Tribuna
PNL
Citite, auzite: ”Aflaţi despre mine că o duc foarte singur"
N. I. DOBRA
673 vizualizari
Citite, auzite: ”Aflaţi despre mine că o duc foarte singur

Pe Nicolae-Dan Fruntelată (n. 1946, Bălăciţa, Mehedinţi) l-am ştiut de politruc, redactor-şef la tot felul de publicaţii: Viaţa studenţească, Amfiteatru, Scânteia tineretului, Luceafărul, dar n-am citit nimic scris de el decât recent, spre surprinderea mea găsind chiar versuri care mi-au plăcut, scrise pe vremea când era un "tovarăş bun": "Aflaţi despre mine că o duc foarte singur/ca un tren fără cale ferată şi gări/Încolo e bine, ca într-o rană/în care înoată durerea mereu/e ca într-o floare hrănită de visul/acestor ţinuturi unde toamna şi eu/ardem scrisorile ce nu vor fi scrise/precum şi iubirile ce nu s-or iubi..." N-o duce rău nici în prezent: a fost redactor-şef al săptămânalului "Românul", secretar de stat în Guvernul Văcăroiu, scrie, publică, semn că în prezent a devenit un "domn bun". * Mare realizare mare: pre­şedintele Franţei, Macron, a calificat colonialismul drept "crimă împotriva umanităţii", fiindcă nici un alt preşedinte francez nu a mers atât de departe cu condamnarea colonialismului, iar în 2018 a fost eliminat din

Constituţie cuvântul "rasă". Forme fără fond şi la "verii" noştri francezi. * Întâmplător am aflat ce "competenţe" trebuie să aibă, la limba maternă, un absolvent de clasa a 8-a: "căutarea, colectarea, procesarea de informaţii şi receptarea de opinii, idei, sentimente într-o varietate de mesaje ascultate/texte citite; exprimarea unor informaţii, opinii, idei, sentimente, în me­saje orale sau scrise, prin adaptarea la situaţia de comunicare". Îmi face impresia că ăia care fac manua­lele, testele, examenele, în loc să-i atragă pe elevi, îi sperie şi îi îndepărtează de şcoală. Dacă mă iau după expozeul de mai sus, eu nu cred că aş reuşi să obţin diplomă de absolvent a opt clase! * Aţi auzit de scriitorul britanic Jeremy Charles Robert Clarkson? S-a născut în 11 aprilie 1960, are 1,96 m înălţime, a avut două neveste, cu care a făcut trei copii, este pasionat de automobilism şi de jurnalism. Nu am citit ce a scris, dar am reţinut câteva dintre cele spuse: "Majoritatea americanilor abia sunt în stare să meargă pe picioa­rele din spate; Foca are acelaşi gust ca atunci când lingi o toaletă turcească; Cred că Pământul poate să-şi poarte singur de grijă şi ar trebui să ne bucurăm de el aşa cum este; A spus despre machiorul personal al soţiei prinţului Charles, Camilla, că este cunoscut sub numele de "olarul Ken"; Germania este o ţară în care nu ţi-ai face vacanţa". Asta din urmă mi-a plăcut cel mai mult: aşa-i! * Pe vremuri îmi plăcea să aud vorbindu- se în limba engleză. Acum, de când toţi analfabeţii din România folosesc în scris sau în vorbirea curentă expresii americăneşti, nu o mai suport nici în filme. Îmi pare rău, dar n-am ce face. * Vorbind despre perioada în care a stat (!) şi el în politică, criticul şi istoricul literar N. Manolescu zice de Emil Constantinescu: "Din nefericire, noul preşedinte a rămas doar un profitor norocos, decepţionându-şi entuziastul electorat. Om la locul lui, cinstit, profesionist exemplar, a fost lipsit de experienţă politică şi n-a avut cu adevărat sprijinul unui partid sau al unei echipe proprii. PNŢ-CD s-a dovedit la rândul lui incapabil de o guvernare eficientă, complăcându-se în politizarea tuturor funcţiilor, deşi era departe de a avea în partid competenţele necesare". Are dreptate, perioada 1996-2000 fiind catastrofală, iar PNŢ-CD-ul dispărând practic de pe scena politică. (Îmi amintesc ce brambureală a fost în judeţul nostru în acei ani, cum se "roteau" prefecţii, subprefecţii, directorii, managerii, inspectorii şefi etc.) Până nu se va renunţa la "politica de cumetrie" (vorba unui clasic în viaţă!), România va fi mereu bătaia de joc a Europei, iar românii, milogii UE.

comentarii
5 comentarii

Haideti, dle Dobra, ati fost profesor. Pe vremea aceea nu tineati cont de competentele formulate in planurile-cadru? Normal, un elev, dupa absolvirea a 8 clase, trebuie sa stie sa scrie corect si sa citeasca, sa inteleaga ceea ce citeste si sa stie sa se exprime atat oral, cat si in scris. Exact ce spun competentele, doar in termeni mai pretiosi...
profu
04.08.2020 11:57
Studiul aprofundat al limbii române favorizează mitologizarea derogatorie retroactivă istoric care a ajuns la modă în slujba pledoariilor ideologice speciale !!
Agenteur-X7
04.08.2020 14:28
Asemenea gen de poezie fruntelată( ! ) ar putea compune chiar și Vasilica Veorica Arethusa Adoletta Xipehuzia Sinergistina Centrilia...
Helgoland Zanzibar
04.08.2020 16:39
A invata limba materna nu inseamna sa aderi la nu-stiu-ce ideologie.
Francezii, spre exemplu, tin foarte mult la limba lor, de aceea au imprumutat putine cuvinte din engleza, cautand un echivalent in limba franceza.
Si matale folosesti termeni pretiosi ca mitologizarea derogatorie, intocmai ca domnii din minister care au redactat competentele din planul-cadru al disciplinei limba romana.
Oare chiar ne spala unii pe creier de tot ?
@Agenteur X7
04.08.2020 20:48
Ce aiureli dle Dobra? Sa stii sa scrii sa citesti, sa intelegi ceea ce citesti si sa povestesti despre ce ai citit sunt aiureli? Din pacate, multi elevi nici asta nu stiu.
profu
04.08.2020 20:49
Din aceeasi categorie
qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat lansare „Inovare prin informatizare la nivelul Consiliului Judetean Sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia