Comunicat_de_Presa_benef-finali-Amador-Concept

Comunicat de presa Jujube Atelier

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia