Tribuna
Citite, auzite: "Fără riglă, nu poţi îndrepta lucrurile strâmbe"
N. I. DOBRA
756 vizualizari
Citite, auzite:

 

În 4 aprilie 2021, de ziua ei, exact cu un an îna­inte de-a muri, Ana a primit o carte: "Stoic zi de zi", cuprinzând 366 de citate despre înţelepciune perse­verenţă şi arta de a trăi. Încă mai speram că se va face bine, medicii fiind optimişti. N-a fost să fie, dar, de curând, am luat volumul şi semnul de carte mi-a arătat că citise mai mult de jumătate. Autorii antologiei, Ryan Holiday şi Stephen Hanselman, au ales ca motto un citat din Seneca: "Dintre toţi muritorii sunt liniştiţi doar cei care se consacră filozofiei; doar ei trăiesc cu adevărat. Ei nu se mulţumesc să se îngrijască prea tare de existenţa proprie; la vârsta lor îşi adaugă toate secolele, însuşindu-şi toţi anii scurşi înainte ca ei să se fi născut. Şi, ca să fim drepţi, trebuie să recunoaştem că vestiţii întemeie­tori ai doctrinelor sacre s-au născut pentru noi, nouă ne-au pregătit viaţa." Nu ştiu cât poate să-l încuraje­ze pe un suferind aceste vorbe, dar ele există. Semnul de carte al Anei s-a oprit tot la o pagină tot din Sene­ca; "Fără riglă, nu poţi îndrepta lucrurile strâmbe"...* Apar, tot mai des, autori de romane-fluviu, într-o vreme când oamenii normali răsfoiesc gazete în metrou sau în tramvaiul care-i duce la serviciu, iar seara, când ajung acasă, beau două beri şi adorm cu televizorul deschis. Citeam recent că Eric-Emmanuel Schmitt (n.1960) francez şi belgian, romancier, dramaturg, regizor, inten­ţionează să publice o saga, în 8 volume,"Străbătând se­colele" despre...istoria umanităţii. Eu abia am citit "Comedia umană" a lui Balzac, într-o vreme când nici nu aveai altceva de făcut, darmite să mă mai preocupe is­toria lui Schmitt, mai ales că soarele meu s-a saufundat în Marea Nordului. * Câţi dintre cei încă în via­ţă au citit (sau recitit) romanul "Moromeţii", volu­mul 2 (slab, în opinia mea de nespecialist în critica literară) poate că-şi amintesc secvenţa în care ni se explică ce este "magaoaia" socialistă: "O nouă rasă animalieră, rezultată din încrucişarea dintre un măgar şi o oaie". Tare mi-ar plăcea un al treilea volum cu Ilie Moromete în actuala societate românească. Din păcate, Marin Preda e mort şi ar fi împlint acum 100 de ani. * Am citit că în Canada, Israel şi Suedia, berea se face din apă reciclată, adică evacuată din sistemul de canalizare. Păi, de aceea eu beau Ursus Grizzly, cu apă...reciclată din Dâmboviţa! * Dacă au văzut că nu ne mai sinucidem de teama covidului, a foametei, a secetei, a altor boli transmise de animale domestice şi sălbatice, escrocii care conduc lumea, în general şi România, în particular, au început să ne ameninţe cu bomba atomică şi tot felul de nori ucigaşi care ne vor da târcoale, trimişi, fireşte, de Putin. Pe mine, oricum, nu mă înfricoşază, fiindcă am în dulap uniforma de la gărzile patriotice şi masca de gaze, cu care dorm sub pernă! Ăştia care pretind că ne conduc chiar ne cred la fel de proşti cum sunt ei?!

comentarii
6 comentarii

Dle Dobra, eu de mult am spus ca lumea e condusa de cativa baieti destepti care fac totul (dar nu ca pe vremea cealalta) pt. a scapa de prea multe suflete carora trebuie sa le plateasca pensii si asigurari de sanantate...
05.09.2022 07:57
Bai NID,a venit toamna si nu ti-ai facut inca valiza sa pleci la prietenii tai muscali?Acolo nu ai nevoie de masca de gaze si de uniforma de la garzile patriotice, ca oricum vei primi echipamentul de gulag.Vad ca nu ai priceput nici pana acum, faptul ca amenintarea nucleara vine de la criminalul ras putin si acolitii sai si nu de la escrocii-care sunt acestia?- care conduc lumea sau Romania.Daca nu erau acesti conducatori din SUA si Europa, pe care tu ii numesti escroci,jucam cazaciocul dupa cum cantau betivii de la rasarit.
Teo
05.09.2022 08:04
Toată apa de pe Terra este reciclată !

E vorba de ,, circuitul apei în natură,, !!

Iar berea pe care o bem la terasă...de fapt, o bem pentru a zecea oară !!
05.09.2022 09:13
Pt.Teo

Amenințările nucleare sunt tradiționale în Rusia.

Încă din anii 1950, Hrușciov ( Hârciog ! ) pomenea frecvent de asemenea arme...

Odată , la ONU, ca să fie mai convingător , S-A DESCĂLȚAT și a lovit cu pantoful în pupitru !!

Asociațiile pentru protecția mediului nu au luat atitudine...
Mentat
05.09.2022 09:21
Apar romane-fluviu ,acum când lumea nu are timp decât de nuvele-pârâiaș !!
gigi pentru
05.09.2022 09:32
Demult de tot, tov. învățător plesnea elevii în palmă cu rigla pentru diferite abateri !
05.09.2022 10:12
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Transportul Public Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Tursib S.A
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA