Tribuna
Ochiul şi urechea
Cine mai scrie azi epistole de mână?
N. I. DOBRA
1157 vizualizari

Tot scormonind printre hârţoage, am dat peste o scrisoare - reclamaţie semnată de Boşcu Mihai, clasa a IX-a, Liceul de Băieţi nr. 2 Timişoara, intitulată "Cei dintr-a XI-a". Băiatul e nemulţumit şi pe bună dreptate. Nu ştiu dacă plângerea a ajuns la conducerea şcolii - era în 1952 - dar mi s-a părut interesantă.
"Asemănătoare situaţiei de la Liceul de Băieţi nr. 3-12 (?) din Bucureşti este şi Liceul de Băieţi nr. 2 din Timişoara. Elevii claselor VIII-IX-X se scoală şi pleacă la spălătorie. Elevii din cl. a XI nu! Somnul lor este dulce. E ora de masă la 12. Sala de mese a liceului e cam mică şi nu toţi elevii pot mânca deodată. Ei nu ştiu să aştepte la rând. Păi ei sunt în clasa a XI-a şi nu pot aştepta după cei dintr-a VIII-a (..) Ziua şi ora de meditaţie, clasa a XI-a face separat, doar n-o să facă cu mucoşii dintr-a VIII-a. Fac meditaţii? Fac unii, alţii stau în parcul din faţa liceului sau se plimbă prin oraş. Vine ora de plecare seara la dormitor. Ei nu se încadrează cu ceilalţi elevi pentru că sunt în clasa a XI-a. Ei sunt şefi de dormitoare, internat etc. După ce ajungem la dormitoare, ei sunt cei care sting becul elevilor claselor mai mici. Dacă unul îl roagă să aprindă puţin becul să-şi aranjeze ceva, vine şeful de dormitor Blaga să-ţi facă munca de lămurire. El nu se poartă frumos cu elevii mici şi ei nu-l respectă. Dacă îl faci atent de manifestările lui huliganice te ia la răstire şi te întreabă de ce îl iai la mişto. El caută să lămurească, dar mai întâi trebuie să fie el lămurit.
Vin sâmbăta şi duminica. Suntem liberi în oraş. Elevii dintr-a XI-a pleacă şi vin la 10-11 seara. Ba, mai mult, când vine tov Blaga uneori la 12 noaptea nu mai sună să i se deschidă şi intră pe geam, care îl deschide elevul Cândea, care era treaz în momentul când a bătut Blaga la geam. Ba mai mult, tov Blaga te lămureşte, prin forţa pumnului. Când el vorbeşte trebuie să îţi măsori cuvintele, căci altfel te trezeşti cu o serie de pumni în cap şi pe deasupra tov Blaga este membru al org. UTM. Complice al tov Blaga este şi tov Bănulescu şi Ştiucă. Dicuţii cu ei cerem imediat. De ce Comitetul UTM nu se îngrijeşte de-a termina cu vedetismul din cl a XI-a şi totodată cu manifestările huliganice ale utemiştilor (...)".
Adevărul e că numai cei care n-au trăit în internate nu ştiu ce atmosferă era acolo şi ce ierarhii stabilite, precum la puşcării. Eu, în clasele elementare am avut câţiva colegi de la orfelinat şi toţi aveau un şef, pe care-l ascultau cu sfinţenie în toate împrejurările, mai ales că aceştia, pentru a-şi prelungi şederea în internat, se lăsau repetenţi şi erau cu 2-3 ani mai mari.comentarii
3 comentarii

In scoala si in armata era cam la fel.
Ioan B.
21.10.2013 06:46
Io z
B.Utoru
21.10.2013 11:54
Daca fatucile astea ce murdaresc hartia la gazeta lu' matale ar fi facut scoala pe vremea aceea, nici doua clase nu cred ca terminau.
@nani
21.10.2013 22:41
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia