Tribuna
Citite, auzite
"Copilăria este o boală de care scapi pe măsură ce creşti"
N. I. DOBRA
904 vizualizari

Un supliment al revistei Dilema veche este dedicat literaturii pentru copii. Aşa am aflat că mulţi scriitori români şi străini, pe care-i ştiam "serioşi", au publicat cărţi cu şi despre copii şi copilărie, în afara celor consacraţi: Fraţii Grimm, Ion Creangă, Petre Ispirescu, Hans Christian Andersen, Edmondo de Amicis. La noi au scris: Ion Acsan, Tudor Arghezi, Al. Brătescu-Voineşti, Ana Blandiana, Nina Cassian, Constantin Chiriţă, Al. Mitru, Radu Tudoran etc., iar în lume: John Masefield, Aileen Paterson, Pierre Gamarra, Antoine de Saint-Exupery, Arkadi Gaidar, Serghei Mihalkov, Alexei Volkov... Am găsit şi expresii memorabile despre copilărie. Iată câ­teva: "Copilăria este o boală de care scapi pe măsură ce creşti (W. Golding); Copilăria este partea tan­gibilă din Paradis (Claudiu Tofeni); Copilăria es­te regatul unde nu moare nimeni (Stephanie Meyer); Copilăria-o imensă nevoie de mirare (Victor Hugo); Dacă păstrezi copilăria mereu cu tine, nu vei îmbă­trâni niciodată (Tom Soppard)" Frumoase vorbe, dar ce te faci, dacă, la bătrâneţe, dai în mintea copiilor? * Nu sunt un fan de-al lui Paul Goma, dar le zice bine uneori: "După '89, românii s-au tâmpizat în masă. Dacă ne uităm la atitudinea lor de astăzi, numai de umor nu poate fi vorba. E suficient să-i privim la tembelizor manifestându-se ca să înţelegem cât de departe se si­tuează românii actuali faţă de realitatea clipei" * Mai ţineţi minte câtă vâlvă au făcut golanii din mass-media noastră când, în urmă cu nişte ani, unul a lansat vestea că o doamnă a murit epuizată de munca la o multinaţională? Acum, dacă o mierleşti de oftică ori sifilis, eşti băgat la covid. Şi nu am mai auzit să moară cineva de prea multă muncă în România! * Aţi auzit de "tiche­tul climatic" pe care-l pregătesc politicienii austri­eci pentru conaţionalii lor? "Va fi lansat chiar de ziua naţională a Austriei, 26 octombrie a.c., oferind cetăţenilor posibilitatea să călătorească oriunde prin ţara lor, cu orice mijloc de transport în comun, la un tarif forfetar anual, ca să degreveze reţelele rutiere, să scadă circulaţia autovehiculelor şi, fireşte, poluarea". Pe hoţii noştri din politică aşa ceva nu-i in­teresează! * Nu ştiu cine-i acest Constantin Rudniţchi (cum nici el nu ştie cine sunt eu, aşa că suntem chit), dar ideea de la care a pornit un eseu mi se pare de lu­at în seamă: "Dosarul din SUA al premierului Florin Cîţu aduce în abrupt tema "scheletelor din dulapul" politicienilor (...) În anii '90, tema era prezentă intens în societatea românească, plecând de la celebra întrebare: Ce aţi făcut înainte de anul 1989? Majoritatea politicienilor de după 1989 s-au dovedit a avea "schelete în dulap" (...) Pe tema asta am scris şi eu de mai multe ori şi, vorba aia: câinii latră, ursul îşi vede de drum. Decât să vorbim de politică, mai bine să vorbim de curve! (Şi, ce frumos începusem articolul!)

comentarii
7 comentarii

Cuplul francez Boileau- Narcejac a scris , pe lângă romane polițiste, cele mei bune romane pentru copii și tineret...n-a fost tradus nici unul .
Mentat
15.10.2021 13:18
1. Intrebarea era: "Ce ati facut dvs. in ultimii 5 ani ?" si a fost lansata la 12 ianuarie 1990 la un miting la care a participat si Dumitru Mazilu. (Oare mai traieste? Mai stiti ceva de el?)
2. Copilaria e o boala de care scapi pe masura ce cresti, iar tineretea e o boala care trece repede!
Bibicu
15.10.2021 15:20
Un tichet valabil Sibiu-Ocna , Sibiu-Păuca, Sibiu-Păltiniș.
Și retur !!
Twisted Titanium
15.10.2021 15:57
Pt.13/18...Și de ce ,mă rog, n-ar putea chiar dl. Dobra să traducă din romanele pentru copii-tineret a lui Boileau-Narcejac ? cunoscătorii nu și-ar da seama...
15.10.2021 16:17
Păi ,ce ai putea face ,,în ultimii 5 ani,, ?? O facultate la Băile Herculane ...
15.10.2021 16:28
,,Nu mai avea memorie ,și în fiecare dimineață se trezea fără amintiri,proaspăt ca o frunză verde...,,
Jules Renard
15.10.2021 17:21
Dupa mine -copilaria e raiul pe pamant -- ai de toate -- esti ocrotit , incalzit , mancat , imbracat si iubit de toti --- fara sa muncesti -- asta e si visul chiulangiilor politici -- din pacate prea multi in Romania
mike
16.10.2021 05:12
Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Comunicat de presa
Licitatie publica

accentmedia