Tribuna
Citite, auzite: "Doamna, în divorţ cu soţul, a-nceput să-mi dea târcoale"
N. I. DOBRA
6531 vizualizari
Citite, auzite:

Pe Raluca Turcan, repre­zen­tanta noastră în Parla­ment o întreb: în closetul de acasă am voie să fumez, fiindcă "Doamna mea" (vor­ba unui prieten medic în viaţă) strâmbă din nas când mai trag câte o ţigară după masă? Rog un răspuns scris şi cu ştampilă, ca să n-avem vorbe!

* De la 300.000 de soldaţi, înre­gis­traţi la începutul anilor 2.000 în România, în prezent au mai rămas în armată 90.000, din care doar 75.000 soldaţi. Dintre ţările membre UE, doar Austria şi Finlanda mai păstrează stagiul militar obligatoriu (şase luni). În Grecia, dacă nu vrei să faci cătănie 9 luni, mun­ceşti, gratis, 42 de luni pentru stat. În Iran, dacă nu ai făcut armata, nu primeşti carnet de conducere auto, paşaport şi dreptul de a părăsi ţara, iar în Israel, de la 19 ani şi femeile sunt obligate să facă armată... Pe vremuri, un bărbat care nu făcea armata, la Păuca, era considerat "fătălău".

* Acum, când se împlinesc zece ani de când facem parte din UE, Gabriel Giurgiu constată în revista Dilema veche: "Faţă de 2007, România arată mai bine, iar Uniunea arată mai rău". S-ar putea să aibă dreptate.

* Scriitorul austriac Karl Kraus îi numeşte pe jurnalişti "Demiurgi răi" ei înşişi cenzori "de vreme ce livrează, o dată cu informa­ţia, grile anume de lectură". Corect. În toate societăţile şi în toate timpurile a existat cenzură, iar uneori este chiar necesară, preferabilă liber­tă­ţii nelimitate a presei.

* Cele mai nocive mi se par a fi televiziunile private, care răspândesc "ştiri" neverifi­cate, false şi care, în căutare de rating şi, implicit, de pu­blicitate, difuzează emisiuni mizerabile, maram "la cere­rea telespectatorilor" pe care-i tembelizează. Membrii CNA-ului sunt nişte trântori, care iau nu puţini bani degeaba.

* Nu sunt nici ateu, dar nici credincios "practi­cant", adică, locuind în ime­diata vecinătate a Cate­dralei, aud toate liturghiile şi pricesnele, nu mai trebuie să bat mătănii în lăcaşul sfânt. O nedumerire îmi dă târcoale în ultima vreme: oare nu avem destui sfinţi în calendarul ortodox, de ce musai să mai "inventăm" alţii, mai ales că nici pe cei existenţi nu-i ştim prin ce s-au remarcat, alde Maleahi, Gordie, Teonas, Flegon, Asincrit, Terapont etc. (Sper să nu mă afurisească vreun popă!)

* Cred că v-am spus că-mi place cum scrie Selma Iusuf, turcoaică sau tătăroaică prin naştere, dar sută la sută româncă prin apucături. Recent a scris despre "patriotismul din oală", în care face apologia ciorbei de burtă, tocanei de cartofi, cârnaţilor ardele­neşti, micilor, ardeilor um­pluţi, salatei de vinete, cior­bei de văcuţă ("da, diminu­tivată, cum o rostesc chel­nerii de pe la noi"). Şi încheie apoteotic: "Mai pre­sus de toate, patriotismul meu culi­nar se sublimează în pari­zerul cu pâine proas­pătă. Ăla abia înseamnă acasă". (Parizerul îmi plăcea şi mie odinioară, făcut la Scandia de altădată, nu ăsta cu miros de maţe nespălate!)

* Pour la bonne bouche, închei cu versurile lui Walter Johrend: "Doamna, în divorţ cu soţul, /a-nceput să-mi dea târcoale/după ce-a aflat că hoţul/umblă-n jeb cu două pistoale (...)".

 

comentarii
5 comentarii

gordie te fereste de discordie,flegon te-ajuta la maraton iar terapont iti livreaza un pont
hareton ironcastle
20.06.2017 13:11
am cunoscut pe cineva care sustinea ca este ajutat din plin de sfantul nicon si cei 199 ucenici ( 23 martie )...multe evenimente favorabile erau legate de cifra 199 sau de 171 ( adica...19x9=171 ) etc
hareton ironcastle
20.06.2017 13:28
Selma Iusuf e tataroaica si a declarat intr-un numar al Dilemei ca a uitat o groaza de cuvinte tataresti. Dar... apropo... de cand v-ati impacat cu Plesu de cititi Dilema Veche?
gogu
20.06.2017 22:33
Tovarase Dobra, va informam prin prezenta ca sfintzii nu sunt "inventatzi" cum atzi invatzat asa de bine dumneavoastra la cursurile de ateism dialectic si stiintzific, de nu mai putetzi uita, ei sunt doar recunoscutzi si apoi inscrisi in sinaxar. Iar despre faptele prin care "s-au remarcat" sfintzii, putetzi afla amanunte deschizand - pe rand, nu deodata - "Vietzile Sfintzilor in 7 volume", prelucrate de Al. Lascarov-Moldoveanu, cu un cuvant inainte de prof. univ. G. Mihaila, aparut in mileniul al treilea la Editura Artemis din Bucuresti. Si alte volume asemanatoare. Nu vetzi deveni credincios, dar macar nu vetzi mai bate campii cu gratzia de acum. Va multzumim.
Mick
21.06.2017 18:44
jeb este gresit,sasi foloseau cuvintul jep intru desemnarea buzunarului,in DEX este trecut deasemenea jeb dar nu sasii au alcatuit DEX-ul,ma cheama popa dar sint de profesie sas
popa prostu
21.06.2017 19:30
Din aceeasi categorie
ADR CENTRU

Primaria SIBIU

Management Salubrizare si Protectia Mediului

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Comunicat Hoghilag
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA